Поне 200 лв струва "безплатното училище"

Родители всяка година плащат за обучението на детето си
21 сеп 2015 08:41, Петя Славова
39
Поне 200 лв струва "безплатното училище"
Снимка: Булфото

Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование. Не става дума за частните уроци, а за таксите, които всички училища и детски градини събират за каквото им хрумне.

„Чувстваш се като пълен идиот, ако не дадеш пари за поредното хрумване на училището. Да не говорим, че и училищното настоятелство, което уж представлява нас, и то се чувства длъжно да събира средства за нещо“, казва родител на третокласник пред в. "Труд".

От 200 до 350 лева са принудени да платят майките и бащите на децата. Част от парите за са консумативи - тоалетна хартия и вода. Има вноски и за училищното настоятелство, за "дребни" ремонти на класната стая, за зелено училище и извънкласни дейности "по желание".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: училищеплащания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма безплатни неща. Безплатни неща има само в главите на комунистите, но на практика и през комунизма всичко се плащаше чрез мизерните заплати и скапания живот който водехме. Всеки родител който е отговорен за детето си трябва да плаща както за храната и облеклото му така и за образованието и здравето му.
8
8
 
7
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Единствените пари, които се събират в нашето училище, са за допълнителни помагала /сборници, работни тетрадки/. Нека авторката на статията да се задълбочи малко повече и да не слага всички училища под един знаменател.
7
5
 
10
 
! Отговори
Сту преди 8 години
Така, зелените училища са само по желание (все пак са вид екскурзия и трябва настаняване/храна). Нито аз, нито брат ми като по-малки се е налагало да плащаме такси за училище, а бяхме в елитни гимназии. Единствено ни караха на всеки 2 месеца да дежурим 4-5ч в училище за спазване на реда (добра хрумка).Това, че вие искате да се отървете от децата си за седмица под формата на зелено училище, не го приемайте като рекет. Никой няма да ви съди, ако не го изпратите.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм от поколението когато родителите ни ни купуваха всичко -от униформата до боичките за рисуване и гумичката,а заплатата на майка ми и баща ми които бяха с висше образование взимаха 85-90 лв. месечно.Не разбирам защо сега някой е длъжен да издържа особено ромите, за да посещават децата им училище?За българина е било и се надявам все още е гордост децата им да са образовани,така че какво коментираме.Била съм в много страни в Европа където родителя плаща всичките разходи за учебници и т.н.
5
3
 
15
 
! Отговори
Маруся преди 8 години
Ние българите си мислехме, че на запад живеят много добре. Оказа се, че за всичко си плащат. Не ме убеждавайте, че за сметка на това печелели много - от личен опит знам. Детските градини платени - качеството трагично. Като ми разбият колата полицаите ме питат имаш ли застраховка - обади се на тях нас защо ни занимаваш. Ако нямаш - да имаш. Застрахователите ми слагат глоба, че някой ми е разбил колата и така. и така, това е положението.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не финансира ли училищата?. Или пари има само за "евро проекти" и магистрали, та дя се кряде.
3
5
 
8
 
! Отговори
чорба-каша преди 8 години
Децата на снимката ВИКАТ тия тиквари от нас ли ги искат тия 200лв.,егати и тиквуняците...
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тва секи го знае, не е новина
1
1
 
12
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха 200 лв. парите които семействата отделят са много по-вече и разбира се това се прави с надеждата чрез по-добро образование да се осигури възможност за по-добра работа и живот на децата .