Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец

"Искам да остана в България, защото вече няма Сирия", казват те
Обновена: 16 сеп 2015 13:40 | 16 сеп 2015 12:33,
100
Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец
Снимка: bgonair.bg

Яман и Ямама - две сирийски деца, които прекрачват училищния праг за първи път в България. Децата не са се обучавали в Сирия и много искат да се научат да четат и пишат, разказва историята йм Bulgaria On AIR.

Ямама е на 9 години. Пътят й до България е бил тежък. Баща й Ахмед оставя семейството си в Сирия преди 2 години, за да търси безопасно място за живеене. По-късно Ямама, брат й Яман и майка им тръгват към България, за да търсят спасение заедно с Ахмед. Ямама казва, че се е страхувала много, но тук се чувства спокойно и в безопасност.

"Искам да остана тук, защото за мен вече няма Сирия. Българите се държат добре с нас, но в погледите им виждам по-различно отношение. Досега никой не ме е обиждал или наскърбявал", разказва 9-годишното дете.

Ямама не познава българчета, но иска да се запознае и да си намери приятели. Споделя, че най-много й липсват приятелите и роднините. Сега те са на границата в Турция и не знае кога ще се видят отново. Ямама обича да играе и да рисува. С нетърпение очаква да започне да учи български език.

"Искам да се науча да чета на български и на арабски и да завърша училище", споделя тя.

Малкият й брат Яман мечтае да стане лекар, за да помага на хората като тях, които бягат от войната. Тук се чувства добре, но често си спомня за Сирия.

"Искам да се върна в Сирия, ако войната там спре, ако не – искам да остана в България", казва той. Яман разказва, че е бил най-уплашен, когато са разрушили къщата им и са останали на улицата. Знае, че е трябвало да напуснат родината си, за да спасят живота си.

Яман не се притеснява да ходи на училище. Той също иска да си намери нови приятели. Обича да рита топка и да рисува. Прави портрети на майка си и баща си, а понякога рисува дома си в Сирия.

Бащата на децата Ахмед няколко пъти благодари на държавата и на всички хора, които са им помогнали. След 4 месеца във Военна рампа, семейството му вече има хуманитарен статут, но нямат пари да се издържат.

"След като напуснахме жилището във Военна рампа останахме на улицата. Благодарен съм за помощта, но без работа няма как да се издържаме. Не можем да живеем без пари. Аз искам да работя", заяви бащата.

Ахмед не се притеснява, че децата му няма да бъдат приети добре в училище. Казва, че не би ги записал, ако очаква да се държат лошо с тях. Той иска да остане да живее тук със семейството си и в момента учи български, за да си намери работа.

"Почти от три години съм тук. Ако не исках да живея в България, нямаше да доведа семейството си", завършва той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TRAKIECБългарите като ген могат да се сравнят с гена на уличен *** - Балканите са на кръстопът и само който не е минал от тук, само той не си е хвърлял семето. Сирийците са 100% чисти араби - това си личи и от снимката на това момиче - чертите и веднага говорят за чистокръвно арабче без никакви примеси, всеки атрополог ще го потвърди.
26
2
 
18
 
! Отговори
ко40 от селу преди 8 години
българина е българин бе, кавал. нито сме тракийци, нито славяни, нито ***.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отбийте се в ( сега) вижте Дмитрийднес е великхубав ден на всички
24
1
 
40
 
! Отговори
художника преди 8 години
Всички деца обичат да играят и да рисуват докато....... не пораснат. И като се замисля, май почвам да се мразя, че съм пораснал. `Баси поразиите правиме, като станеме големи :-(
23
12
 
39
 
! Отговори
Мила преди 8 години
До християнинтова са глупости, имах съученичка бежанка от Афганистан, първият учебен ден не знаеше 1 дума на български, вторият срок, говореше по добре от много от съучениците си. Никога не сме я виждали в час да се моли. Прекрасен човек, който съм горда да познавам. Понастоящем работи като преводач в Брюксел, и знае 7 или 8 езика. Живяла е 2 месеца у нас и беше се вписала като член на семейството ни. От бежанците има всякакви хора, има навлеци има и свестни хора.
22
1
 
0
 
! Отговори
gospojata po BEL преди 8 години
училищния*
21
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре за България, българите са толкова омешани ***, че вече почват да се израждат. България има нужда от нова, чиста кръв за подобряване на гена.
20
4
 
6
 
! Отговори
християнин преди 8 години
Aми, то хубава новина, само не зная дали ще се молят в междучасията и къде? Помислило ли е училището за това и за последиците, че много българчета биха последвали молитвите им по 7 на ден и през учебно време, за да не учат и да не зкусват междучасията, а да се молят?
19
6
 
8
 
! Отговори
a преди 8 години
Женското може да остане, ама главорез не ни трябва.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана известно, че 2012 година Башар Асад се е готвел да напусне власта. Русия с посредничеството на Марти Ахтисари предлага план за нормализиране на обстановката в Сирия, който предвиждал президентът Башар Асад мирно да се оттегли от поста си след преговори с опозицията. САЩ, Великобритания и Франция обаче били убедени, че Асад скоро ще бъде свален и затова пренебрегнали предложението.
17
4
 
14
 
! Отговори
Росица преди 8 години
Аууу, трогната съм от пропагандата ви.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
два милиона бълхари избягаха от *** да мият кенефите на богатите, тия решили в *** да идват
15
9
 
8
 
! Отговори
do 22 Злостър преди 8 години
Не е незаконно да правиш затворени общности или да не знаеш езика - просто трябва да общуваш само със себеподобни (разбирай мюсулмани).А статистиката показва, че когато броя на мюсулманите в християнските общества расте, расте и броя на изнасилванията. А ние не искаме жени с бурки и чаршафи, нали?Отделно, че да се женят за мюсулмани, жените трябва да си сменят вярата а така практически губиш дъщеря си, а резака има една робиня в къщи.
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка не е престъпление да учиш и знаеш родния си език, всички се радваме на българи, които са родени (или от деца) живеят в друга държава, но родителите им са ги научили на български. И мен не ме трогна особено тази сълзлива история, но все пак става въпрос за деца- има надежда да се интегрират, че даже и при добра воля да задминат някои техни връстници- българчета.
13
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като искат да остават - да се покръстят и да забравт за исляма. Нямам нищо против нормални хора, които ще се интегрират, а не да правят затворени мюсулмански общности и изнасилват жените и дъщерите ни.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко са като тези които показват от мигрантите !Не повече от 1 процент така ,че това е ИЗМАМАТова не е представителна извадка на МИГРАНТИТЕКоито са предимно МЪЖЕ от 89 човека само 4 ЖЕНИ
11
0
 
17
 
! Отговори
T_T преди 8 години
Радвам се че децата искат да учат, и че бащата си търси работа, просто нормални хора избягали от ужастна ситуация. Тук живота ви в пряка опастност не е.. тука живота ви по-ското е застрашен от това, че работа трудно се намира. Това е лицето на нормален бежанец, ордите които са на границата не ми изглеждат като лицата на нормални бежанци.. По-скоро като някой надушил пари във въздуха..мигранти не бежанци.. минаваите по нормалните канали моля... със визи и всичко останало
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За три години можеше да се хване поне десет пъти да бачка по строежите. Ама арабин да работи като нормалните хора, това ми се вижда илюзорно.
9
3
 
34
 
! Отговори
Заратустра преди 8 години
Ако говорят на български, не ходят забулени, не крещят "Аллах акбар" и не искат в джамии да се дупят, няма проблемиДобре са дошлиКазах!
8
2
 
16
 
! Отговори
До Момо преди 8 години
И аз като теб нямам против майки с деца ,но идват предимно мъже без жени които едва ли ще си държат оная работа в гащите тук.