СУ – Събираме и Управляваме, пари на държавата не даваме

Най-старият ВУЗ у нас дължи милиони данъци, но за заплати има
14 окт 2015 09:12,
33
СУ – Събираме и Управляваме, пари на държавата не даваме
Снимка: архив, Булфото

Неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи, констатира проверка на финансовата инспекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в столицата.

Субсидията за СУ е 47 млн. лева за тази година. В същото време университетът дължи на държавата 10 милиона - Алма матер не плаща данъци години наред. С лихвите от 2007 до 2012 година милионите са почти 14.

Университетът не плаща на държавата, но удържа обаче данъци от заплатите на преподавателите, съобщи bTV.

Ръководството на Алма Матер отказва да коментира този доклад. Коментар отказват и от Министерство на финансите, както и от НАП. Министърът на образованието Тодор Танев обаче не отказва.

"Има регулярно изплащане на заплатите", обяснява той и настоява, че университетът получава все по-малко субсидия с всяка година.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът плаща 630 000 лв. на една фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка.

Министър Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но не знае кой го е допуснал.

И още разходи, направени в разрез със закона - почти 320 000 лева плаща университетът за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс.

На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че няма такова: "Не е доказано това нещо", каза още министърът.

"Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща - някои частни университети да тръгнат нагоре", допълни Танев.

И едни липсващи пари в края на 2014 г. Министерският съвет дава допълнителни 3 млн. лева за оборудване на лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия. Договорът задължава университета да плати целевите средства на фирмата. Трите милиона не са преведени, показва проверката на държавните инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета.

Според образователния министър те са отишли за заплати - доказателства за това обаче няма. Поне в доклада на финансовата инспекция.

"Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в Българската академия на науките", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Удържате им задълженията от субсидията и ГОТОВО! Толкова е елементарно, че чак недопустимо, НАЛИ?!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те САЩ , ЦРУ и ционистите точно това искат - университетите виновни.. и вечно да им намаляват бюджета.. И накрая в СУ ще работят клошари, ще преподават как се събират отпадъци - пласмаса , и как се краде желязо.
20
4
 
5
 
! Отговори
T_T преди 8 години
ппффттт.. съжалявам ама нашето образование е последна дупка на кавала.. не може да нямаш реформа последните 30 години и да чакаш нещо да стане... и после 45 млн изчезнали.. и не ми сравнявайте СУ с унивеситета в Дрезден и Мазачузец.. Обидно е... Тия унита произвеждат кадри които директно влизат в икономиката, тия унита произвеждат открития които се прилагат в индустрията... СУ и УНСС произвеждат вишисти които правят всичко друго но не и тфа за което са учили..Тряват реформи драги ми читателю...
19
2
 
8
 
! Отговори
МАТА ХАРИ преди 8 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на СУ ида се махат сички на хранилка в СУ дето фърчат и обират парички и преподават още в 9-10 вузнивото на преподаване е ЛЕШ ТРАГЕДИЯ смарм ме е че завърших СУ
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези студенти които работят на телефоните на половин работен ден , взимат повече пари от преподавателите в университетите.. Скоро няма да има университети в България.
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите за образование са прекалено малки , къде са ранобудните студенти..Само ТУ-Дрезден който е от източна Германия има бюджет 2-пъти по голям от цялата ни образователна система.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
навсякъде се краде
15
4
 
12
 
! Отговори
Пенчев преди 8 години
По Хоризонт и БТВ казаха , че небезизвестния Златимир Орсов-текезесарския идол на *** е глътнал на СУ..само 180 000 лв. за ..."консултантски услуги"?!? Илчев-спиш ли ? ДОКОГАААА ?Докога тези комунистически *** . Орсов,Русчев Мусчев...ще са под твое покровителство..Но не се и учудвам-ти си от същото кутило...Добре че най-сетне мандата ти приключва
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНС да се задейства и да арестуват ректора този комунистически крадец!
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква корупция бе Сорссъиди 47 милиона лева на 36 студенти.. Техеранския университет в Иран - 199 милиона долара 33 хил. студенти. Uni Мюнхен - 500 милиона евро.. Масачузетс - 7 милиарда доллара
12
1
 
6
 
! Отговори
корупция и избори преди 8 години
Университетите са като изборите и електронния вот например дава възможност избирателя да гласува директно всеки закон и решение вместо кмета, президента, депутата, общината и т.н. Тогава партии и политици стават излишни и избирателя може да гласува директно от компютъра си всеки ден всяко решение и законите за НАТО, ЕС, заплати и т.н. и няма смисъл да избира депутати и кметове за 4-5 години и после те от негово име да крадат и да лъжат. Само тогава електронния вот има смисъл само ако се махнат политиците а избирателите не им плащат заплати да ги лъжат или крадат.
11
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Ами Беленски и лабораторията по криминалистика :D . Да не забравяме и този случай с няколкостотин хиляди прибрани от някой срещу няколко стари микроскопа, които стоят като експонати и стържещи компютри :D :D :D .
10
1
 
20
 
! Отговори
Димитър Велев преди 8 години
Тези милиони, които дава държавата се крадат през обществени поръчки, които се раздават без търг а на приятелски на ръководството фирми. Има една фирма, която доставя компютри на двойни цени, аз се хванах за главата като научих колко е платил университета за служебен компютър, който получих. Ръководството краде като не видяло!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ и Ционистите искат да ни унищожат 47 милиона лева бюджет за 35000 студенти Сомалийските университети са с по-голям бюджет..
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче никой от вас тука долу не е оправлявал средства в живота си нали?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди Танев министър не беше ли Дянков, а пък преди Дянков беше Вълчев от НДСВ и Бойко Борисов стана секретар в МВР от НДСВ и после и кмет. НДСВ и ГЕРБ управляват вече 15 години.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 61000лв заплата в университет има но само в частните. Така че от тук ми е ясно колко ти е стойностен коментара. "В момента ми говориш неща с невярно съдържание." така че моля те спри се
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електронно обучение за да спре корупцията и университета ще съкрати и излишен пресонал и сгради.
4
6
 
7
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 8 години
ТИПИЧНА ГАВРА С ИСТИНСКИТЕ И НАЙ-БЕДНИ УЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ СУ И БАН. ЗАНИМАВАЙТЕ СЕ С ПАРИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА, АРМИЯТА И РАЗБОЙНИЦИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА МНОГО ПО-ДОБРИ ЦЕЛИ.
3
1
 
34
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Всички, повтарям - ВСИЧКИ висши училища са превърнати в ЕТ на ректорите и много здраво точат средства прикрити зад автономията на ВУЗ-ете. Заплатите са много ниски, но доходите не за всички са такива. Лапачката се определя от това до колко си приближен на ректора.

Спонсорирани публикации