Предметът Религия не прави по-малко светски училищата

Важно е да познаваме и другите вероизповедания, казва учител
8 сеп 2015 16:56,
46
Предметът Религия не прави по-малко светски училищата
Снимка: Архив Reuters

Предметът Религия учи децата на морални ценности и толерантност. Това мнение изразиха в ефира на Bulgaria ON AIR Ахмед Ахмедов - секретар на Главното мюфтийство, и преподавателката по Религия от 20 ОУ Руска Тошева.

Ахмедов е категоричен, че е грешно схващането, че при изучаването на предмет Религия децата ще бъдат обучавани по канонични строго определени правила, както се случва в религиозните училища. Той отчете, че за мюсюлманското вероизповедание този предмет не е новост и се изучава от 10 години в училищата от около 3 100 деца до момента.

"Учи се по учебници, подготвени от Главното мюфтийство, които са съгласувани с образователното министрество, и в тях не е заложена сериозна канонична материя, която да попречи на естественото развитие на децата. Нещата се представени така, че да могат да бъдат възприети от децата и така да бъде формирана естествена морална култура.", обясни Ахмедов.

"Предметът Религия не компрометира светския характер на училищата. Той естествено го подпомага, като стимулира дисциплинарните стереотипи в подрастващото поколение, от което все повече имаме нужда.", допълни секретарят на Главното мюфтийство.

Според Ахмедов предметът Религия е много специфичен и трябва да бъде диференциран, тъй като един учител не може да преподава всички религии, които се изповядват у нас. По думите му не е достатъчно само да се учи история на религиите, защото това не би довело до желания резултат. Като основна цел на въвеждането на този предмет Ахмед Ахмедов посочи децата да се учат на морал, толерантност и да знаят, че живеят в едно мултикултурно общество.

По думите му обаче предметът е дискриминиран, въпреки че обществото иска да се изучава регулярно. Често предпочитани предмети са чуждите езици, а децата не могат да бъдат натоварвани толкова много и поради тази причина рядко се избира предметът Религия.

Според учителката по Религия Руска Тошева предметът ѝ се радва на успех в 20 ОУ, тъй като всички ученици от първи до четвърти клас го изучават. Тя казва, че има ученици и от пети и шести клас. В момента едно дете може да изучава този предмет с писменото съгласие на родителите.

Руска Тошева поясни какво представляват часовете по Религия. В първи клас децата учат за големите християнски празници, а от втори до четвърти клас се запознават подробно с Библията.

С часовете по религия се прави и междупредметна връзка с часовете по Български език и литература, История и Музика. При извънкласни дейности децата посещават различни храмове, катедрали, джамия, синагога.

"Така те имат възможност да се запознаят и с другите религии, не само с християнството. А в днешно време е необходимо да познаваме и религията и на другите вероизповедания", обясни Руска Тошева.

Тя допълни и, че не се изучават само текстове, а в часовете се рисува, моделира, децата участват в конкурси и благотворителни изложби.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мястото на религията е в часовете по философия - основни моменти и отличителни черти във всяка една религия. Разглеждането в смисъл евангелие на тоз, евангелия на онзи не е за училище. Останалата част си е просто история. Трябва да се има прдвид, че най-големите извращения в човешката изтория са именно в името на религията (и най-вече католическата секта). Религията НЯМА място в училище под каквато и да е форма.
32
0
 
0
 
! Отговори
-10 преди 8 години
tih velikan 681, в основата на просперитета на Европа са Медичите, които на въпреки на християнските норми тогава са намерили начин да създадат банковото дело! По същото време получават и бързо развитие голяма част от науките, които са се изградили върху основите поставени от арабските учени.
31
1
 
1
 
! Отговори
-10 преди 8 години
За това, което говори Руска Тошева си има идеален предмет и той се нарича ИСТОРИЯ! Който иска нещо повече да ходи в църквите, синагогите и джамиите. Като не могат да ги накарат да отидат при тях искат държавата да ги накара!
30
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Предметът "Истории на религиите" не прави по-малко светско, но предметът "Християнска религия" или "Мюсюлманска религия" или "Будистка религия", това на което ще те научи един проповедник - ДА!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Аз постигам самадхи като изпия бутилка хубаво вино, но това не ме кара да проповядвам алкохолизъм.Това, че ви го говорят звездите или древните атланти или посещавате паралелни реалности не значи, че сте се телепортирали някъде. Най-вероятно мозъкът ви е дал на късо.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията и морала нямат нищо общо. Религията разяжда света хиляди години. И освен да анпътира мисловния процес у децата друго няма как да постигне.
27
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Отн: Стига с тези глупости! Религията е възникнала когато първия мошеник е срещнал първия ***!Същото може да се каже и за атеизма. Злоупотребата с религия и организиране на схеми за измами на база религия не е много по-различно от злоупотребата с атеизъм и схеми за измама с атеизъм.И аз съм на мнение, че не трябва да се изучава религия във вида в който я знаем. По-ефективно ще е да се изучава промяна на климата и как да разпознаваме лъжите на мафията с изкопаеми горива от жестоката реалност
26
2
 
4
 
! Отговори
оо преди 8 години
Обучение + религия... това все едно да събереш *** и ангел. В смисъл или го обучавайте да са религиозни, с едно *** на лицето (религия) или ги учете да са нормални хора - европейци (ангели в религиозен смисъл). Но иначе е много лесно да промиеш мозъка на малките невинни деца, ръчкай им говната в главата, и това е, надявам се, че това не е политиката на българската държава!!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във кое ислямско училище се учи христянство?
24
5
 
0
 
! Отговори
Do 5-6 преди 8 години
Личи си че никога не сте отворили библията а говорите за неща дето ъочно там са описани молитва и медитация е едно и също.
23
1
 
10
 
! Отговори
учител преди 8 години
Да. В часовете по история и сега се преподава "История на религията". Това е достатъчно.Религията не е наука, тя е вяра. Вярата пък е свободен избор на личността. Един избира да вярва, друг не. Това е справедливо.
22
3
 
5
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Стига с тези глупости!Религията е възникнала когато първия мошеник е срещнал първия ***!
21
4
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Ей супермени - Незабравяйте,че благодарение на Християнството ценностите на Европа са в основата на просперитета и културата.вижте историите на всяка европейска страна и вижте историята на комунистите!!!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 21-ви век място в училище има само предмет "история на религиите" и нито дума повече.Общество, което ще възпитава морални ценности чрез религия (вяра в бог - който и да е той), пишете го бегало!
19
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
Религията е опиум за народа
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако щете вярвайте, ама самадхи си е напълно реално и съществуващо нещо и може да се постигне докато си във физическо тяло и вселена, за някои е мн трудно, за някои по-лесно, но това е следващото ниво на еволюцията, съзнанието ти започва да оперира на различна честота, неописуемо блаженство, осъзнаваш мн повече, знам как ще го приемете това, но е истина, измерения, паралелни реалности, извънземни, телепортации, тепърва триизмерните учени ще ги откриват, засега само предполагат за всичко това.
17
4
 
9
 
! Отговори
Танг преди 8 години
Религия в училище..., не живеем в 19-и век! Какво общо има религията с науката и образованието в наши дни, освен че се опитва да ги унищожи и да налага псевдо-наука?! Мутрата в едно е прав, материалът ни не е наред...
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Длъжен ли съм да познавам исляма и уродливите му "ценности"?? България е традиционно християнска държава, това е основния културен код тук, а не уродлив ислям".Само с това изречение, се разбира колко си тотално деградирал и морално скопен човечец!Познаването на другия, различния показва колко едни човек уважава себе си!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религия ! Да но всяко дете да си го учим в къщи ,дядо ,баба ,родители , и после училище , бих искала да има повече попови да преподават религията в нашите училища
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От значение е само това, в което вярваш, защото ти живееш живота си според вярванията, убежденията, разбиранията, знанията, начинът ти на мислене. Като се освободиш от мн излишен багаж, започваш да осъзнаваш истинският смисъл на думата свобода, свобода от неща които те държат, от зависимости, от заблуди, от егото.