Осиротяващото ни образование: Учители няма!

Почти половината учители ще се пенсионират в следващите 5 г.
Обновена: 16 авг 2016 11:08 | 16 авг 2016 10:37,
117
Осиротяващото ни образование: Учители няма!
Снимка: Flickr

През следващите между 5 и 7 години ще се пенсионират почти половината от преподаващите в момента учители - около 45 000, обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Средната възраст на учителите е 52-53 години, посочи той.

"В България в момента има 2400 средни училища. 1400 свободни работни места не считам, че са много. Това значи по половин незает учителски щат във всяко едно училище", пресметна зам.-министърът.

"За тази учебна година няма да има проблем по отношение на заемането на учителски работни места, защото сега е времето, в което учителите се местят от едно училище в друго. Имаме за първи път реално пенсиониране на голяма група учители, което не значи, че тези учители няма да влезнат отново в системата", заяви Стаматов.

Той посочи, че министерството се опитва да направи учителската професия малко по-привлекателна.

"Това, което прави министерството, е свързано с подготовката на нови учители, които да влязат през следващите пет години приоритетно в средното образование. Самата специалност педагогика беше категоризирана като приоритетна, стипендиите, които се предвиждат да се дават, са малко по-високи от тези за другите специалности", поясни Стаматов.

Зам.-министърът съобщи, че има специално разработен проект за финансово стимулиране на хора, които желаят да се върнат към родните си места.

"Средната заплата в момента е около 900 лева, не е много ниска, но не е и много висока", добави той.

Във връзка със закриването на паралелки, Стаматов каза, че емиграцията оказва голямо значение.

"Друг е моментът, че при осъществяването на самия план прием винаги се залагат малко повече паралелки, отколкото са кандидатстващите ученици. Това е другата причина за затваряне на паралелки", заяви той.

По думите му няма как да има сто процентов план прием, който да бъде запълнен в началото на учебната година.

Той подчерта като изключително голям проблем нивото на професионалното образование в средното училище. "Мнозинството от децата учат само в езикови паралелки, като не желаят да се запишат в професионална гимназия, дори и в специалности, които са изключително търсени", посочи Стаматов.

По отношение на Закона за предучилищното и училищно образование зам.-министърът каза, че до момента има 12 държавни образователни стандарта, които са предоставени на обществено обсъждане.

"Допълнителното финансиране на частните училища е застъпено в Закона, то е заложено да влезе през 2018 година. Досега нямаше добавка, която върви след ученика, който учи в частното училище. Така се поставя една равнопоставеност между всички ученици", посочи той.

"Основните промени в средното образование ще влязат тази година от 15 септември за първи и за пети клас. Следващата година към тях ще се надградят втори, шести и осми клас и така постепенно до 2020 година", каза той. "Ще имаме нов учебник по история за 5 клас. Той ще бъде единственият готов".

За ваканциите, Стаматов каза, че те ще бъдат пет. "Имахме и друго предложение - там, където е необходимо да има още една ваканция в рамките на три дни", каза Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена ми е учителка на 32 и взима 600 лв.,как да има после преподаватели.Ако не дава уроци на две деца....край.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За учители трябва да назначават бивши дресьори на диви зверове от цирка. И то да идват в клас с камшика. Иначе с това изпуснато поколение, няма друг начин да се общува.
25
1
 
28
 
! Отговори
пери преди 7 години
900 лева, дори и брутна заплата, е блян в образованието. Тоя *** зам. министъра какво се прави на умряла кокошка? Сякаш не е работил в училище и не знае колко реално получават учителите дори с 20 години стаж. А заплатата на начинаещ учител е близка до минималната. Да не говорим, че трябва чисто да ги получават тия пари учителите като вредни заради лошото възпитание на учениците, тоновете бумащина постоянния шум в училище и риска от насилие от страна на родители с ниска култура.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само за протокола: твърдението в заглавието е заблуждаващо. Учители има достатъчно. Качествени учители няма! Няма и необходимата мотивация те да се появят. Но е налице мотивация образователната система да се напълни с всякакъв сорт отпадъци - като се започне с откровено неграмотни мър.зеливци, мине се през обикновени лу.ди без никакъв шанс другаде и се стигне до неизбежните ***.дофили, желаещи да ***.дофилстват на държавна сметка.Това е положението, сега е време да повикаме "Урааааа!"!
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
900 лв.средна заплата в този бранш ?Това с частните уроци ли е? Щото жена ми е учител от 1994г. в престижно училище,ама подобна заплата не помн,да е получавала!
22
5
 
4
 
! Отговори
Завършил скоро преди 7 години
Значи любимите ми неща в даскало бяха балконите на Катето и Мимето, и формулата между разстоянието на Вилето! Добри ученически години бяха, жалко, че няма да се върнат....
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работата върви точно според плана Ран-Ът.-Армията нямаме.-Полиция имаме,ама и да нямаме все тая-Икономиката на пух и прах-Селско стопанство разбито от всякъде-Лекари и Учители - изчезващ видСлед 50г. България или ще се казва по друг начин или ще е само история!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УчителНе.грамотнико тъпо.ъгълни - споменатите около 900 лева са БРУТНАТА средна учителска заплата за страната, чистата сума се получава след като от тези пари се извадят дължимите данъци и осигурителни вноски!
19
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Спокойно. И ученици няма. А и да има, те са с други ценности. Не им трябва училище, трябва им чалга. След 25 години демокрация, мога официално да обявя, че България може да бъде закрита.
18
2
 
7
 
! Отговори
Младеж преди 7 години
Дали ще е възможно да стана учител на 11, 12 клас под 25 години съм, имам средно?
17
2
 
30
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Наистина сумата 900 лв. е може би средна за цяла България. Голата истина я каза коментиращият преди мен - млад учител взима чисто между 500 и 600 лв. Аз имам стаж като учител в средно училище 13 години и не мога и 600 лв. да взема. Чистата ми заплата е 560 лв. Наслушахме се на популизъм откак Кунева е министър. Много приказки, резултати никакви. Реформа в пожелателен смисъл. В средния курс се учи по учебници отпреди 15 години, за каква реформа ми говорите?
16
0
 
13
 
! Отговори
рънте преди 7 години
То Кунева централи закрива,че няколко училища ще са проблем.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До някойМоже, може да се пише така и от учители, тези за по 500 лева трябва да пишат именно така!Това е положението...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите уважават Динко той е с нов мерцедес ...и ще ги опази като народ...как да уважаваш някакъв учител жалък без мерцедес..българите са умни малко по малко от ПРЕМИЕРА ама това е нормално иначе няма да има респект.....децата на българите стават все по образовани с по няколко магистратури...а тия без магистратури са спортисти ....някои ден ще спечелят и медал...
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тази безработица, как да няма, напротив трябват връзки, дори и в малките населени места, назначават учители само наши хора, дори и ценза да име на пълно ОК. Знам как е и в София. Стига вече. За едно място кандидатстват по 100 човека, защото за 600 лв. работиш половин ден, имаш и ваканции, иначе ще блъскаш по 12 часа, като луд в някой хипермарект.
12
0
 
29
 
! Отговори
Варна преди 7 години
900 лв. заплата, това може и да го има някъде ,но е в София и то в малко училища. Такава заплата ще вземе учитил с 30 годишен стаж , стига сте говорили глупости , един млад учител взема около 500 лв чисто , наслушах се на глупости ,как млад учител получава 600 лв. Няма такова нещо ,абсолютна заблуда ,нищо общо с реалността.
11
1
 
16
 
! Отговори
Шматко фон Хамургси преди 7 години
Учители има но ги гонят с никъквите заплати и супер измислените нови закони ! Всичко е кражби и продажби в държавата ТИКВОЧАЛГАРИЯХайде сега астрономи пускайте планета пайнер че запяха батальона се строява и Баце приема строя
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все се намира кой да преподава, като не може да си намери по- добра работа, но не е там въпросът. Каква мотивация ще имаш и какво ще е качеството ти, а и как ще " презентираш" професията пред децата, които утре също ще трябва да избират своята и ще се втурнат към УНСС да стават шефчета.
9
1
 
12
 
! Отговори
boby преди 7 години
Споко, всичко върви по план , държавата ще я закриваме докъм 5-7 години, така че нема се пУашите!
8
1
 
13
 
! Отговори
някой преди 7 години
До УчителНе е възможно да сте с учителска професия и да пишете в коментара си "някоЙ", когато е в множествено число.Ако пък наистина сте учител, то е много жалко за образованието ви, като дипломата си най-вероятно не сте я взели чрез учене.Неграмотното писане е позорно за един учител.