До три години 55% от учителите ще се пенсионират

Нови педагози биха се влели в системата със заплата от 1500 лв.
16 юни 2016 12:31,
45
До три години 55% от учителите ще се пенсионират
Снимка: Reuters, архив

Безспорен и общоизвестен факт е, че от системата на българското образование в следващите три години ще излязат в пенсия около 55 процента от учителите. Това ще постави системата под огромна опасност поради липса на кадри и ще доведе до сериозна криза в учебните звена. Това се посочва в позиция от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за новия колективен трудов договор /КТД/ в средното образование.

"За да стане привлекателна и желана учителската професия, статутът на българския учител трябва да отговаря на висотата на изискванията и на вменените му отговорности от днешния ден. Много важна част за повишаване на авторитета и мотивацията за работа в българското училище има и трудовото възнаграждение. То е признание за ролята и значимостта, която отдава обществото ни на този труд", се посочва в позицията.

В нея се казва, че "в новия КТД е договорена препоръка за символично увеличение на работните заплати в средното образование с 10 процента и така началната заплата ще стане 660 лева".

Според изследване на синдиката "Образование" нови педагози биха се влели в системата с работна заплата за учител от 1500 лева и 2000 лева за директор.

Разчетите на синдиката показват, че още 850 милиона лева ще трябват за следващата бюджетна година. Тези средства ще са необходими за строежа на 30 нови училищни сгради - за преминаването в едносменен режим на обучение; за капиталови ремонти в сегашните училища; за привеждане на професионалните гимназии към изискванията на пазара на труда; за увеличение на заплатите в образованието и за прекратяване на порочната зависимост на директорските и учителските заплати от делегирания училищен бюджет.

"В новия КТД сме дали заявка за несимволично увеличение на възнаграждението за професионално-квалификационните степени с 40 процента и за изплащане на 11 заплати при пенсиониране на директор или учител", се посочва в позицията.

В нея се казва, че "Синдикатът "Образование" е партньор на Националния учителски събор и се надява премиерът Бойко Борисов да обяви на събора пред 15 000 учители, че образованието наистина е приоритет и да поеме ангажимента, че правителството ще стори необходимото за образователната система - за строителството на 55 нови учебни сгради и за отделяне на 6 процента от БВП за образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Палермо преди 7 години
До ЗанзибарСпоменах вече, че съм съгласен с изложението ти.Просто изразих учудване от неправилното изписване на елементарна дума.
21
23
 
5
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Повече от минималната заплата 420лв даскалите не трябва да вземат,все пак е криза.
20
0
 
0
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
До Палермоотговори ли си на въпроса или....
19
1
 
25
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
И за последно.Искате образование, създавате система основана на основни правила и принципи, давата по 1000-1800 лв. заплата на достойно избраните за това. Давате им ясни правомощия и отговорности, давате една НОРМАЛНА обстановка/база за работа и след 10 години имате едно коренно различно младо поколение/бъдеще на държавата.Но това няма да стане, защото при *** нароТ - слабъ дАржавъ, т.е. едно население върху една територия, това е господа и госпожи МИНУСИ! Със здраве!
18
0
 
9
 
! Отговори
Палермо преди 7 години
До 17: Завършил си българска филология и пишеш "първеню"...?!?Относно останалата част - съгласен съм.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се премахне геноцидът в професията. Искаме учители, никакви даскалици повече. На всеобщ протест веднага след ваканцията.
16
1
 
9
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Учителят е възпитател и източник на информацията за света. Той дооформя личността в човека. За това той/тя посвещава цялата си енергия и същество, за да го постигне. За един учител няма по-добра награда от това да види ученика си как става по-добър от него!Затова обаче се иска мотивация, искат се правила, иска се правомощия - този, който дава, трябва да може и 'да взима/изисква'. Не някакъв плякащ провинциален *** да идва и да се обяснява с учителя, че и да имал право на това.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доброто решение за децата е да се пенсионират 100%. И цялото Просветно министерство. И всички бъдещи такива.
14
1
 
23
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Завършил съм II Английска гимназия и Българска филология. Начална заплата 540 лв. - бруто.Работя в търговска фирма, започван с 1000 нето и доста добър социален пакет.За да работя професията по образование и призвание, за по-малко от хиляда лв. даже няма да отида на интервю. И не защото съм първеню или 'софяниц', а защото това е една от няколко основополагащи професии за всяко едно, претендиращо да бъде - силно общество и държава. Всичко под тези пари е обида!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се стимулира учителската професия стартовата заплата трябва да започва от 1 000 лева!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще внасяме учители от Сирия и Афганистан.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В провинцията 1500 е добра заплата. В София обаче, дори и за тези пари няма да намерят качествени преподаватели по английски например. Трябва мениджърски подход за рекрутиране на нови учители. Най-способните трябва да стават учители, а не както е сега, а и в миналото.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете парите, кое точно да ги привлече- псувните на родителите и как видиш ли те са на ясно как трябва да се работи, неуважението на учениците ли и вулгарният им език? И това,че родителите са станали такива *** ли?! Едно време при забележка го остасяше ученика, сега е виновен учителят, защото милото то накърняваш му достойнството.
9
2
 
6
 
! Отговори
Лесна работа преди 7 години
Че то неможе ли,тей някак, да са сети някой, да вдигне възрастта за пенсия и готово! Чи кво?
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За едно място кандидатстват по 100 човека. Факт. 500 лв. Заплата, но ваканции.....В тази криза и се опитах да започна работа, като учител имам и диплома, но се оказа че трябват връзки. А за това за 100 те човека го съобщиха официално в новините. Така че, истината е някъде по средата. С тези остарял методи и с тази злоба, как да се оправят нещата.
7
2
 
32
 
! Отговори
ц преди 7 години
Глупости! То ученици не останаха, те за учителите се загрижили. Аз съм учител вече почти 30 години и не мога да се оплача от управляващите досега. Винаги са се грижили добре за мен. Винаги са ми обещавали светло бъдеще! Вече заплатата ми е цели 655 лв. чисто. Сега започва ваканцията, ще изляза в отпуск и ще поработя малко в строителството - ей тъй, за кеф. Не, че ми трябват пари...
6
9
 
8
 
! Отговори
неученик преди 7 години
Трябва, но не искат да се пенсионират. Махнете прослужените години; не може млад учител с 500 лв., а старите - с 1500 лв. За дисциплините, за които няма достатъчно учители - да се плаща допълнително, а където има много кандидати - да се намалят.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена ми е преподавател, в училище, в "провинцията".Мога да ви кажа, че всеки месец, поне 2 пъти се прибира вкъщи или разтрепепрена, или разревана.Унизена от ученици, от ръководство, или дори от озлобени нейни колеги, които виждат в нея повече потенциал от тях самите. А накрая на месеца, като компенсация за за труда си, взема 520лв чисто, като трябва да уточня че има 10 годишен стаж! И така, понеже не сме политически ориентирани (например към "слънцето"), нямаме никакви други жокери, освен Т1
4
1
 
21
 
! Отговори
Учителка преди 7 години
Да, след три години се пенсионирам и аз. Нямам сили и желание да работя повече в училище. С никаквата пенсия не знам какво ще правя, но знам, че заплата 1500 лева в образованието ще има при условия на инфлация.Тогава пак за нищо няма да стигнат. Янка Такева е най-личната предателка! Едва ли някой вярва на глупавите и безпочвени объщания. Никога повече в порочните синдикати!
3
3
 
32
 
! Отговори
Тома преди 7 години
Маймуни с трици не се ловят, както се казва в поговорката! Не може да искаш качество на образование, като млад учител взима чисти 460-480 лева! Това са реалните пари, няма смисъл да говорим за бутафорни средни или брутни! Чисти 460 лева, това е! Как да привличаш кадри с подобна политика. Всеки работи за заплата! Мислията и удоволствието от работата са след покриването на елементарни нужди! Отделно самото отношение към учителите е трагично. Не става само с камери в училище и голи обещания!