Пропаст в образованието: Учебниците неразбираеми

Професията учител не е атрактивна за младите, смята експерт
Обновена: 12 авг 2015 18:20 | 12 авг 2015 18:00,
44
Пропаст в образованието: Учебниците неразбираеми
Снимка: bgonair.bg

Начинът, по който са написани българските учебници, трябва да бъде променен и реформата в образованието да стартира най-накрая на практика, каза в ефира на България Он Ер Юлиян Петров от синдиката на учителите към КТ "Подкрепа". Според него съществува огромна пропаст между учебниците и учениците.

Той поздрави министър Тодор Танев, че чете учебниците, но препоръча да остави тази работа на хората, които вече са ги чели и то много пъти. "Могат да попитат ученици и родители дали разбират какво е написано в тях", коментира Петров.

По думите му учебниците трябва да бъдат сменени, но за да има реформа, много други неща трябва да бъдат променени.

Според него българската образователна система е в дисонанс с европейските и с американските стандарти. "Има много излишни неща и някои от резултатите на нашите ученици са много по-високи от тези на децата в Европа. Учебният материал трябва да се снижи, да бъде малко по-разбираем, по-лесен, а акцентът да бъде във възпитанието", смята експертът.

Директорът на 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов смята, че промяната на учебниците от първи до четвърти клас трябва да става поетапно и учителите трябва да бъдат включени в обсъждането им. Според него обаче идеята да се прилагат указания към учебниците е недобре обмислена и неефективна.

Според него включването на упътвания към учебниците ограничава свободата на учителите. Стаматов смята, че са необходими нови методи на преподаване, защото стандартният начин е скучен за децата.

"Поставянето постоянно на нови указания пред учителя води до невъзможността той да бъде свободен. Казва му се какво точно и как трябва да го предаде", коментира директор Стаматов.

По думите му не трябва да има само един учебник по предмет, а трябва да са много, за да може учителският колектив да избере този, който отговаря на начина, по който желаят да се преподава.

Според Юлиян Петров обаче учебниците не трябва да са толкова много.

"Какво става, когато едно дете се премести в друго училище и там учат по друг учебник?", запита риторично той. "Не са малко и парите, които държавата дава за учебници, те са безплатни, но образователната система плаща за това. Едно такова разточителство ощетява други дейности в образованието", аргументира се той.

Специалистът коментира и младите учители и учещите се за педагози. Той отбеляза, че у нас професията "учител" не е атрактивна, защото стандартът на преподавателите е много нисък. Юлиян Петров каза, че работата с деца е много стресираща и младите учители трудно успяват да намерят своето амплоа в класната стая.

Експертът се спря и на проблема, че студентите с най-ниски резултати влизат в педагогическите специалности, вместо да бъде обратното, както е в други страни.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
<<//Според него българската образователна система е в дисонанс с европейските и с американските стандарти. "Има много излишни неща и някои от резултатите на нашите ученици са много по-високи от тези на децата в Европа. Учебният материал трябва да се снижи, да бъде малко по-разбираем, по-лесен, а акцентът да бъде във възпитанието", смята експертът//>>Нямам думи и коментарът е излишен!
19
2
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
Европейските и американски стандарти са по- ниски и ние трябва да си снишим образованието за да не изпъкват нашите деца което много дразни нашите ментори. Образованието ни беше много добро преди да почнат всякакви "професори" да се упражняват в писане
18
2
 
14
 
! Отговори
Петър Берон преди 8 години
Учебниците освен че са неразбираеми, са и неграмотно написани.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ни е образование и учители нали има ,,биг брадър ''и всякакви други простащини и изродщини по телевизиите .Възпитанието и образованието на децата идват основно от там !
16
4
 
12
 
! Отговори
!!! преди 8 години
В нашето образование, за съжаление, има огромни пропуски. И те се дължат на хора, който нямат представа от съвременни практики за преподаване на материала, така че да се предизвика интерес у учащите. Освен, че има безумни материали в учебниците, то методиката представлява най- големия проблем. Сякаш отново не сме в състояние да открием реалния проблем и неговия генезис във времето. И всички хора в тази страна трябва да разберат, че фундаментът на едно общество е образованието!
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учителите трябва да получват заплати като в ИТ сектора. Едва тогава ще се повиши качеството на селекцията на нови учители, следователно качеството на учебния процес, и в крайна сметка икономическият ратеж и стандарт на живот. Каакто винаги българите мислят обратно.
14
4
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Не знам как е сега, децата ми още не са тръгнали на училище, но от колеги и приятели дочувам, че нито учителите имат стимул, нито учениците. В държавата трябва да има ясна политика по доходите - с основно образование - започваш с минималната заплата, средно с две минимални, с висше с три минимални. Да е ясно кой защо и как е учил и как е сполучил.Работата на учителя не е да изрецитира урока, всеки може да си го прочете сам. Работата му е да го направи разбираем за учениците и да ги заинтригува
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 1989 година , учебниците ги пишат седерастки частни фирми и. НПО та
12
2
 
19
 
! Отговори
_ преди 8 години
Колкото имаме демографска и здравна политика, толкова и образователна...Педагози ставали студентите с най-ниски оценки на изпитите... А политиците ни да питаме ли с какви оценки са? Същите тия некадърници, които гледаме ежедневно по телевизията, и които са "модели за подражание"...
11
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Всеки учител годишно да изкарва по един, два курса за повишаване на квалификацията и той да е платен от държавата, а не учителят да си плаща от джоба 500 лева и след това да получава по смешните 15 лева увеличение на заплатата за квалификационна степен.
10
3
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Възпитанието е до 7 години след това в училище че учат науки, драги ми "експерте"!Учебникът да е един по предмет, но след урока да има списък със статии по темата, които да се прочетат в интернет. Изпитването да е тестово с няколко есета на срок. Да се насърчава и възпитава екипната работа чрез проекти, презентации, който да се правят в края на срока.Средното образование да дава професионални умения, не само гола теория и акцентът отново да е творческо мислене и екипна работа.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето някакъв пубертет се изцепи по телевизията, че с помощта на интернет, знаел повече от Айнщайн. Е сега като почти всеки има достъп до интернет, да не са станали самоубучили се професори. Не знам, но от поне 20 години общото ниво е много спаднало. Да има единици, които са много по-напред, но като цяло се налага модел на простотия и незаинтересованост.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Господ да слезе в класната стая - пак нищо.Системата е така направена,умишлено.Много,много права на децата - никакви за учителите.Аз нека да имам свестни ученици срещу себе си и все пак някаква творческа свобода - пък учебниците на МОН въобще не ме интересуват.Значи една частна гимназия може да няма звънци,а в масовите атмосферата е като в концлагер.Ами и затова децата се бунтуват.Отсъства учител,друг неспециалист поема часа,вън времето разкош-обаче затворени вътре,щото да не дойде проверка!!!
7
7
 
15
 
! Отговори
55 преди 8 години
Тези "педагози"-подкрепаджията и директора- са много далеч от научната педагогика и психология.Има много да се направи за усъвършенстване на учебниците,но не е главно там проблема.Проблемите са в ниските заплати ,предопределящи и ниското ниво на учителите,фактическата липса на квалификация,пожизнените директори,липсващият вътрешноучилищен контрол,слабата дисциплина на учители и ученици,ниското ниво да практическа психологическа съвременна подготовка на учителите...
6
2
 
17
 
! Отговори
Родител преди 8 години
За 5-ти клас ичебникът по история е класически клюкарник, там история няма има кой коко *** и кой кого убил и най-важното- кога. Дати, дати. Българският е отвратителна бълвоч от специфична терминология, създадена за самоутвърждаването на новопрофесорската гилдия. При по внимателен анализ, без смисъл и без никаква познавателна стойност. Самите съставители са писали това, без вникване в това, какво пишат, просто да има пълнеж, вероятно се плаща на ред или сричка (морфема).
5
6
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До TulskiTо и задължителната военна служба възпитаваше младите мъже на ред и дисциплина,но незнайно защо,бе премахната.Това естествено удари негативно обществото,защото мъжът като глава на семейство не е възпитаващ...фактор.Такива са...героите на деня,а това са политици,нашенски чорбаджии,мутри,чалгари,шоумени,плейметки,Х-фактори ,Брадъри и вся остальная...***.Демокрацията се...*** в слободия,която удари и училищата,където на последно място се...възпитава,а след това и...учи
4
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са сложни учебниците, а неграмотността на децата и най-вече на техните родители. Не може да ги хвърлят в училищата и да очакват, че някой друг ще се занимава с тях и ще им налива с фуния знанията в главата. Да занижат още критериите и скоро новите поколения ще са способни да използват мозъците си само за базови потребности - хранене, дишане......
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те половината са пълни и с грешна информация, отпреди години, примерно Плутон вече не се счита за част от слънчевата система, но в учебниците по География, планетите са си все 9. Но докато се пишат от едни и същи хора, това няма да се промени. Да не говорим за даскали, които са преподавали 30 години по предмети, които се развиват постоянно и те си говорят нещата от дядо ми времето.
2
2
 
18
 
! Отговори
Valeri преди 8 години
"Според него българската образователна система е в дисонанс с европейските и с американските стандарти." Защо трябва да се съобразяваме с американските стандарти??? Ами с английските??? Мой познат- бивш учител- замина на работа в Англия (не като учител). Беше изумен от това, че англичаните- негови колеги в транжорната, не знаят да ли Англия е островна държава или не.
1
2
 
8
 
! Отговори
T_T преди 8 години
Ами това, че някои учебници трябва да са написани на разбираем български език е така.. особено тия по български са написани с някакви безкрайно неразбирами текстове... като минат 4ти клас да се покачи малко нивото.. и така до 12 с сложни текстове, с които МожЕ да кандидатваш в университет... до 8 клас вс еднакво, нататака паралеки с избираеми предмети и айде.