Харвард е №1, СУ – 854-и. Има и след нас!

№1000 е за Китайският университет по фармация
Обновена: 13 юли 2016 08:35 | 13 юли 2016 08:30, Златко Желев
42
 Харвард е №1, СУ – 854-и. Има и след нас!
Снимка: Reuters

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заема 854-о от 1000 места в класацията за най-добрите образователни институции в света, съобщи Ройтерс.

Списъкът, изготвен от Centre for World University Rankings, се оглавява от Харвардския универститет, следван от Станфордския и Масачузетския технологичен институт.

Първата петица се допълва от британските вузове в Кеймбридж и Оксфорд.

Една позиция преди СУ е 4-тият военен медицински университет в Китай.

Последното място в класацията се заема от Китайския университет за фармация.
 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
ER_Dr преди 2 години
До аз "Но в Харвард,а и никаде по света/освен соц.лагера/ няма славянска филология.Българите-100% ШИЗОФРЕНИЦИ!Българи-ама славяни!"
Факултетът по славянски езици и литература на Харвард е сред от най-добрите в света, а курсът му по руска класическа литература сред най-престижните допълнително избираеми.
23
0
 
6
 
! Отговори
Ренесанс преди 2 години
Високи критерии не могат да приложат хора, които не са на високо ниво. Могат примерно да се опитат да се заяждат. И в двата случая препятствията са преодолими, след инвестиране на определено време и усилия. Когато обаче времето е инвестирано в покриването на високи стандарти, тогава се получава и онова, което е смисъла на цялата работа - добрият образователен продукт. Другото си е чист разход + пропуснати ползи за потребителя и търговия с влияние за мишоците в системата.
22
1
 
2
 
! Отговори
ме преди 2 години
Освен това, добър университет значи и добри преподаватели и добри учебници и лаборатории и стажове и всичко. Самата среда те кара да се развиваш и да бъдеш по-добър. В СУ винаги има едни групи връзкари и преписвачи, които ти пречат на процеса и ти скапват желанието да учиш. Защото няма как да е справедливо с учене -6, с преписване - 6.
И все пак, държа да подчертая, ако от СУ само научните специалности се вземат, класирането ще бъде много по-високо. СУ има добро име в науката.
21
1
 
0
 
! Отговори
ме преди 2 години
Не е вярно, че 70% ще отпаднат, защото на първо място, тези 70% просто няма да влязат. Ще влязат само тези, които са мотивирани, отдадени и готови на бой. Защото знаят какво ще им даде дипломата. Да не говорим, че няма нужда да сме MIT. И в топ 100 да сме ще ни е достатъчно. И в топ 300. И в топ 500 даже. В момента стойността на дипломата от СУ, особено в хуманитарните специалности е по-ниска от хартията на която е напечатана. Демек не значи нищо. Което е лошо. В научните спец. е по-друго.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като България(854) - един университет в края на класацията на първите 1000 в света, са Уганда(846), Пакистан(889), Уругвай(845), Пуерто Рико(925), ОАЕ(937). Румъния има два - на 977 и 980 място.
Докъде изпаднахме през последните години....
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26

Пародия е, че си имал защита на дипломна и все още пишеш джапЪнки. Той за тва университета е на това място...
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На дипломната ми защита, един пич се яви с къси гащи и джапънки?! Пародия!
17
2
 
1
 
! Отговори
me преди 2 години
Не можеш и архитект да станеш. Демек най-престижните специалности - научни и приложни са или нефинансирани, или извън университета. Което сваля от класацията. Никой не мери колко психолози и социолози си създал, те са безполезни.Но пък са популярни в БГ. Което отразява общото положение на държавата и индустрията.
Сравнетеи курс по нещо научно в MIT и в СУ и ще разберете, че класирането е горе-долу нормално. Като изключим липсата на МГУ и китайки и ирански университети, което е политическо реш.
16
0
 
1
 
! Отговори
me преди 2 години
Съвсем си е нормална класацията. Тя се прави по научни публикации, в СУ публикуват само колко 3 факултета - физически, химически и биологически и те са системно недофинансирани. И сериозно дискриминирани от останалите факултети. А това се мери в тези класации. Още повече, като приложение на знанията - приложните факултети са пак научните, другите създават кадри за администрацията. Но студентите в научните специалности са много по-малко от останалите.Да не говорим, че не можеш да станеж инженерер
15
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
Пожарникарят веднага да иде да гаси пожара в СУ, като им даде обилно от своята "мъдрост" !
До Точки 16,
Всъщност има съвсем обективна оценка на научния труд според Теория на информацията, а именно по брой брой публикации и цитирания в научните издания. Но за да има публикации трябва да има изследвания в значими области, а за да има изследвания трябват пари и кадърни хора.
14
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Няма място за чудене - погледнете каква паплач,облечена в циркаджийски дрехи влиза и излиза от нашите университети и какви хора влизат и излизат от Харвард. Какво да си мерим като по-големи простаци от нашите студенти са само руските!
13
1
 
1
 
! Отговори
Лути Местн преди 2 години
Докато не се изучава на Оркски език, не ми ги хвалете тези У заведения!

Лути Местн
12
8
 
23
 
! Отговори
Точки преди 2 години
Тези класации са малко като художествената гимнастика. По симпатия се определят победителите.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да питам останалите ни университети на кои места са. И дали изобщо някой си е направил труда да отбележи "велики" университети като Нов Български или УНСС. Или те са извън първите 10 000?
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10

Далеч напред в сравнение с СУ, успокои ли се вече

хахахахаха
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИИзненадан съм че вобще е в класацията като имам предвид какво е нивото на образование в страната
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са руските тролове да ми обяснят колко е велик Московския университет как му беше името....
7
5
 
1
 
! Отговори
Лути Местн преди 2 години
Докато не се изучава на Оркски език, не ми ги хвалете тези У заведения!

Лути Местн
6
0
 
4
 
! Отговори
пак добре преди 2 години
Пак добре, че има и след нас...
Само дето пред нас са много повече отколкото след нас.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много приемливо класиране. На първо класиране с 3 влизат право. Супер рейтингован университет. Не е това което беше. Магаре да влезе ще завърши.