Въшки мутанти плъзнаха из училища и градини в София

Паразитите са станали резистентни към препаратите
12 апр 2016 08:12,
27
Въшки мутанти плъзнаха из училища и градини в София
Снимка: flickr

Въшки мутанти са плъзнали из училищата и детските градини в София. Гадините са станали резистентни към мазилата, алармира "Труд".

"През седмица дъщеря ми се прибира с въшки. Шампоаните, които се продават в аптеките, оставят живи гнидите", разказва майка пред всекидневника.

Още по темата
Тя от месеци се бори с напастта, накрая подстригала дъщеря си. Единствено старата изпитана рецепта от газ, мас и оцет действа ефективно в борбата с гадините.

"Какво става с въшките, препаратите не ги убиват", пише жена, представяща се за Мила в женски форум.

Според столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) проблемът не е в препаратите, а в родителите, които не чистят ръчно гнидите.

"Майките къпят децата с шампоани против въшки, после спират да ги преглеждат. Препаратите действат в рамките на 7 дни. Когато е останала дори една жива гнида в главата на детето, след 20 дни то отново има въшки. Отива на училище и целият клас пламва. Точно затова е важно родителите ръчно да отстраняват гадините", обяснява главният инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-София Цезарина Илиева.

Специалистът посъветва родителите ежедневно да преглеждат децата си и да ги решат със ситни гребени.

"Добре е да подстригват по-късо момиченцата, но ако не искат, нека им връзват косите или да ги сплитат", посъветва Илиева.

Сигналите за въшлясали деца са зачестили в последно време, а най-много са от родители на ученици. Това е и причината 40 екипа от инспекцията да обиколят всички столични училища и конкретно учениците от 1 до 6 клас. Акцията ще продължи цялата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
фани преди 7 години
До АнонименЕдно време имаше ДДТ, което мореше и мухи и комари и *** и дървеници и въшки - всичко! Но го спряха. Вредно и опасно било. Натрупвало се. А радиацията от ядрените опити и атомните централи не се натрупва?!? Освен това се появиха и еколози, грижещи се да не изчезне някой вид. Ами като унищожим ***, ще се наруши екологическото равновесие в природата. Но, няма страшно. Сега "бежанците" ще донесат всички видове *** и болести каквито има на земята. И ще наваксаме...
15
1
 
0
 
! Отговори
и ние се борим с тях преди 8 години
Преди няколко години в аптеките имаше един препарат "куприн". Беше с неприятна миризма, но много ефективен срещу въшки и ***. Спяха го и вместо него сега произвеждат "виприн" - със същите съставки, но доста по-разреден, който не чисти толкова успешно. Просто това е поредният случай, в който фармацефтичните компании заменят "работещ" продукт с недостатъчно ефективен. Имам 2 момичета в долните класове и от месеци се борим с въшките. Препоръчват ми да ги подстрижа късо, но... нима това е решение?
14
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Продължение на 16. С две думи, драги зрители, кой каквото и да ви говори, става дума за пари, и то -много. Или от икономия пари, или от бъдещи приходи. Останаха ли още наивници в тая държава, пардон, на територията на тоя протекторат, да мислят, че марионетките ни се грижат за доброто на народа, а не за доброто на метрополията, личните си сметки и комисионни, както и за това, пак да са на власт, по какъвто и да е начин???
13
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Обясненията са възможно две. 1. Както навсякъде в нашата ХАЙДУШКА , пардон, ДЕМОКРАТИЧНА пазарна икономика, или всичко е менте, или са икономисали от най-важните съставки, за по голяма печалба. 2. Въшките са специална селекция и безплатен подарък (един от броящите се на пръсти) от приятелска нам страна, както ни подариха едно време Колорадския Бръмбар. Догодина те същите ще ни продават и много ефективни препарати за борба точно с тая въшка. Нали помните свинския грип, птичия, истерията, тамифлу
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Какво става с въшките, препаратите не ги убиват", пише жена, представяща се за Мила в женски форум.ПРЕПАРАТИТЕ СА МЕНТОВКИ КАКТО И ЦЯЛАТА ВИ ТЕРИТОРИЯ И УПРАВНИЦИ НАЧЕЛО С ВАС ЕЛЕКТОРАТО!!
11
0
 
5
 
! Отговори
препатила преди 8 години
Не става само с мазила.Трябва яко пощене всеки ден.Гнидите се изресват к гребен.Но първо оплитате конци в него.Увивате около зъбците 2-3 реда.както се прокарват нишките на стан за тъкане.Решете многократно и падат -*** и възрастни.
10
3
 
12
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 8 години
Въшките дойдоха от западна европа. Преди 3 години в детската градина на децата ми пуснаха (напълно незаконно) дете, което преди това е било в градината но от година беше заминало с родителите в Англия. И при посещение в България нали е връзкарче що да не го вземат за някой и друг ден в градината. Така белята стана и майката си пизна: "Ами те в англия така си ходят с въшките"
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът е най-умен, най-красив и най-силен, а на елементарна хигиена на се научи този ***. Ама какво да правиш, гените са ни такива. Все пак честита баня си казвахме до преди 60 години. По селата още си го казват.
8
0
 
7
 
! Отговори
G преди 8 години
Кото не действът фалшивите шампуани за 30лв. я я ръсни с RAID и гледай как ще се оправи за нула време :)
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблема не е във въшките,а в препаратите.освен това въшките станаха бизнес в училищата ,4 лв. е цената на бройка.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрирали въшки в парламента!
5
2
 
14
 
! Отговори
столичан преди 8 години
Въшлясваме. но това е нормално при новите евроатлантически ценности. Нека препаратите против въшки да ги правят по-щадящи и толерантни спрямо вредителите.
4
1
 
8
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Всякакви съмнения ,че сме въшлясали и носим *** са неоснователни ...даже някои братя се оплакаха ,че ги сърби брадата вероятно от мама Меркел!
3
1
 
12
 
! Отговори
Гнида преди 8 години
Преди 40 години работеше ХЕИ, сега е РЗИ, а въшките не са изчезнали.Топката се прехвърля по всички глави.Полза - НИКАКВА. Виновни няма. Да живеят ***!
2
0
 
51
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Така е! Гнидите трябва да се отстраняват ръчно! Не ги отстраняваме ръчно и те си седят в парламента! Къпят ни с шампоани "Няма престъпност" и "Колко сте добре" и главите ни пламтят как да свържем двата края.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Тодор живков- въшки, при неговия недостоен наследник - Бате Боко- въшки...там където властва Винету- въшките са на почит...............