Завършваш 7-ми клас и си с тапия за основно образование

А сред учителите - 3500 пенсионери, 1600 "нередовни"
22
Завършваш 7-ми клас и си с тапия за основно образование
Снимка: Булфото, архив

Очаквано парламентът реши, че основно образование ще се завършва след седми клас, а не след осми, както е в момента. Промяната е записана в новия закон за предучилищното и училищното образование, текстове от който депутатите приеха днес окончателно.

Още по темата
В края на учебната 2018/2019 година ще завърши основно образование първият випуск седмокласници.

Новата образователна структура ще влезе в сила от следващата учебна година (2016/2017) за първокласниците, петокласниците и осмокласниците.

Според етапа или степента на образование неспециализираните училища са: начални (I - IV клас включително); основни (I - VII клас включително); гимназии (VIII - XII клас включително); обединени (I - X клас включително); средни (I - XII клас включително).

Според съдържанието на подготовката гимназиите ще са профилирани и професионални.

Целта на въвеждането на първи гимназиален курс до десети клас и създаването на обединени училища е да бъдат задържани учениците в малките населени места.

С новия регламент обаче си остана проблемът с недостига на учители.

„Само след три години в българската образователна система вече няма да има физици, математици и информатици“, предупреди председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя отбеляза, че има недостиг и на учители по чужди езици, затова 1600 "учители в системата са нередовни", защото не идват "редовни учители" с педагогическа правоспособност.

Сега в образованието работят и 3500 учители, които са пенсионери, защото на тяхно място няма кой да дойде от младите хора, завършващи университетите, обяви тя.

По думите на Такева основните проблеми в образованието преди 15 септември са свързани с това, че все още се работи с "некачествено списвани учебници и учебно съдържание".

Продължава да се работи и в неблагоприятна училищна среда, тъй като учениците все повече стават хиперактивни и има недостиг на учители, коментира Такева.

 По думите й този проблем е в резултат на това, че младите хора, които знаят езици и са завършили педагогическа правоспособност, отиват да работят във Великобритания, а математиците, физиците и информатиците отиват в Канада и Америка.

Нашите инженери, с педагогическа правоспособност, заминават да работят в Австрия и затова кадровото обезпечаване в средното ни образование "все още се крепи на някаква магия", заяви Такева.

Според нея има и достигат също началните учители и педагозите в предучилищния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Пак преди 8 години
Ние смятаме,че основното трябва да е до 9-ти клас включително и след това,вече по-зрели,учениците ще могат да направят по-съзнателен и свободен избор на гимназия,ако искат да продължат.Седмокласната структура противоречи на основния принцип в проекто-закона ,че детето е в центъра на работата в училище-какво знае едно дете на 13-14 години за професиите и видовете училища.Пак родите лите ще избират.Тази структура е обречена на провал,няма да проработи!
13
0
 
3
 
! Отговори
НИЕ преди 8 години
Това е най-недомислената структура -с раздробяване на средното образование.Да били оставали децата в селата!?Чувате ли ги?Във времето на глобализацията,интернет,космоса...Ами,изпратете вашите деца в селата!Тази структура на "обединени училища"ще се провали-гимназиите "ще глътнат"всички над 7-ми клас,а българчетата след 5-ти клас също ще преминат в градовете и в селата ще октанат само начални училища от .И това е ликвидация на образованието в селата.По-добре е основното до 9-ти и след
12
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 8 години
това е за да могат по-лесно някои "хора" да вземат книжки и да ни се вдигне изкуствено броя на образованите в ес :))))
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от коментарите дотук се вижда че сме една изпростяла и *** нация колкото повече плюем по учителите то лкова по *** ставаме няма ли уважение и респект към тях нищо добро не ни чака какедин от коментарите няма нещо положително за учителите рано иликъсно това неуважение щесевърне като бумеранг точно при вас плюячите
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочиташ "Винету" и си с тапия за министър-председател.
9
2
 
10
 
! Отговори
rrrr преди 8 години
Сега в образованието работят и 3500 учители, които са пенсионери, защото на тяхно място няма кой да дойде от младите хора, завършващи университетите, обяви тя.Поголяма глупист не бях чел скоро ....... една позната работеше като учутел по заместване докато се излекува учителя / пенсионер / а тя е тогава беше на 26-27 години и когато и свърши договора не и предложиха постояна работа нямало свободни места ..... глупости а тя има огромно желание да работи като учител . има хора ама място няма
8
1
 
17
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Давай Вишу за завършен 10 клас с тройка. Така Електоратът на ГЕРП ще има още повече с Вишу и те веднага могат да заемат легално постовете в държавната администрация без да си губят времето да учат Вишу 5 години във вишу учебно заведение и да фалшифицират, и купуват дипломи за Вишу.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива заплати=такива учители
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бързата *** слепи ги ражда е казал народа.Не само слепи ,а и некомпетентни са нашите дупетати!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво означава нередовни да не би Рада от романа "Под игото" да е редовна учителка ама е вършела работа сто пъти по-добре от днешните редовни учители!
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А до 6клас е забранено да ти пишат Слаб(2),ако не знаеш нищо,ясно е ще образоват братята роми...
3
0
 
27
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До 7 ми клас трябва да се научат да се подписват и правилно да си попълват бюлетините.
2
0
 
19
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Що, бе?! Зори ли ги 8-ми клас?
1
2
 
28
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Не е правилно.Основното трябва във втори,средното - в шести ,а инженерите и лекарите да получават тапиите си в 8 клас. То и без това толкова и учат в училищата ,ам поне да не набутват държавата.