Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?

Как армията от завършили има много претенции и малко добавена стойност
Обновена: 13 май 2016 15:31 | 13 май 2016 15:30,
299
Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?
Снимка: Ройтерс

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лв, а на работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден.

С тези встъпителни думи започва една от поредните дописки във връзка с може би най-тъжната тенденция сред младите хора у нас. Тъжна, не защото перспективите пред поколението, родило се и отраснало след 1989 г., са малко. Напротив, в настоящата дигитална ера възможностите са навсякъде. Всеки може да е едновременно на няколко места по света. Тъжна, защото мотивацията и адекватната преценка на реалностите напълно отсъстват.

Още по темата

Неслучайно споменах 1989 г. – повратен момент в историята ни не само заради политическите промени у нас, а и поради патовата ситуация, в която се оказва едно цяло поколение – тогавашните млади. В този период родителите ми са приближавали 30-те. Като продукт на тогавашната образователна система, те са били едни от многото, които са градили схващанията си върху една проста максима от онова време: "Ти завърши нещо, без работа няма да останеш". Промяната на режима в почти цяла Източна Европа води до неизбежната дилема сред младите – преквалификация или безработица. И голяма част от тях не избират правилния път.

Едно от основополагащите качества при рационалните хора е, че се учат от грешките си. Тези, които се адаптират още по-умело към реалностите, са достигнали по-висшата форма – учене от грешките на останалите.

Годината е 2016-а. Въпреки че животът няма нищо общо с този от 1989 г., една тенденция е запазила своята устойчивост – висшето образование продължава да произвежда на конвейр ненужни за пазара на труда кадри.

Хиляди млади излизат всяка година обличат тоги, хвърлят шапки, снимат се за спомен, излизайки доволни от ВУЗ-овете. Има обаче една скритата цена на този "успех" - да придобиеш по-висока образователна степен. Това е "инфлацията" на дипломи. Дипломата вече не струва нищо сама по себе си. Не за родителите – те са изключително доволни, че техните деца са успели, тъй като в по-голямата част от случаите са продукти на онова образование и имах схващанията отпреди 1989 г., за което не носят вина.

Не струва нищо за работодателите, които се сблъскват с хиляди хора с току-що постигнат отличен успех, които нямат представа какво са учили. Армия от хиляди, която обаче разполага с нещо в изобилие – претенции.

Да се върнем на заглавието. Защо аз не поисках 1000 лева заплата, след като завърших? Просто е. Имах късмета да срещна хора, които промениха мисленето ми и ми помогнаха да разбера едно просто правило – знанията "на хартия" в огромната част от случаите нямат общо със знанията "на практика".

Затова станах работещ първокурсник. Първоначално почти за без пари, но с цел - да се науча. Имах и още един късмет – да ми бъде даден шанс, въпреки че бях един от хилядите, насочил се към, или вече имащ "заветната" диплома.

Изводът е простичък, но поучителен. При хората без силен старт в живота по наследствена линия изграждането на личното бъдеще започва винаги от нулата. След това идват претенциите за заплатата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Да искат. Има пазар на труда. Работникът се продава сам себе си като стока. Като отидеш да продаваш на пазара краствици може да сложиш цена 100 лева за кило краставици да им искаш. Същото важи и за младите - да искат и по 2 хил, и по 3 хил - може.
7
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо трябва да искат да работят за 1000 лв. Медиите постоянно вменяват едва ли не вина на хората, че искат да получават нормално заплащане за труда си. Под нормално разбирам такова, което ти позволява да си плащаш поне наема и сметките....
6
1
 
63
 
! Отговори
xax преди 7 години
*Статията е написана с подкрепата на работодателските организации.
5
3
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
"Дипломата вече не струва нищо сама по себе си. Не за родителите те са изключително доволни, че техните деца са успели, тъй като в по-голямата част от случаите са продукти на онова образование и имах схващанията отпреди 1989 г., за което не носят вина."Алооууу, Митре Вучев, напротив- родителите расли през комунизма знаят как се изкарваше МЕИ по времето на бай Тошо. А сега ги е срам, че техните чеда завършват същият този институт, а клечка за у гъ.за си не могат да одялат- толкова некадърни!
4
3
 
24
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
труден въпрос. от една страна съм съгласен - трябва да искаш повече пари. и когато дружно го правим, самите работодатели няма накъде да ходят иначе ще гризнат дръвцето.от друга страна нивото на завършващите е такова, че и за *** на зелка не стават.но нека си искат високи заплати. това вдига стандарта. никой няма да ги наеме, или ако ги наеме ще ги уволни на втората седмица, щото нищо не могат да свършат като хората, а могат само да искат. и идва момента в който ти отиваш и извиваш ръцете.
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът май ни разказва за ябълката на Рокфелер, който купил една, излъскал я и продал, като купил две. И така до първия милион. И имал чичо милионер, който му подал ръка!
2
3
 
52
 
! Отговори
ДФ преди 7 години
Платена статия,накратко не искайте заплата работете без нея,пък когато се сетят да ви платят тогава не 1000 трябва да искате а 2000 минимална.Работодателите да се научат да плащат сметките чакат и със знания и без тях.
1
2
 
44
 
! Отговори
второкурсник преди 7 години
Ще те питам, когато станеш "работещ второкурсник" , дали тогава ще си благодарен за 600-те лв които ти плащат.