Ново: Смяна на гимназията и след 10-ти клас

Възможно е да се оформи втора кандидат-гимназиална кампания
10 ное 2015 18:11,
11
Ново: Смяна на гимназията и след 10-ти клас
Снимка: Reuters, архив

Учениците ще имат възможност да сменят гимназията и след десети клас. Възможно е в този период да се оформи втора кандидат-гимназиална кампания, а причината е фактът, че във втория етап на гимназията се учат основно профилиращи предмети, признаха от МОН пред в. "Стандарт".

Съгласно новия училищен закон в единадесети и дванадесети клас учениците учат само шест задължителни предмета - български, математика, два чужди езика, физическо и гражданско образование. По двайсет часа седмично обаче те ще учат профилиращи дисциплини, с които след това ще кандидатстват в университет.

Ако учат в професионална гимназия, в тези 20 часа ще изучават предмети, свързани с бъдещата им професия. Проблем обаче възниква, ако ученикът е в град, в чието училище липсва профилът, с който той ще кандидатства.

Например училището е с хуманитарен профил, а той желае да кандидатства медицина. В такъв случай след десети клас детето трябва да избере училище, в което се преподава желания от него профил, дори то да е в друг град. Други ученици пък чисто и просто в десети клас се преориентират в избора си или едва тогава решават към коя професия ще се насочат. Те също ще трябва да кандидатстват в друго училище.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че това не е притеснително, защото на 16 години децата можели да направят дори по-мотивиран и осъзнат избор, отколкото на 14. Тя посочи, че все още не са решили как ще става приемът след десети клас, но е възможно той да бъде с резултатите от националното външно оценяване, което ще се провежда в края на първия етап на гимназията.

МОН ще разпише и възможност приемът в математически гимназии след четвърти клас да става с резултата от миниматурите.

От министерството посочиха, че всички знания, които децата трябва да усвоят по история и география, се свалят до десети клас и часовете по чужди езици са по-малко именно заради това. За сметка на това езиковите гимназии ще могат да учат интензивно език в 11 и 12 клас.

Просветният министър Тодор Танев посочи, че гражданско образование ще се учи само в 11 и 12 клас, въпреки че първоначалната идея бе то да започва от девети.

Танев посочи също, че за първи път да десети клас ще се учат музика и изобразително изкуство. "Ако някой напише, че ги режа, нека да ми каже до кой клас баба му е учила музика, ако изобщо има средно образование", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
една българка преди 8 години
Не знам в друга европейска държава децата, които искат да учат да са толкова стресирани. 1 милион различни учебници неписано сложно и неясно.В България децата не виждат нито сигурност, дори в двора на училището,предлагат им някакви мухлясали сандвичи като закуска. Родителите им се мъчат да свържат двата края, а разни дилъри се чудят какви наркотици да им пробутат.Още 12 годишни пушат и пият,а някои момичета се държат като ***, защото професията Плеймет"за тях е най-престижна.Боже защо?
9
0
 
11
 
! Отговори
една българка преди 8 години
Тези от МОН не са добре.В България деца не останаха,а те се чудят какви изпити да им измислят. Още от 4-ти клас избор за паралелка, в 5-ти проверяват колко добре са усвоили четенето.7-ми изпит за гимназия, 8-ми изпит по език. Сега в 10-ти клас пак същите тревоги за избор на училище. 12 клас предстои матура и изпит за Университет.Питат ли родителите дали имат пари за уроци или възможност детето им да пътува,ако в съответния град, училището не предлага профилирано изучаване на желания предмет.
8
4
 
10
 
! Отговори
ме преди 8 години
И забележете, часовете по наука, изкуство, физическо и информативка се орязват, за сметка на +180 часа първи ЧУЖД ЕЗИК! Извинете, но основната цел на средното образование в България да подготвя бъдещата работна сила на страната ли е или да подготвя работна сила за друга страна?! Защото много ми прилича на второто. За чий е нужно толкова много чужд език? Как се очаква от децата да станат нормални личности, адекватни на света, в който живеем, ако учат предимно езици? Езикът е средство, не цел!
7
0
 
11
 
! Отговори
77 преди 8 години
Значи след 10-ти клас ще има анулиране на приема след 7-ми клас и нов прием в гимназиите на база резултатите от НВО в 10- клас!?Давате ли си сметка какво означава това?По начало тази двустепенна система е погрешна и ще се провали!Трябваше основното образование да се увеличи до 9-ти клас включително и след това, достатъчно зрели,да продължат в 11 и 12-ти клас кой където избере-професионална ,общообразователна и т. н.
6
0
 
6
 
! Отговори
Jimah преди 8 години
До номер 5:Това е вярно, наистина го питат под път и над път, да не говорим, че на 25 годишен човек му искат десетина години опит по същата специалност...Но въпросът ми (не към номер 5, а по-скоро пак към Танев) е: Как се доказват "уменията за справяне в стресова среда" - сигурно е предвидено да кажеш: " ами завърших гимназия..." ---> "ааа добре, взимаме те; заплата от 1800 лв. стартово устройва ли те? "
5
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
единствената логика е, че ще са подготвени за лудницата и хаоса, който ги очаква после, наречен "работа в динамична среда" /така пише в обявите за работа, а по интервютата питат младите не какви умения имат, а как се справят в стресова среда/
4
0
 
9
 
! Отговори
Jimah преди 8 години
Мислех да напиша НЕсдържан, дори леко зядлив коментар, за това *** Танев, но колегата "Анонимен" под номер "3" по -долу е изложил фактите толкова добре, че бих искал да го издиря и да му стисна ръката !!!От година на година съсипвате всичко, градено с много усилия и труд ! От както имам право да упражнявам гласа си съм гласувал всеки един път... ама все повече започвам да се чудя за какво го правя ... уж за промяна... ама тя все към по-лошо !!!Поздрави !
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танев,баба ми не е ходила изобщо на училище,ами още от шест годишна е започнала да блъска по нивите и ТКЗС-тата,по-късно в Оранжериите и тако почти до 80-годишна възраст!Мир на праха и,почина преди 12 години,ама е родила и изгледала и изучила 3 деца-двама лекари и един летец!А такива като тебе и оня с изкуственото кече ебахте майката на образование,армия,здравеопазване и всичко до което се докоснете!За пеене ще ми разправяш! само че какво ще е пеенето,чалга,джаз или опери,че не разбрах нещо?!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от МОН съвсем изперкаха. В НПМГ се учеха по 8 часа математика седмично , как ще наваксаш толкова часове след 10ти клас?! И как е възможножно да не се учи задължитлено никаква наука в горните класове? Че на нас всеки ден от живота ни е свързан с интернет, високи технологии, високи скорости. Какви хора ще излязат от тия хуманитарни гимназии - технологични инвалиди? Ужас някакъв просто. Престанете да копирате от чужди системи на парче и да ползвате децата като опитни мишки. 20 години реформи!
1
0
 
13
 
! Отговори
нещастници преди 8 години
ПРИТЕСНИТЕЛНО Е, защото целта е една - пари под масата за нови кандидатски ИСТЕРИИ. Значи като взема една тояга- толкова пък нагло ПЛЕМЕ няма по Земята!