Децата ни ще учат повече българска история

90 от всички 120 творби по литература след пети клас също родни
29
Децата ни ще учат повече българска история
Снимка: БТА

В новите учебните програми има повече тежест на българската история и на българската литература. Досега българската история в целия курс заемаше 46 процента от цялото съдържание, сега е 56 процента.

Българските творби в курса по литература са 90 от всичките 120, които се изучават след пети клас, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на общественото обсъждане на проектите на учебните програми по български език и литература, и по история, цитирана от БТА.

Още по темата

За първи път програмите разписват ясно резултатите, които искаме от учениците - да овладеят една или друга писмена форма, да разбират литературата, която четат, да правят анализ на исторически събития, посочи още тя.

По думите й за първи път се разписват дейности в класната стая и извън нея, които да отговарят на уменията, необходими на съвременния човек.

Дава се свобода на учителя да прецени доколко класът му има нужда от преговор и колко може да се дават допълнителни знания.

Тя увери, че в близките седмици ще представи целия пакет от учебни програми.

Разбирам напълно аргументите на учители, родители и автори на учебници, че трябва да имат поглед върху целия материал. Така е, затова от тук нататък всичко ще е в пакет, увери вицепремиерът.

Причината сега да дискутираме програмите само за втори, шести и осми клас е заради поетапното прилагане на реформата и на Закона за предучилищното и училищното образование, посочи министър Кунева.

Тя припомни, че програмите за първи и пети клас вече бяха одобрени и влизат в сила от новата учебна година през септември, а за втори, шести и осми клас - от учебната 2017/2018 година.

На форума експерти от МОН представиха учебните програми по двата предмета от пети до 12-и клас. Програмите имат своята логика, те отразяват интелектуалното развитие на децата във всеки един етап, посочи министър Кунева. Тя добави, че са създадени връзки между предметите, за да може знанията да се затвърждават по-добре, а учениците да - осмислят света, не само да учат наизуст факти.

Министър Кунева говори и за т. нар. спорни моменти в програмите, свързани с преместването на някои текстове в други класове или в предмети, както и какво точно ще се учи за Османското владичество и че децата ни ще знаят за робството.

Това е важна тема и по нея не трябва да има сянка от съмнение в обществото, коментира вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Влоди преди 8 години
Предлагам да се въведе дисциплината Парламентарен контрол или Приносът на парламентаристите в просперитета на Б-я по време на прехода, Как Б-я пребори корупцията Защо бяха закрити половината затвори в демократична Б-я Има още много актуални теми Къде отидоха парите от Евр. фондове по време на управлението на ....... и има ли спасение от това.
22
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е да се направят качествени учебници по история базирани на великата книга "Краткосмешна история на България" на проф. Н. Генчев. В тази книга има много важни факти пренебегвани от официалната наука.
21
0
 
0
 
! Отговори
Бивш даскал преди 8 години
Лъжи, лъжи и пак лъжи!
20
0
 
1
 
! Отговори
накрая преди 8 години
Докато се разберем ,охулим ,нагрубим България си отиде.После викайте Христос .
19
0
 
0
 
! Отговори
християнин преди 8 години
Когато падна комунизма всички мислеха ,че за 1/2 години Христос ще се завърне в БГ изгонен от комунизстите.След като избиха свещениците му по лагери ,други закопаха в земята или разстреляха.Не се върна Христос,а Царя. И пак така Цар и генерал .
18
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 8 години
Бг жените съсипаха българското образование....
17
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
ами така си е в БГ свестните ги считат за луди е казал поета .
16
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
не Жената ,а Женета първо .Второ или си *** или смахнат,ама нищо не си разбрал/а от написаното явно си далеч от вярата.Прости ми за въпроса който те затрудни и такива хора има на които трябва дълго да им се разяснява,но пък в България такива останахме докато разберем за какво става дума и деня свърши.
15
0
 
1
 
! Отговори
До жената 2 преди 8 години
После му казвам ,чакай сега ти християнин ли си и той гордо като горила се изтупа в гърдите и вика-аз съм ПРАВОСЛАВЕН.Вместо молитва е научил едно и си знае човека.Излиза,че по тая логика православие значи за обикновения човек да не знае молитви ,но да знае ,че католиците и другите не са православни .Пълен абсурд.В чужбина веднага ги надушват и ето как едно негърче с християнско образование става по -ценно от белия бг строител.
14
0
 
2
 
! Отговори
Юлия преди 8 години
Тези пакети да вземе човек че да ви ги удря в главите защото проспахте много дълъг период от време за ограмотяване и образоване на младото поколение.Още от сега трябва да се работи за останалите класове по програмите и съдържанието на учебния материал а не да чакате михаля или неволята да ви я свърши.
13
1
 
1
 
! Отговори
До жената преди 8 години
Сиреч в нашето правосалвие Го няма самия Христос .Тоест няма я любовта,а Бог е любов .Тоест липсва Бог .Но има свещи ,икони ,бради.....И православие.Това звучи като някакъв виц,сядам с един нашенец и той ми казва,аз съм ПРАВОСЛАВЕН.Питам го за символа на вярата-незнае.Една молитва- незнае .
12
0
 
3
 
! Отговори
Женета а не Жанета преди 8 години
Какво значение има това дали си православен или католик,това са две християнски течения които изповядват едно и също,всички черпим от една библия и се кланим на един Бог.Важното е че при тях е наблегнато почитта и любовта към Бог,разбирай към хората защото Бог е това ,докато при нас е много слабо изявено въпреки че сме християни.
11
0
 
0
 
! Отговори
д преди 8 години
В България няма християнско общество .Личи си по езика на общуване ,културата на политиците ,предаванията .
10
0
 
1
 
! Отговори
Тенденция преди 8 години
Останаха и поповете ,но в обръча на фирми на Доган Пеевски .
9
0
 
3
 
! Отговори
Иес преди 8 години
Програмите за първи и пети клас са готови и влизат в сила.А учебниците!?За тях всичко ще е на юруш-кое става,кое не става-важното е шоуто да става!Да отчетем нещо!А обсъждането на програмите ставало поетапно!?Ами ,защото не сте готови!Лутане,лутане,хаос,пълна каша!На всичко отгоре и наперени,че вършат нещо!?Нищо от това не е експериментирано,екипите за "обсъждане" бяха подбрани старателно от наши хора,които да казват само "ДА".За чия сметка е всичко това?За сметка на качеството на похабени вип
8
2
 
0
 
! Отговори
интересно преди 8 години
И къде са молитвите на децата в клас или вашето православие е просто едно прекръстване ,палене на свещ и неразбираему пеене на нещо си .К
7
0
 
8
 
! Отговори
Рени преди 8 години
Историята ни изобщо не е измислена а някои хора от етноса решиха че прекалено много са споменава в учебниците по история за османското владичество и лека полека орязаха историята ,махнаха важни за нацията национални герои,поети и писатели защото не им отърва да слушат и четат как дедите им клали и палили цели селища,тази жестокост и те немогат да я понесат а какво остава за българският народ.
6
4
 
2
 
! Отговори
до Жанета преди 8 години
В Испания има християнско общество ,а в БГ има съветско православие!
5
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Майкъл Емерсън от Лост и Пърсън оф интерест какво прави до Пръмова?
4
0
 
5
 
! Отговори
Женета преди 8 години
И не само това в Испания децата си казват молитвата преди да започнат часовете,ние поне можем да дадем самочувствие и сплотеност със химна на България ако е толкова трудно да се казва молитва предвид различни етноси,то и в Испания има мароканци но Испания се съобразява с конституцията си,това е държава а не сметище.