1100 лв. и с менте диплома... от директора на школото!

Офертата: Още сега завършваш 8-ми клас!
9 окт 2015 13:52,
15
1100 лв. и с менте диплома... от директора на школото!
Снимка: Кадър Нова телевизия

Колко струва да станеш ученик без да посещаваш училище и да получиш накрая диплома? Отговорът е между 1100 и 1200 лева, зависи колко години ти трябват.

Това е схема, в която училището взима държавни пари за т.нар. "училище на възрастни". В голяма част от училищата има възможност да се записват ученици, които са изостанали с учението през годините и искат да наваксат. Това е самостоятелната форма на обучение, с която стават куп далавери.  

Нова тв засне със скрита камера как мъж получава "оферта" от директор на училище в Брацигово за диплома за основно образование за сумата от 1100 лева.

Директорът на училището е отговорен за записването на такъв тип ученици и главно действащо лице в схемите. А държавата финансира престъпната му организация.

40-годишен мъж от ромски прозход влиза в кабинета на директора. Представя му се за строителен работник в чужбина, който няма завършен 8-ми клас и иска да го получи без усилие, за да вземе шофьорска книжка.

Директорът му обяснява, че няма право да дава няколко години за една, тъй като ученикът е завършил само пети клас, а иска да прескочи бързо към края на осми.

Но бързо намира решение, което без притеснение обяснява като извън закона и затова включва много хора и струва пари. След като обявява сумата си, директорът разказва и схемата, която включва всичко.

"Намираме ти удотоверение, не от тука от нашето училище, а от друго ямсто, където ще си завършил 7-ми клас. И тая година още те записвам, че си в 8-ми клас", казва му той.

Единственото изискване на директора към подготовката на бъдещия ученик е дали умее да пише и чете. Умения, които се добиват в първи клас. Обяснява му още, че трябва сам да си вземе изпита, но ще му бъде дадено всичко, което трябва да напише.

По закон нещата стоят по друг начин. Ако сме изостанали и сме над 16 години ние имаме право на самостоятелна форма на обучение. Такива ученици не са рядкост у нас и всеки струва на държавата малко над 300 лева годишно. Парите се превеждат на съответното училище. Там ученикът минава класовете без да влиза в час, но задължително държи изпит по всичко, във всеки клас.

От години сме свидетели на продажба на дипломи за средно и висше образование в България. Интернет форумите преливат от "доброжелатели", които ще ни направят специалисти и професионалисти срещу съответната сума.

Зад фалшивите документи винаги стоят безименни лица, които обещават всичко да е "легитимно и с всички печати". Дали пък зад всяка схема не стоят именно пряко участващи в родното ни образование хора, които заемат ръководни длъжност, като посоченият директор?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
765 преди 8 години
Ми то не остана едно нещо дето да не е обезценено в България! Фалшиви дипломи, фалшиви стоки, фалшиви депутати!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези които са ги хванали да си понесат наказанието но да е съдебно .Всички ние обаче трябва да си зададем въпроса коя е предпоставката за корупцията в здравеопазването образованието администрацията а тя е ниското заплащане на по-голямата част от тези специалисти ,унизителното отношение на държавата към тях и неспазването на законите в страната ,защото няма нито един осъден от политик до наркопласьор и убиец така че другия си вика "Кво ми пука"-кучетата лаят керванът си върви
7
0
 
4
 
! Отговори
дидка преди 8 години
А на никого ли не му минава през ума, че така наречената самостоятелна форма на обучение всъщност е само начин за вземане на едни пари от държавата? И кой се сеща на 40 години, че не е учил, когато трябва? Май самостоятелната форма е създадена за точно определени хора, които по нормалния начин няма да завършат и първи клас.
6
1
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Купуването на дипломи и шофьорски книжки доведе до вчерашната "Витиня " ! Дано някои от продавачите го е отнесъл !
5
0
 
20
 
! Отговори
Доценто преди 8 години
Я станах доцент да гоба. ПлАтих на един десет бона и ората *** пратиа на атестационна комисиа, я не им разбирам бъш, ама ми гледаа научните публикации, каде Геле ми ги писа лани. Напролет *** гласат за професура, сакат ми дваесе иляди. Казаа, че ше *** уредат да четем лекции по искуство у Хайделберг, тамън с шурата да вкараме некоа кола оттам. У ректорато ората са смеаа и ми думат, абе щом депутат се става с плащанье, оти да не мое те напраат вишис. Ба го.
4
1
 
9
 
! Отговори
Мая преди 8 години
Да му съберем на тоя човек тея ИлядУ лева да не ни излага така
3
4
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо българина преди 8 години
Продажен народ сме. Какво да правим. В кръвта ни е да се продаваме и да продаваме всичко, което може да се продаде. Дори и майките си и бащите си можем да продадем. Зависи само от сумата.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1100 лева за диплома, после 2200 за книжка и още един Месершмит по шейсетата който не може да чете и пише. Кара на сляпо, без да знае кой знак за какво е. И така всичко е тото-лото. Карането у нас на МПС от точка А до точка Б си стана като антитерористна операция. Пристигаш и въздъхваш.
1
1
 
18
 
! Отговори
лъвица преди 8 години
Да проверим само българските депутати и ще ахнем......

Спонсорирани публикации