Час по мислене ще развива потенциала на детето

МЕНСА: Проблем е липсата на обучени кадри!
30 май 2016 20:22, Анисия Иванова
12
Час по мислене ще развива потенциала на детето
Снимка: Bulgaria On Air

Да се въведе час по мислене във всички училища в страната. Това предлагат от МЕНСА България. Идеята е новият предмет първоначално да залегне в учебните програми на 4-и и 7-ми клас. Към момента час по мислене се провежда само в едно столично училище. Идеята е по този начин да се разгърне потенциала на родните ученици.

Логически задачи и детски мозъци, работещи на пълни обороти. Така започва часът по мислене в едно от частните училища в София. В рамките на 10 минути, учениците от 7 клас се съсредоточават изцяло върху казус, зададен в началото на часа.

Днешният час продължава с дебат „За и против наркотиците“. Класът се разделя на групи, за да разсъждава какви са ползите и вредите от употребата им. Изброеното се сравнява и коментира от класа.

Часът по мислене е различен от всички останали. Той не се води от учители, а от членове на МЕНСА – България.

Милена Арав е една от доброволките - застраховател по професия и майка по призвание, обича да кара децата да мислят. Темите, които се дискутират в часа, са обикновено близки до учениците. Така те могат да разсъждават обективно над проблемите на тяхното време. А колективно мислене помага и за други неща.

Камелия Матеева, ученик в 7-и клас, споделя, че "е много забавно, всички се сближаваме по един начин, мислим, заедно върху задачи и всеки дава идеи как да се реши – т.е. ни сплотява“. Часовете по мислене се провеждат два пъти в седмицата във всеки един клас. Според собственика на училището българските деца трябва да се научат да разсъждават, тъй като така ще се справят по успешно с проблемите в ежедневието.

"Ние започнахме с логически задачи – защо: защото научаването на децата да мислят самостоятелно е най-важното нещо, което трябва да развиеш, ако искаш това дете да върви напред и да просперира“, обясни директорът.

Христо Радков, председател на МЕНСА: "Ние искаме този потенциал да се използва максимално, тогава детето ще е много по-реализуемо в живота и много по-полезно на обществото, отколкото ако просто поддържа някакъв потенциал в главата си и не го използва за нищо".

Според представители на МЕНСА единствената пречка за въвеждането на подобен час би била липсата на достатъчно обучени кадри. От организацията обаче са готови да съдействат.

По темата вижте и репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Менсачас по мислене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 20 г. чалга е безнадеждно.
7
0
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Ха ха. Това ми прилича на рекламите от ВеЕс-телешоп:"Само с 15мин на ден ще смъкнете много килограми" . Само с един час мислене на ден може да живеете като нормален човек без да бие на очи колко сте про*т
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Час по мислене? В останалите часове не трябва ли да се мисли?
5
1
 
9
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Спомням си като малък гледах стани богат и там имаше един от менса. До онзи момент по-голям *** не бях виждал там(тризначките участваха по-късно). Та от менса, ако имаха малко повече мозък, щяха да осъзнаят, че мисленето се развива по всички предмети. Просто отдавна не бяхме чували за тези комплексари и решиха да покажат, че все още съществува глупавата им организация.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недей мисли, че ще се объркаш и после няма да работиш за 500лв.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето нещо което да развива, не да затормозява,всеки да се учи да мисли а не да запаметява мислите на други хора
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС МИСЛЕНЕТО ОСОБЕНО МЕ ЗАТРУДНЯВА
1
8
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
По-добре час по религия, не ни трябват мислещи, послушни ни трябват!