50% от висшистите не работят по специалността си

Вузовете ще произвеждат по-малко кадри, но качествени
11 май 2015 21:49,
25
50% от висшистите не работят по специалността си
Снимка: bgonair.bg

Над 50 процента от хората, завършили висше образование, не работят по специалността си. Това сочат данните на Министерство на образованието и науката, представени по-рано днес.

Занапред субсидиите за университети ще са все повече обвързани с качеството на образованието. Това е основна част от промените в закона за висшето образование, които предлага ресорното министерство.

През 2018 година 50 на сто от финансирането на висшите училища ще е свързано с тази цел, а през 2020 година – 60 на сто от парите ще зависят от това.

Според експерти от министерството университетите у нас в бъдеще ще са заинтересовани да произвеждат все по-малко кадри, но те да са висококвалифицирани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ми като 100% учат са мениджъри, а само половината са нужни.
23
0
 
0
 
! Отговори
www преди 8 години
Бойко Методиев Борисов мрази интелигентните хора, защото те са много по-различни от него като личности. Присъствието му за втори път на поста премиер на Република България донякъде логично обяснява посочения в статията негативен факт.
22
0
 
0
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
За целта трябва да бъдат осигурени работни места . Работните места трябва да надхвърлят броят желаещи да работят . Трябва да има голям избор на свободни работни места . Освен това трябва да има много високо трудово възнаграждение в Република България .
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето имах една колежка, която все повтаряше:"Амчи то и аз навремиту можиши дъ запишъ някуй вишу", та доста от сегашните бг студенти са на този "принцип".
20
0
 
2
 
! Отговори
футурист преди 8 години
Във "Фауст" имаше един стих: Суха е теорията приятелю мой, а дървото на живота пищно зеленее!"А у нас дървото на живота е посечено, ново не се сее. Затова и природни катаклизми и олигарси брулят майка България!
19
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 8 години
Алилуя, брей след толкоз години да не би да има светлина в тунела ! Висшето в България било на ниско ниво - ами естествено след като се плаща на бройка !!! Всеки знае че тъпите и мързеливите студенти са повече от умните и кадърните ! Когато съм следвал, асистентите са ми казвали че НАРОЧНО занижават нивото ! Щото ако го повишат ще има повече отпаднали студенти или липса на студенти щото нивото е високо, да ама се плаща на БРОЙ !Така че не университетите са виновни че се преподават глупости !
18
1
 
4
 
! Отговори
предложение преди 8 години
медицината у нас да се изучава изцяло на немски, IT специалностите - на английски; инженерните - на китайски; земеделските и хранителните - на френски; военните - на руски; археология - на италиански, търговия - на турски, а туристическите - на испански. икономиката, правото и екологията да се забранят, понеже са ненужни в тази страна. останалите така или иначе говорят.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
завърших преди време СУ с 'държавна поръчка' само за да установя, че държавата нищо не е 'поръчвала':)..добре, че преквалифицирах в Европа, но и преди, и сега, всичко в Кочинистан е бошлаф! Кеф ти колумнист в съветски вестник или пожарникар - хоп, премиер; или пък философ-хидро инженер - милиардер. дръжте младите висшисти с 600 лв на месец и давайте на ***, дето само знае да си отваря краката пак толкова за 2-3 чавета и ще видите докъде ще я докараме. тук комунизмът победи :)
16
0
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименАМИ СЛЕДВАЙ МЕДИЦИНА ТОГАВА-ТЯ Е МНООООООГО,МНООООООГО ЛЕСНА,НЯМА НИ МАТЕМАТИКА,НИ ФИЗИКА,НИ ЕЛЕКТРОТЕХТНИКА!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е 'образованието' виновно, нито вузовете, а ***, наречена държава. имам уникално за Бг образование в т.нар. 'енергетика' (от чужбина) - университетът ми предложи 3900 паунда стартова заплата за асистент месечно, а в частните фирми е над 7000 евро месечно. тук от любопитство намерих 'обявено раб. място' в министерството за 680 лв.. ПРЕДИ удръжки и като звъннах, една лелка взе да пъшка и да пита как съм разбрал за работата, кой ме праща и с кого да ме свърже! Изгониха всички кадърни, факт!
14
0
 
6
 
! Отговори
глупаците свършиха преди 8 години
не са виновни вузовете, Плевнята нали повтаря, че трябва да се инвестира в образование? да, бг образованието в цялост е по-скапано от европейското, но хората почнаха да си правят и сметка - като дадеш 4-5000 лв годишно за такса и квартира (не всички са от същия град) за 5 години си назад с едни 15.000 евро. ако ти предложат работа, ги избиваш за едни 100 години и ако имаш връзки, разбира се. и 100% от вузовете в Бг да са западни, пак никой няма да работи у нас - ЗАПЛАТИТЕ са СМЕШНИ!!!
13
1
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
В България обикновено всеки работи това което не му е работа и от което не разбира, но там си е намерил работа. Аз лично мисля ,че повече от 90% са тези които не работят по специалността си !Това важи с пълна сила за държавните служби ! Типичен пример премиер -пожарникар, кметица- детска учителка .
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Лични наблюденияна некадърен работодател образованието и заплащането на работника му пречат ,все повече завършващи млади хора го разбират това и емигрират
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съучениците ми са в ТУ Мюнхен , Виена , Холандия , Бон , ЛМУ.. Някои са доста трудни науки Информатика , Математика , Медицина , Даже един статистика има. Всичко е в топ-100 Е Медалисти от олимпиади нямахме но никой не се е стремил към това ..
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като изключим няколко специалности в СУ, повечето в ТУ, УАСГ, медицинския университет, някои в ПУ и Варненския, една -две от УНСС, всичко друго е абсолютна пародия.Забравих и най-добрия университет - Американския в Благоевград.Там левълът е друг просто, трудно влизаш и трудно излизаш.Ама после правиш добри пари и работиш за реалната икономика.НБУ като се напъва да е добър университет, да вземе да стегне малко студентите.Никъде в елитните университети по света не е толкова разхайтена работата
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФАШИСТ Точно в София възможно най-престижното и най-трудната специалност .. (под трудно разбирай или с много математика или физика или електротехника ) от това по-трудно няма .. Не искам да обиждам университета.
8
2
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
до анонимен 8 - момче ( моме ) ако нямаш магистратура за инж. непомисляй за западна Европа а и още нещо , университета да е софийски , всички други са плява
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз заминавам за Германия , тука е много лошо , тука няма мотивирани студенти .. Причината не е в университетите , а в студентите.. Учих една година в БГ с минимални усилия съм в топ-5 от 200 човека.. Преподавателите ги е страх да късат , че ще останат без студенти , материала и изпитите лесни..
6
6
 
16
 
! Отговори
Лични наблюдения преди 8 години
На кадърния образование не му трябва. Некадърния и 5 висши да има си е некадърен. Все повече работодатели го разбират това
5
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Що снимката е от унесесето, другари? :-D