Без история и география за 11-и 12-и клас

Гимназистите с нов предмет – гражданско образование
28 окт 2015 08:24,
40
Без история и география за 11-и 12-и клас
Снимка: архив, Булфото

Без история и география в 11-и и 12-и клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план, пише "Монитор".

Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии.

Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил.

Липсата на история в 11-и и 12-и клас ще се компенсира с повече часове в 10-и – по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни пред всекидневника зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева. В допълните часове десетокласниците ще залягат на уроците за история за България.

Биологията и химията също отпадат от задължителната подготовка. В момента те се изучават по 1 час седмично в 11 клас.

Всички зрелостници обаче ще учат повече български език и литература, който остава в задължителната подготовка за всички ученици от 1-ви до 12-и клас.

Проектите на новите учебни планове предвиждат в 12 клас абитуриентите да имат по 93 часа български език и литература, вместо 62 в момента.

Гимназистите в 11-и и 12-и клас ще имат и един чисто нов предмет – гражданско образование. Другите задължителни предмети са математика, два чужди езика и физическо възпитание и спорт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До asd Това ми хареса "даже си водих записки".От тук изводите си ги правете сами.По принцип не си водя такива, но не исках да го засегна, а той /учителят/ тръгнал да ме просвещава. Избягали, защото ще ги изпитва.. Та цял живот ще ви изпитват под една или друга форма.Ще сте подложени на ситуации, в които да решавате веднага и ще трябва да избирате най-правилното, особено ако от Вас зависят и други хора.
27
0
 
5
 
! Отговори
Честито преди 8 години
Отдавна системата е самодостатъчна. Интересуват се само от заплати .Това не са възрожденските ни даскали като каквито даже са били Левски и Ботев,а едно самовлюжени женоря с пуделите им ,които са си избрали . Децата са им *** ,то днес за всичко са виновни децата с телефоните,колите и секса. А кой подаде сигнала,айде да не му мислим .Честито
26
1
 
15
 
! Отговори
asd преди 8 години
На мен ми се случи учителя по история да ми разказва урока лично на мен като единствен в часа. Бях отишъл да ме изпита, а се оказах сам в този час. В последните класове няма интерес към някои предмети и се ходи само за оценките. Този случай доста ме травмира тогава, чувствах се недостоен този добър учител да разказва урок само за мен. Много ми беше неудобно и даже си водих записки, за да не го обидя. Това е в елитна софийска гимназия.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра идея, но смятам,че трябва да започне от 1 клас - морал и право, етика, елементарно възпитание и религия
24
3
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Dobra ideia.kato imigrirah razbrah che sum super nepodgotven za toia sviat tuka az se ponauchih no gledam i bulgarchetata povecheto neznaiat kude se namirat.obshtestvenno sme s mnogo niska koltura inache znaem stolicite na durjavite
23
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ама то това не е министерство на образованието, то е министерство на затъпяването !Само за справка - нека журналистите да попитат колко хора знаят какво означава това " IYI " От там нататък какво да говорим за история на България, просто коментарите са излишни !
22
5
 
16
 
! Отговори
с преди 8 години
Супер яко! Вървим по утъпкания път на братския хамерикански народ! До няколко поколения младите няма да могат да си напишат името и няма да знаят как се казва земята, дето стъпват по нея - защото няма да им трябва. Ще са послушни баввноразвити консуматори и ще мислят само за Макдоналдс, порно и яки коли, примерно. Висши ценности!
21
2
 
15
 
! Отговори
майка преди 8 години
Поредната глупост с цел затъпяване на народа за по-лесно манипулиране!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не трябва да имаа 12-ти клас. Лице на 20 години няма какво да търси в гимназията!
19
1
 
12
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 8 години
В селските училища ще учат ли гражданско образование ?
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, вие четете ли статиите или коментирате само по заглавието !? Изключително полезна промяна! Важните неща по тези предмети се учат още преди гимназия, а след това се допълват. Абсолютно адекватно е в 11 и 12 клас децата вече да се профилират по интереси, съобразно нещата, с които искат да се занимават! Ако искаш история или география - избираш си СИП и си ги учиш! Никой не е обърнал внимание, че се увеличават часовете по български - това лошо ли е ? Ама нали важното е да се плюе...
17
1
 
18
 
! Отговори
1977 преди 8 години
"Чисто нов предмет" - гражданско образование - то пък едни "граждани" на село раждани!Закривай българското образование - то не е необходимо на никой - в тази държава ВИНАГИ са се толерирали ПРОСТАЦИТЕ И НЕГРАМОТНИТЕ, затова хора от кол и въже 25 години експериментират с народа - а той "народа" става все по-*** и по-*** и така ще си върви....
16
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ами може да махнете също български и литература, те и без това са неграмотни. И математиката и нея. Вместо всички тези предмети може да вкарате .... близкоизточен език, и без това пришълците ще ни претопят, редно е да научим езика им. НАЛИ!!!
15
1
 
16
 
! Отговори
ОбСНВ Благоевград преди 8 години
ОбСНВ Благоевград предлага да се махнат всички предмети от училище и да станат свободно избираеми, а в предмета гражданско образование да се изучават Криско, Галена и Преслава, например за по-доброто образование на нашите деца..... Поредният абсурд! Не позволявайте това да се случи! Мислете за нашите деца! Екип на ОбСНВ Благоевградад
14
2
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
НЯМА ДА ИМА ИСТОРИЯ ПО ЗАПОВЕД НА НАТО САЩ И ЕС ЗА ДА СЕ ИСЛЕЧИ ОТ ПАМЕТА НА ДЕЦАТА ЧЕ РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ. НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ДЕЦАТА РАЗБИРАТ СЪСВСЕМ ПО ДРУГО НЕЩАТА ИСТРИВАНЕ НА ПАМЕТА НА КОМПЮТЪРА .ТОВА ОЗНАЧАВА ЗАТЪПЯВАНЕ НА НАТО И ЕС СА НУЖНИ РАБОТНА РЪКА А НЕ УЧЕНИ ИЛИ МНОГО ЗНАЙКОВЦИ.ЩОМ УМЕЯТ ДА ЧЕТАТ И ДА СЕ ПОДПИСВАТ ТОВА ИМ СТИГА
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ЧИИ Х.Й ИМ Е ДА УЧАТ ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ? НАЛИ ЗНАЯТ КЪДЕ Е СЕЛО БАНКЯ И КЪДЕ Е ПАЛАТА НА БАНКЯНСКАТА ТИКВА!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За човек, коойто ще става политик учебни предмети не са необходими. Там трябват предмети като вили, коли, острови, дворци, яхти и жени.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като в Америка, там от 70 години не изучават география. Затова са популярни по света с невежеството си. Но когато спре потокът от грамотни емигранти, кой ще се грижи за техния просперитет ?!
10
0
 
20
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
Аз предлагам вместо букви да се изучава писането на звездички. По-коректно е, някак си. ***** ****** **, ******* ********! Не е ли иновативно?
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А след това - без приемни изпити в университет по избор. Накрая сервитьори в хеми и Кентъки чикън :)))