Четмото – неразбираемо за 40% от младежите ни

Освен това децата не могат да приложат наученото в живота
Обновена: 23 апр 2015 07:31 | 16 апр 2015 14:56,
53
Четмото – неразбираемо за 40% от младежите ни
Снимка: ЕК

40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат, и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева.

За сравнение, в Европа този процент е 20 на сто, а стремежът на европейските чиновници е той да падне до 10% до 2020 година. Ние сме на опашката в Европа, а няма реална визия как ще променим този факт, посочи експертът. За нея образователната система трябва да даде шанс на всяко дете, без значение от произхода и средата му, да посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката както на България, така и в световен мащаб.

„Образователната система трябва да подготви децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви“, смята Пеева.

Организацията, която оглавява, работи с 90 учители и 50 училища в седем региона на страната и на база наблюденията обаче няма оптимизъм по отношение на дискриминацията в образователната система. „Много сериозна дискриминация съществува в нашето училище и в нашите общности спрямо различните“ коментира Пеева.

Тя допълни, че се дискриминират и хора „с различен цвят на кожата“, и говорещи различен език у дома и дори идващи от по-малко населено място. Според нея това отношение в училищата трябва да се промени, защото в противен случай ще има много конфликти в обществото като цяло в следващите години.

„Заедно в час“ е част от инициативата „Образование в България 2030“, която цели подобряването на качеството на образованието. Пеева коментира, че за да се подобри образованието, е нужно да бъде изработена система за оценка на училищата доколко качествено обучава своите ученици. „Днес в България няма такъв инструмент“, поясни Пеева и допълни, че родителите нямат реална представа за качеството на обучението в отделните училища.

Хората трябва да са готови да се учат през целия си живот, независимо от динамиката на обществото, в което живеят, препоръча още експертът.

Още новини за образование можете да намерите в Investor.bg

----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
14
 
! Отговори
до varg преди 9 години
Използването на библията, като показател за интелигентност, е силно притеснително...
11
0
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Както би казал Веско Дремджиев "Свободата си има цена"! Нищо че са неграмотни младите, важното е да са свободни, да бъдат себе си!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това темпо скоро ще паднем до нивото на населението на САЩ, о, не, момент, вече се изравнихме с тях по процент неграмотни.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее еврогейщината!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ние сме на опашката в Европа, а няма реална визия как ще променим този факт, посочи експертът."Ние сме на опашката на Европа, защото там ни натикахте през последните 25 години с демократични експерименти върху населението и *** ви "реформи" на работещата преди това образователна система. Нали постигнахте целта си, сринахте образованието, системата бълва полуграмотни ***, какво ревете?
7
4
 
2
 
! Отговори
Еграси преди 9 години
до кухата лейка номер 5Значи 2000-та година в България са се раждали 95% *** и 5% българи?
6
0
 
24
 
! Отговори
Наливамисипвам преди 9 години
Сред *** на възраст между 15-16г. колко процента е грамотността?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че няма да ги разбират - образователната система е толкова архаична и изисква механично запаметяване на данни, а не разбирането и интерпретирането им. "Научете наизуст това и това" - това са домашните - все едно всички са някакви флашки, в които се тъпчат текстове, имена и дати. Няма учител, който да учи на РАЗБИРАНЕ на съдържанието - всички са фенове на наизустяването като папагали... И после защо "влизаме различно умни, излизаме еднакво ***"...
4
3
 
24
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре като се има предвид, че към 90 - 95% от младежите на възраст между 15 - 16 годин са главно ромски произход!
3
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
na kakva stepen ni e obrazovanieto si li4i ot tiq deto sa v parlamenta ,palni bokluci
2
1
 
29
 
! Отговори
zeus преди 9 години
40 процента от младежите вероятно са от един по-особен етнос, който има културната особеност да не желае да учи, освен това на тази възраст вече са и родители.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо 100% от тези 40% функционално неграмотни са в министерски съвет?