Пловдивски тийнейджър разби теста на МЕНСА

Цветан Чуканов постигнал впечатляващия резултат от IQ 154
Обновена: 23 апр 2015 14:07 | 22 апр 2015 09:00,
109
Пловдивски тийнейджър разби теста на МЕНСА
Снимка: MENSA

15-годишно момче от Пловдив разби теста на МЕНСА. Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154.

Цветан Чуканов учи в математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

"Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле", каза тийнейджърът пред "Монитор".

От МЕНСА уточниха обаче, че тестовете им не са публикувани в интернет, но имало подобни. Младежът дори поканил приятели да отидат и да се пробват заедно с него, но, уви, те му отказали.

В теста има 45 въпроса – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. "Има логически съждения и прогресии", обясни момчето. Според него фактът, че заляга над математиката му е помогнал.

"Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя", обясни тийнейджърът. На успеха му най-много се зарадвал по-големият му брат, който следва в Англия. Цветан обаче още не е решил дали ще членува в МЕНСА. Казва, че по-голямата част от членовете на организацията са на възраст над 20 г. и се опасява, че едва ли ще намери общ език с тях. Няма приятели и познати, които да са издържали теста.

"Баща ми е издържал подобен по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите", казва момчето. Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека. "Между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията", каза Христо Радков, председател на МЕНСА – България. Това означава персентил от 98 – 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

--------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Тестът е много лесен. Аз изкарах 156 точки. максимумът са 165. В интернет пространството има менте тестове с точки над 200. Момчето е право. Когато членувах в МЕНСА не можах да намеря общ език с болшинството членове. Бях по-възрастен от тях.Пожелавам му успех. На завистниците ще кажа - един се ражда умен и умен умира, друг се ражда *** и никакво образование няма да го направи по-умен.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не успех , редица професори по Математическа логика , висша алгебра са се изказвали че в тестовете за интелигентност няма нищо научно , дори редица логически задачи са грешни отговори.. Това е фашистки метод , или да ти дадат по-ниска заплата или да докажат превъзходството на ционистко масонския елит ...
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тест за интелигентност и житейска реализация са две различни неща. По правило тези с високите резултати не са хора, които правят пари. Това са анализатори, хора склонни да вникват в нещата и да търсят решения. Животинската алчност не им е присъща, нито доминирането на всяка цена. Затова и светът е на този хал.
20
0
 
1
 
! Отговори
хитлер преди 9 години
До АнонименНеграмотник. Отивай си в гетото
19
2
 
6
 
! Отговори
Do 15 преди 9 години
До АнонименСУ ако ще и 100млн бюджет да има, пак ще е същото- с тези преподаватели и архаични виждания.А ти, вземи си пий хапчетата и се успокой малко, че тази с омраза към САЩ и Запада ще си докараш рак.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като велик умник да запише да учи Математика.. Да но не иска, иска мекото банкерче , адвокатче , началник
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз бях изкарал 134 и то на 25 години, а той е само на 15 и е вече 154.
16
3
 
15
 
! Отговори
160+ преди 9 години
Тестовете на МЕНСА са адаптирани за възрастта на кандидата. 154 е отличен резултат, но все пак далеч от гениалността. В България има много умници покрили 160+. Всъщност, с извинение ако звучи нескромно, аз самият на два пъти изкарах над 160. Браво на момчето и ... слаб 2 на списалия информацията/
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм чувал тестът от МЕНСА да има практическо приложение. Момчето да си заляга над математиката и ще подтигне много повече от едно членство в МЕНСА.
14
2
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
"явявАх" - криви пръсти ;)
13
0
 
19
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
Браво на момчето, но все пак "разби" с резултат 154 е силно казано. Когато се явявях аз, бях втори с резултат 168.
12
4
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Като теб ли
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро всички българи ще са блаженно *** и блеещи.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашията Бедни и последни в Европа сме защото САЩ и ционистите ни грабят.. Германски университет 200-500 милиона евро бюджет . MIT и Калтех САЩ са с 7 милиарда бюджет , ТУ София е само с 10-15 милиона долара бюджет..
9
5
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
имам силни подозрения, че основна вина за националния комплекс е популярния през 80те години мит че българите сме "втори по интелигентност в света". помислете за цялото нещастие и всички вопли "кога ще се оправим", "защо сме последни в европа" и тн, породени само от това простичко и невярно убеждение - че сме интелигентни, но незаслужено неоценени. народите които са на дереджето на българия и по-зле дори, но не се мислят за втори в света, са много по-малко нещастни, просто нямат илюзии.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американизма , фашизма и ционизма е система която се стреми да измери всичко в числа и пари.. Тестове , точки , пари , рейтинги..
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато в САЩ 1907-1912 за първи път въвели Тестове за Интелигентност - са скопили , стелилизирали 7000 жени затова имали ниски резултати.. Голяма част от скопенитите са били съвсем нормални хора.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така тези тестове са пълна порнография , Забележете дупето иска да учи Хуманитарни науки , право икономика да става слуга на ционистите .. Дупето не иска учи Математика , Инженерство , Физика , Информатика ..
5
2
 
18
 
! Отговори
факт преди 9 години
Има много случаи на хора, които са покрили теста, но акълът им е колкото на бръмбър и не могат да постигнат нищо в живота, да не говорим за научни постижения. В българската МЕНСА няма нито един член, които да има световни постижения - факт!
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IQ тестовете са фашистко ционистки метод.. Който го голям бабаит да се пробва в Математиката , но никой дупетата учещи на запад не записва - Математика , Физика или Информатика дори.. Всеки записва Икономика началник да става , банкер - а икономиката не наука , а религия , иделогия

Спонсорирани публикации