Кунева поиска забрана на бурките в училище

Тя посочи като пример Франция, където има закон по този въпрос
Обновена: 2 апр 2016 19:41 | 2 апр 2016 19:31, Петя Славова
188
Кунева  поиска забрана на бурките в училище
Снимка: БТА
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата. Тя посочи като пример Франция, където забраната е била приета със закон.
 
"Смятам, че сме толерантни и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка през безопасност и през интеграция. И за двете неща смятам, че в момента трябва да си даваме сметка и да направим всичко възможно те да се случат - и да сме безопасно общество, и да имаме добра интеграция", заяви Кунева.
 
Министърът на образованието коментира и идеята не учебникът, а учителят да е в център на вселената в учебния процес. Това може да стане възможно с влизането в сила на  новия Закон за предучилищното и училищното образование.
 
Тези въпроси бяха поставени пред журналисти днес в Хасково, пише БТА. Кунева уточни, че по-рано днес е имала среща с около 400 учители от областите Хасково, Стара Загора и Кърджали.
 
"Амбицията на учителите е да имаме нов образователен закон. В една голяма част сред тях има професионален подем, че ние започваме да правим нещо ново и че това поколение учители ще бъде с много повече свобода, с много повече възможности да избира. Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена е учителят - той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода - и ако щете дори, който ще избере средствата", посочи тя.
 
С влизането в сила на закона от 1 август ще започне тази промяна и учителите ще се справят, смята Кунева.
По повод на негативни резултати от европейски изследвания за грамотността на българските ученици министър Кунева отбеляза, че от първи до четвърти клас резултатите са добри, но по-лошите образователни резултати идват след четвърти клас.
 
"Една от причините е, че досега ние нямахме адекватна програма, по която се учи в останалите страни, с които България е сравнявана", каза тя. Като друга причина министърът посочи ранното отпадане на децата от училище.
 
"Затова правим нови учебни програми, за да може децата ни да бъдат със света", добави Меглена Кунева. По думите й нашите учебни програми са от миналия век.
 
Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия, за да няма сътресения в началото на следващата учебна година заради учебниците за първи и пети клас. Новата учебна година ще започне със старите учебници и с допълнителни материали, а министерството ще направи възможното всички учители да преминат на специално обучение, каза още Меглена Кунева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Французите също почитат и Наполеон като национален герой. Въпреки, че войните му доста напомнят на войните на 3тия райх. Освен това в РБ има действаща конституция гарантираща свободата на изповеданията. Лично аз не съм религиозен, но съм готов да обявя гражданско неподчинение, ако забранят на човека до мен да вярва в кавото иска. Днес ако забранят бурките, утре може да ни задължат да сме християни, после да въведат светата инквизиция. Това с бурките е крачка към религиозна война.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РОССИЯВиждам, че българският не ти е майчин и дори втори език не ти е. Знаеш го колкото китайския. Писах, че с разни такива истории замазват гафовете си, а не твърдя, че сме били съжителствали. Научи се да четеш и започни с буквара.
82
0
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
абе нали тая беше казала че българия не е била под турско а сме били съжители . колкото и хубави неща да измисляш ти се изложи пред нароада си като каза съжители бяхме със османската империя 500 г.скрии се някъде и се търси дано да се намериш ако те нагрубя ще пишат звездички смятай че съм го направил
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това правителство пак нещо ще замазват с тази история. Преди с турското присъствие замазаха доклада на ЕК за съдебната ни система. Сега пък кое е на ред?
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук в Германия често срещам едно момиче, като я видя просто не мога да не се разсмея. Розово-цикламени маратонки, разбира се маркови и забрадка в същият цвят. Няма как да не я забележиш. Ходи на училище така. Иначе не съм видяла в училище изцяло покрити в черно, но със забрадки и скъпи модерни дрехи редовно.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път чувам Министър на образованието да признава, че програмите са от миналият век и че ще има обучение на учителите. Това е похвално. Децата много страдат в училище, наистина системата е смачкваща. Много родители не обръщат внимание на децата си, но децата изживяват истински ужас от тежкият уч. материал, агресивната и изнервената обстановка, нещо като на раб. ни места.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това добре... но може още:Забрана на Кунева да участва в политиката напълно, изцяло и завинаги!!!!Просто вече нямам дори желание да я плюя колкото и да е оправдано. Не мога да и гледам физиономията. не мога да и чувам името дори. Не мога да и понасям гласа дори.Аман от стари политици циреи от които няма отърване десетилетия вече
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миглена Кунева първо да помисли как да повиши авторитета на учителя в обществото - чрез увеличение на заплатите, гарантирана защита като полицатите и т.н... а не говори глупости. голяма пат.ка излезе.....
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22 карата бурка:Как ще ти каже някой да не носиш бурка, нали над тебе е само пикливия ти алах
75
14
 
7
 
! Отговори
22 карата бурка преди 8 години
Скоро в цялата държава жените ще са с бурка,на там отиват нещата...и пътииии по добре бурка отколкото прашки на публични места
74
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво,само така които иска да живее в България да спазва нашите закони,
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто да забраним тия нагли провокации, с които ни се подиграватЗащо в една Йордания, ако искаш да носиш кръст , ще те линчуват, а тук да се разрешат пингвинските одежди?За смях на околните и за пари на цигаромите ще се носят. Въпросът е кога ще изтрещи положението...
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В цяла България накръст стотина жени носят фереджета, и то от пазарджишките маслинени правоверни, които нито български, нито турски могат да говорят правилно, а за четене и писане пък да не говорим. Има хиджаби по Родопите, и то там, където имамите са "учили" по Йордания и други екзотични дестинации ислям. Дори хиджаба си беше отживелица по татово време. Та Кунева нещо изтрещя. Закони, по които да съдим радикалния ислям нямаме, тя за бурки ще ни успива....
71
7
 
12
 
! Отговори
Он преди 8 години
Пръмова-Кунева.. некоя си... Що затвори 2 блока на АЕЦ, като никой не искаше това! Какво получи от Парибанк за това? Как имаш очи да се появяваш изобщо!!!
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам предложение:Всички (а те са повечето) над 20 години мъже да работят срещу храна тук по тунелите под Стара планина.Ако не искат - обратно.Жените - да работят за изхранването на мъжете.Децата - да учат Библията!И който иска от тях - да идва, но през официалните пунктове, за да не се озове на минно поле...Лоша ли е идеята?
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там си турят бурки и фереджета, та да не се разбере дали са прави или обратни...Те и пият като смокове, ама на оня, дето вие сътрин от комина (и също пие като смок) не казватИ свинско ядат - свидетел съм!Ама за пред себеподобните лицемерят/Не, че няма такива, дето спазват някакви забрани. Има, ама са 0,0001% Останалите са пиратките на политиците :)))
68
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Бурки и фереджета само в леглото за разнобразен секс!
67
2
 
22
 
! Отговори
Рицар преди 8 години
Само бурките ли?А фереджетата и ислямските забрадки?Да не забравяме, че такива покривала десетилетия наред бяха забранени в Турция - и в училищата, и в университетите. Само в религиозно училище беше разрешено да ги носят и затова девойките от най-консервативните семейства, ако искат да завършат светско учебно заведение, носеха перуки върху собствената си коса.Сега някои искат да променят това правило и да дръпнат Турция назад в Средновековието. Да се надяваме, че здравият разум ще надделее.
66
2
 
13
 
! Отговори
1111 преди 8 години
Доста коварно и двуяко предложение според мен;-виждате ли забраняваме бурките в училище,като че ли са нещо нормално у нас,и неизменна част от българското ежедневие.По лошото е ако в името на някаква коректност да прокарат и забрана за християнските символи-кръстчета на врата,чукане с великденски яйца.Може и да съм мнителен,но винаги съм нащрек когато Кунева предлижи нещо-презумцията на нейната политическа дейност не е в интерес на България и българите-примери много.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 63Ататюрк се опита да ви цивилизова! Е, не стана!Какво да се прави...Липсата на сиво вещество си е липса!