Един учебник по предмет - пагубно е за образованието!

Издатели: Ако МОН издава учебниците, това ще доведе до корупция
6 юни 2014 21:10,
34
Един учебник по предмет - пагубно е за образованието!
Снимка: архив, Булфото

Въвеждането само на един учебник по всеки предмет е пагубно решение за качеството на българското образование. Това категорично заявиха издателите на учебници на свиканата от Асоциация „Българска книга“ пресконференция по повод предложението на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, че трябва да се учи по един учебник до завършване на основното образование.

Издателите посочиха, че наличието на повече алтернативни учебници гарантира свободен избор в съответствие с индивидуалния личностен потенциал на децата. Именно затова трябва да има избор между учебниците, като този избор да бъде направен от учителя, защото той най-добре познава спецификите на различните ученици в класа, аргументираха се издателите. 

Още по темата
Те заявиха, че тези 42 млн лева, които тази година Министерският съвет е отпуснал за преиздаване на учебници, не се дават всяка година от държавата, а веднъж на три години, както е според закона. Средногодишният бюджет, който се дава за учебници, е 25-26 млн. лв, поясниха издателите.

Въпреки твърденията на проф. Клисарова, че всяка година държавата дава милиони за учебиници, които отиват в частни издателства, те изтъкнаха, че всички издателства сами поемат разходите по печатане на учебниците. След това министерството решава кои ще одобри и кои не, което е разход за издателствата.  Като допълнителен фактор издателите отбелязаха, че цената на хартията се увеличава, а цената на крайния продукт – учебника, остава една и съща.

„Цените на учебниците в България са най-ниски, а са по-добри от западните, включително и като дизайн“, споделиха представители на издателствата. "Как е възможно един чернобял роман голям формат да струва 15 лв., а един учебник, същия формат, който е цветен, да струва около 5 лв.?", възмутиха се те.

Според тях наложените практики в Европейския съюз доказват, че ограничаването на броя на учебниците не води до повишаване на качеството на образованието, а резултатно обучение се постига в условията на реална конкуренция.

Единственият генератор на ниски цени и здравословен стимулатор на добро качество е конкуренцията, убедени са издателите. Грижа и ангажимент на държавата е да създаде законови условия за това, а не да налага монопол и да отваря място за корупция там, където не го е имало, заявиха още те.

Ако Министерството на образованието и науката бъде издател на учебниците, това ще доведе до корупция, категорични са издателите.

Освен това те изказаха мнение, че МОН няма да е в състояние да съставя учебниците без грешки. Във всеки издателски екип на учебник присъстват учители, но не е възможно само учители да пишат учебното съдържание, тъй като не това е компетенцията им, категорични са издателите.

Годишно в цялата страна най-много 300 ученици сменят училищата си и ние трябва да се водим от правилото, а не от изключението, коментираха издателите тезата на Клисарова за улесняването на учениците при преместването им в друго училище.

Според тях трябва да се върви към нов закон за училищното образование. Ако има проблем с учебниците, че не са разбираеми, то трябва не да се ограничат издателствата, а да се промени програмата, заявиха издателите и настояха за среща с МОН, на която да бъдат обсъдени всички проблеми.

Пресконференцията се състоя в рамките на "Пролетния базар на книгата", провеждащ се от 3 до 8 юни.

Повече новини за българското образование четете в сайта на Investor
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: МОНучебници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*наличието на повече алтернативни учебници гарантира свободен избор в съответствие с индивидуалния личностен потенциал на децата*по скоро гарантира избор в съответствие с желанието на директора на училището, който често е политически гъзоблизец
13
0
 
27
 
! Отговори
boc ДО КЙЧО преди 9 години
БРАВО КОЙЧО!Прав си, след като образованието е държавно и задължително, Държавата трябва да осигури в своите учебни заведения единни за всички държавни учебни заведения учебници!Частните да си учат по каквито учебници си искат, но ДЪРЖАВНИТЕ трябва да учат по едни и същи учебници!Така ще стане ясно кое учебно заведение е по-добро - частното или държавното!Аз залагам на Държавните!
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е безумията с хилядата учебника и промяната им всяка година да спрат. Корупцията в образованието става непоносима и води до неграмотност и симулиране на дейност. Не може човек, не стъпил в класна стая, да пише учебници!!!
11
1
 
43
 
! Отговори
boc преди 9 години
Да ме извинят издателите, но интересите на нацията и в частност на децата са по-важни от печалбите им!Естествено, че трябва един учебик, но съставен не от професори, а от учители - и този учебник трябва да е разбираем и усвояем от учениците!Без тежки думи, съждения и ненужна за практиката информация!Който иска да специализира в дадена област след общообразователния курс!Няма и едва ли ще има някога по-добра образователна система от тази до 1989г., но след като се изхвърли от нея политиката!
10
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
След Освобождението сме приели най-либералното законодателство за тогава - Белгийската конституция. Явно не можем и в момента да сътворим нещо смислено сами с учебниците. Защо не се подберат от някоя чужда образователна система която се е доказала като ефективна?
9
1
 
42
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Цените на учебниците в България са най-ниски, а са по-добри от западните, включително и като дизайн - такава глупост скоро не бях чел. Детето ми учи в 1 клас в Австрия, а в събота посещава българско училище с БГ учебници. Сравнението е немислимо. Австрийските учебници са в пъти по-добри като дизайн и са написани така, че да се разбира всичко от децата за разлика от българските.
8
1
 
37
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
По един учебник е най добре ,не като професора първо купи ,после чети ,а накрая покажи моя учебник за да вземеш изпит.
7
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Преди да се издават каквито и да е учебници трябва да се извърши реформа в образованието, да се въведат 2 или 3 типа училища , в които учениците да бъдат насочени след 5-ти клас - според успеха и интелекта си . Като в гимназиите да попадат само тези, които наистина са с най- добри качества. Останалите ученици да учат професии и да работят. Така всяко дете ще открие своето място и ще учи според умствените си възможности
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един учебник по предмет - пагубно е за образованието!I 21 uchebnika da sa po predmet pak shte bade pagubno.
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато аз съм ходил на училище имаше по един учебник на предмет. Завърших си успешно образованието и после още едно.Сега със образованието някакви *** си правят далавери и търговийки.
4
0
 
39
 
! Отговори
lupi преди 9 години
Щяло да доведе до корупция! Давам пресен пример: Шеф на РИО го уволняват и той започва работа в Анубис. Възстановяват го на работа! Познайте кои учебници ще "предпочетат" учителите според индивидуалния личностен потенциал на децата. Прав е тоя дето каза за едно време: с по един учебник бяхме на първит еместа по грамотност. А сега?
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От много и различни учебници имат интерес издателствата и сума хора, които печелят от поръчки за правене на учебници. Това са големи пари. Ако има по 1 установен учебник, качеството на образованието ще се вдигне, ще има по-ясни критерии. И без това е ясно, че информацията вече е навсякъде, а не както едно време. Единният учебник ще е още по-полезен днес, за да са ясни критериите и да са еднакви за всички. От учителя зависи, разбира се, колко ще увлече учениците и как ще преподаде всичко.
2
0
 
39
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Щом образованието е държавно и безплатно, право и задължение на държавата е да определя съдържанието на учебниците! След като има държавна печатница нормално е там да се печатат и учебниците! Да избират различни учебници в частните училища за да отговори на различното им ниво, но пак да бъдат одобрени от МОН.
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а сега какво е-супер корупция