91% от студентите в риск от експлоатация

Очакват нереално висока заплата, не четат какво подписват
Обновена: 28 апр 2014 21:55 | 28 апр 2014 21:53, Камелия Цветанова
27
91% от студентите в риск от експлоатация
Снимка: Булфото, архив

91% от българските студенти са в риск от трудова експлоатация, ако днес решат да потърсят лятна работа в чужбина. Това показа проучване на международната неправителствена организация “Кампания А21”, която се бори против трафика на хора, проведено сред 1140 студенти от 7 университетски града в страната в периода март-април 2014 г.

Всички анкетирани студенти са били помолени да отговорят на 6 въпроса, които уж проверяват готовността им за временна работа в чужбина през лятото, а истинската цел е била друга - самите въпроси са подбрани от често срещани некоректни практики на работодатели в чужбина, но са формулирани безобидно и само внимателно прочитане може да установи наличието на някакъв проблем, съобщиха от организацията.

Средно за страната едва 9% от анкетираните студенти успяват да открият някакъв проблем или нещо съмнително във въпросите.

Най-застрашени са студентите в Бургас и Свищов, където съответно само 5% и 7% от всички запитани дават правилни отговори.

“Бяхме изключително неприятно изненадани от резултатите, никой от екипа ни не очакваше толкова високи нива на риск сред българските студенти”, коментира резултатите от изследването Кира Гордън, изпълнителен директор на “Кампания А21” за България.

Средно над 62% от анкетираните студенти не виждат никакъв проблем да подпишат договор за временна работа само на английски език. Най-висок този процент е в София и Бургас, съответно 70% и 69% от запитаните.

Често некоректни работодатели използват тези нагласи на младите хора и ги карат да подписват неразбираеми и пълни с некоректни клаузи договори.

53% от студентите казват, че биха извършвали и друга дейност, ако работодателят ги помоли, без да е уточнено какво се има предвид под “друга дейност”. Така на практика често млади хора в чужбина са принуждавани да извършват неприятни и несвойствени за позицията дейности. Най-много студенти, готови да извършват друга дейност, има в Свищов – 63%, а най-малко – в Русе – 44% от анкетираните.

Очакване за нереално висока заплата имат 18% от студентите. Доста по висок е този процент в София, където една четвърт от запитаните са посочили, че за временна лятна работа в чужбина очакват месечна заплата от над 2 000 евро. Подобни нагласи често карат студентите да кандидатстват по съмнителни обяви, обещаващи им нереално високи доходи за предлаганата позиция, което е един от основните методи на за въвличане в трудова експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
Това е Временна лятна работа. Не до края на живота.Какво да работи лятото? Барман на морето ли? Или да лежи по цял ден и мама да готви? *** ти да си упражняваш езика някъде на място, че и пари да ти дават. Оу, *** ти език не си знаел... Ми гний в БГ и чакай Годо с голЕмата заплата да те намери...
20
0
 
1
 
! Отговори
Стереотип преди 9 години
Това образование в България не отговаря на образованието в Европа , в повечето Средни училища писане на 3-ка е Стереотип останал от Живково време до днес
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм ги разбирал този тип студенти...Учи в България в някой "реномиран" университет, пък лятото търчи да бере ягоди...Никога не съм го правил, и никога не ме е привличало. Срамна работа няма, но човек който е наясно със способностите си няма да тръгне да бере ягоди. Обикновено тези студенти са от тези, дето мама и тати са искали да имат студент, и са пратили детето да види що е то студентски живот...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 23:Ти прочете ли статията? Тук не става дума за "сериозна работа" а за временна заетост (лятна работа).Какви инсталации, какви продукти?! Много ясно че става дума за берачи на ягоди.
17
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
а дали тия дето са писали въпросите не са по-големи балъци? 70% били готови да подпишат договор на английски, а може би просто знаят английски?53% били готови да вършат "друга дейност". аз съм спасявал инсталация на продукт извършвайки "друга дейност" когато колега се беше осрал. разбира се ако си берач на ягоди абсолютно никакво отклонение от задълженията, но на сериозна позиция "това не е моя работа" никога не се произнася.
16
0
 
1
 
! Отговори
хм, преди 9 години
До Добро утродобре де, разбра се как е на запад, ама кажи как е на изток, на север и на юг...
15
3
 
6
 
! Отговори
Добро утро преди 9 години
Аз забелязвам една много устойчива тенденция. Огромна част от студентите, които отидат на бригада, втори път не отиват. Просто им става ясно за каква експлоатация става въпрос. Така, че никакво спиране да не ходят. 45 години ги спираха и студентите си мислеха, че на Запад текат реки от мед и масло.Не! На Запад няма реки от мед и масло а има гадна и долна експлоатация. И тук стана така, но тук поне е семейството ти, тук са приятелите ти, със сигурност имаш наследствено жилище и т.н.
14
0
 
5
 
! Отговори
нали са студенти преди 9 години
освен многото измислени дисциплини да си учат и уроците на живота (Как се каляваше стоманата). У дома е на завет, но навън е друго
13
0
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Ami to e nai hubavo da si ostavat v Balgaria no ako v chujbina shte gi eksplotirat to v Balgaria nadali shte si namerqt kakvato i da e bilo lqtna rabota.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко ТТВИ софийска фирма също прилага номера с други дейности и от специалист с компютър се превръщаш в носач на съсловен с вода чай или някой шкаф :-)
11
0
 
24
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
То и партизаните измряха преди много години, но останаха децата, внуците, правнуците, снахите и зетьовете им, които впрочем са днешните мутри. Когато измрат тези, на дневен ред идва следващото им поколение. Така, че нека който си е избягал да си стои където си е защото е намерил Родина за децата си. Които сме останали тук - жална ни майка ако не успеем да разкъсаме омагьосания кръг.
10
0
 
5
 
! Отговори
соц лаборант преди 9 години
До АнонименНАРОДА ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ КАК СА СЕ СДОБИЛИ С 40 ДЕКАРА И ПРАВО НА СТРОЕЖ В ЮЖНИЯ ПАРК !
9
9
 
10
 
! Отговори
соц лаборант преди 9 години
До бивш емигрантЦЯЛАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА Е ВПРЕГНАТА ДА ОБЕЗСЪРЧАВА СТУДЕНТИТЕ ,ЧЕ ТЕ МОГАТ ДА ПОСТИГНАТ КАКВОТО И ДА БИЛО В РОДИНАТА СИ !ПОСТОЯННО ИМ СЕ ВМЕНЯВА ,ЧЕ ТУК НИЩО НЕ СТАВА И ДА СЕ СПАСЯВАТ !СЛЕД ТОВА ГИ МОТИВИРАТ ДА СЕ ТРУДЯТ ЗА НАЙ-ПРЕСТИЖНОТО ОТЛИЧИЕ - ДА СТАНАТ ЛАУРЕАТИ НА СОРОСОВА СТИПЕНДИЯ И ДА ХОДЯТ ЗА ЕНИЧАРИ КАТО ДЯНКОВ!
8
1
 
3
 
! Отговори
%%% преди 9 години
ne me u4udva .
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До соц лаборантAmericanskoto posolstvo e vrag na naroda
6
3
 
14
 
! Отговори
соц лаборант преди 9 години
абе нещо май ентусиастите за САЩ не са чак толкова много ?Една мацка преди две години ходи до САЩ плати си билети , плати си на фирмата която ги изпрати хем да поработи , хем и английския да си оправи ! Оказа се ,че я спукаха от работа изобщо не е говорила а от заплащането едвам си изби билета за самолет и похарченото там !
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе студентска работа. Никой човек, който иска да се научи и успее няма да отиде да учи, особено тук... За тия 4-5 години спокойно се взимат 4-5 дисциплини, които в университетите само разтягат като локуми и преподават маса некадърно. В 2014 година да се забиеш в университет, при положение че имаш достъп до материал от световно професионално ниво - тва е само за мързеливи лентяи които искат да вземат някаква диплома а на знанията и уменията - колкото да минат по "родните стандарти"...
4
19
 
19
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Мили ми Кутевски тролчета, опорните точки на мутреса Моника не могат да скрият факта , че това правителство никой не го бръсне за слива у нас и в Европа. Какво значи Премиер да ходи във Виетнам и да открива кръчма. Това е такъв резил, че просто никой от БСП-ДС не може да си го представи. Затова само ГЕРБ и Б.Борисов имат авторитет в Европа и САЩ и трябва да управляват Държавата. Искате или не това ще стане .
3
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът на младото поколение е, че не цени парите и не знае, че трябва да се положи труд, за да ги извадиш. Гледат Планета, мутрите и си мислят, че живота е ей така. В живота трябва да се гради бавно, за да може човек да има добро бъдеще.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива доходи може да изкарат само като жигола или проститу.ки

Спонсорирани публикации