Едва 4200 ученици не влизат в елитна гимназия

Заради двойки отпадат 16 856 кандидати
9 юни 2016 09:27, Петя Славова
4
Едва 4200 ученици не влизат в елитна гимназия
Снимка: архив, Булфото

Само 4223 ученици ще останат без място в елитните държавни или общински гимназии. Това показва сравнението на оценките от външното оценяване по български и математика с броя на кандидатите.

Още по темата

Заради правилото, че с двойка не може да се участва, в класирането за гимназия отпадат 16 856 души, получили слаба оценка по математика, пише "Монитор".

Така при випуск от около 53 579 право да кандидатстват в най-добрия случай имат само 36 356 деца, а местата в страната са 32 500.

В планираната бройка обаче влизат само местата в държавни или общински гимназии, отделно учениците могат да кандидатстват в гимназия към културното министерство или в частно школо.

Освен 16 856 двойки по математика, по български език и литература най-ниските оценки са 7659.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 7 години
И защо слабата оценка по математика трябва да е пречка да кандидатстваш за паралелка с интензивно изучаване на чужди езици, например? Децата не могат да бъдат отличници по всичко. Защо вместо държавата да ги стимулира да учат това, което им се отдава, тя ги мачка и ги ограничава да учат само в ОБЩО ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПАРАЛЕЛКИ?Какъв беше смисълът да се създатат толкова профилирани училища, като реално не се дава възможност на децата да кандидатстват в тях?
3
0
 
2
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 7 години
Поредната гавра на държавата с децата! Как е възможно, след като бяха създадени толкова профилирани училища и паралелки - езици, компютри, и т.н. сега с едно условие в наредба да не се дава възможност на децата да кандидатстват в тях!ЗАЩО, ДЕЦАТА НЕ МОГАТ да кандидатстват в профилираните паралелки на ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ училища, които се издържат от нашите данъци, А МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ? Това не е ли поредния опит да се напълнят частните училища???
2
0
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
Какво е това "образование",при което учиш 7 години и не можеш да изкараш една тройка!?Български абсурд!Кога МОН,РИО ,директорите и учителите ще понесат отговорност за това?Безобразие.И какво ще стане от двойкаджиите-гардове на Очите и обирджии на хасковски и други банки!Къде е нашата държава?Къде е моята държава?Всичките тези разбойници до последния се знаят от полицията,но и тя бездейства!Всички ВЪН!Нови учители,нови чиновници,нови полицаи!Всичко това е корумпирано до мозъка на костите си!Кра
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
?! ако 90% от кандидатите влизат в елитни гимназии, тогава какво му е елитното ... или после има ВИП, ултра ВИП и ЕЛИТ ВИПизобщо тази статистика, дето ни я вадят е заеби20% са двойакджии, 70% са елитни, 10% са некви други ... няма как да има такова разпределение, или сметките са сучпени, или изпита, или училищата, нещо има

Спонсорирани публикации