Здравословното хранене – лесно като детска игра

"Кулинарно междучасие - Манджицу" с полезни съвети за децата
18 май 2016 11:14,
2

Снимка: "Кулинарно междучасие - Манджицу"

Пица, сандвичи, чипс, шоколад... това са едни от любимите храни на децата. Те са достъпни, могат да се намерят навсякъде, а и с тях се пести време от приготвянето на храната за училище. Но могат ли родителите да пестят време, когато става дума за здравето на децата?

По данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, българските деца са на пето място по затлъстяване в Европа. Много деца не знаят какво е полезно за тях. Но когато здравословните съвети се поднесат като игра, децата разбират, че здравословното може да е вкусно, лесно и бързо за приготвяне.

С това послание стартира първият проект на Лидл България за здравословно хранене, насочен към деца.

Официалното начало на проекта бе в СОУ "Св. Климент Охридски" в гр. Троян. Целта на инициативата на "Кулинарно междучасие - Манджицу" е да подпомогне родители и училища да обърнат тревожната тенденция, свързана с наднорменото тегло, още в ранна детска възраст.

По интересен и забавен начин, под формата на игра, четвъртокласници от СОУ "Св. Климент Охридски" приготвиха сами своите апетитни хапвания. Преобразени като истински готвачи с шапки и престилки, те се включиха в магията на готвенето и разбраха, че работата в кухнята не е само задължение, а и удоволствие.

Те сами направиха здравословни омлети със зеленчуци, плодови шишчета, както и полезни сурови бонбони. По интерактивен начин им бе обяснено за ползите от основните хранителни групи, които им дават сила и енергия.

Здравословното хранене – лесно като детска игра

По време на кулинарния урок децата признаха, че най-много обичат сладолед и палачинки и редовно се включват в готвенето на сладкиши и торти. Всички обаче увериха, че обичат да правят и хапват и салати. Любимият им зеленчук е доматът, а от плодовете най-предпочитани са ягодите.

На занятието децата разбраха, че бобът, лещата и оризът дават много енергия, а месото прави мускулите им силни и издръжливи. Учениците с изненада откриха и че най-богатият на витамин Ц плод е кивито, а млечните продукти са богати на калций.

За да се доближи още повече до всекидневието на децата, проектът има и мобилно приложение "Манджицу", достъпно за сваляне в Google Play и App Store, което под формата на игра дава полезна информация за различните хранителни елементи, ползите от тях и съвети за правилно хранене. така децата по-лесно могат да приложат наученото на практика.

И не забравяйте, кулинарните нинджи "Манджицу" съветват:

- Хапвай 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да се заредиш с витамини за деня

- Добави парченца банан или шепа боровинки към зърнената си закуска

- На вечеря не прекалявай

- Пий вода, не само когато си жаден

- Наспивай се добре - 8 часа дават супер сили

През ноември 2016 г. проектът "Кулинарно междучасие – Манджицу" ще гостува в 5 училища в страната, като всяко училище може да кандидатства. Участието в проекта "Кулинарно междучасие - "Манджицу" също така дава шанс на училищата да спечелят и финансова целева субсидия за подобряване на условията за спорт и отдих на тяхната територия. Училищата, желаещи "Кулинарно междучасие - "Манджицу" да гостува при тях, могат да намерят повече информация за проекта и да подадат своята кандидатура на www.lidl.bg/ninja.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те детските игри не са никак лесни! Одя ден едно съседче, на 9 години, ме млати на скрабъл като маче у дирек!