Родители залагат семейни накити – купуват раници на децата

600 лева кредит – цената на подготвения първолак
30 авг 2016 09:14,
46
Родители залагат семейни накити – купуват раници на децата
Снимка: архив, Bulphoto

Майки и бащи на първокласници залагат семейни накити отпреди век, за да подготвят децата си за първия учебен ден, пише "Телеграф".

Собственик на заложна къща разказва, че родители донесли при него три златни синджира и една пендара, за да купят раница и пособия на детето. Други пък залагали телевизори.

Най-много преди първия учебен ден обаче забогатяват фирмите за бързи кредити. По техни данни българинът тегли от 200 до 600 лева, за да подготви детето си за първи клас.

Тъй като банките не предлагат оферти за първолаци, обикновено за купуването на раница, спортен екип, помагала и тетрадки, се минава през фирма за бързи кредити.

Най-скъпа от целия учебен пакет е раницата, която върви от 70 до 140 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
9
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До АнонименЗакъсали са го някои, но не матерялно а ментално. За цигари и пиене пара винаги има, обаче като стане дум а за книжки и учебници все скъпо им се види. Тия хора сами са се поставили в такова положение, лошото е че в същите ценности възпитават и децата си.
15
1
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
От левчето само тетрадките стават. Това моливи, боички и всичко останало дава фира след първото ползване и тогава се ръсиш от книжарницата, където пак купуваш всичко останало. Раницата се къса на втория месец, маратонките и анцуга също. Не, ще залагаш, но сам ще се продадеш. Да не говорим, ако имаш двама ученици. Едни залагат, за да пратят децата си на училище, други избират частни училища. Критерият е, колкото е по-виисока таксата, толкова по-добро е училището. Жалко, но факт.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, учебниците за първи клас са безплатни, но помагалата не са. Плащаш около 60 лв. за помагала. Да речем, че купиш евтина раница за 20 лв. От левчето-тетрадки, химикали и другите пособия, пак за 20 лв. Рядко във втора употреба има анцузи и маратонки, така че отиваш в магазин. Анцуг за първолак-45 лв., маратонки около 30.Колко стават до тук? 175лв.Това е минимума. Това дете не може да ходи само с един анцуг и едни маратонки. "Разбирачите", които нямат първолак, да замълчат.
13
1
 
19
 
! Отговори
сб преди 7 години
Включвам се за последно. Не давайте пари за скъпи цветя. Достатъчна е една роза. Букети по 10 - 15 лева? За да бъдат изхвърлени само след 2 - 3 дни на ***? Дайте тези пари за лечение на някое дете. От името на вашето дете. Това ще бъде супер! И помнете: Хората по дрехите посрещат, но по ума изпращат.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sante_dogПросто пишат небивалици както винаги. Добре, че никой не се връзва, а само се забавляваме с абсурди и измишльотини.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами майките да спрат да гледат сериали, ами да сядат зад машината и да шият- една перфектна и здрава раница става за час и половина, а материалите са около 20 лв и то ако слагаш много ципове и джобове. Тетрадки -30 бр.- 12 лв, химикалки 10 бр-2,2 лв, несесер - от китайски магазин- 1лв, моливи, гуми, триъгълници, 2 лв, пособия за рисуване -15 лв, гуменки 6 лв, спортен екип-40лв. 100 лв са достатъчни ако пазарувате умно!
10
5
 
18
 
! Отговори
Никой преди 7 години
Може да се купи раница, 2 спортни екипа и тетрадки+химикалки за по-малко от 100лв. ама трябва да се пазарува умно, и не е задължително да дадеш 140лв за раница като може да дадеш 10-20лв. Особенно, че 1-ви клас обикновенно родителите носят раниците и този "ортопедичен" гръб примерно като скъпа екстра, няма никакво значение. Ама нали трябва да гладуваме ама да имаме най-хубавото, и телефони по скъпи от колите ни.
9
3
 
14
 
! Отговори
сб преди 7 години
Хора, спрете се! На бал ли ще ходят първокласниците? Маса вкъщи има ли? Стол има ли? Учебниците в 1 клас са безплатни. Пригответе между 35 и 40 лева за помагала и английски език. Анцуг, гуменки, обувки и яке. До 300 лева, не повече!
8
8
 
22
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
'Най-скъпа от целия учебен пакет е раницата, която върви от 70 до 140 лева.'това от къде го измислихте - хубави раници на намаления в интернет има по 10лв. Поръчваш и си готов. Ако пък по някаква причина не може да се поръча (не виждам каква би била!) има страхотни раници по 20-25 лв (сносна марка!). Каква е тая раница 140 лв? С кристали сваровски по нея?Или просто си пишем да има нещо. Поне проверете как вървят цените, а не да препишете просто...
7
5
 
17
 
! Отговори
Яна преди 7 години
Абсолютни глупости. Раница има и за 15лв. Тетрадките са общо 5лв + пълен несесер 10лв.а 25-30лв всичко.
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат пари, а всеки мъкне смартфон; кафенетата няма място да седнеш; автобусите се движат празни, а улиците задръстени - по 1 човек в кола се возят. Я се замислете, колко време ви трябваше снощи да си намерите място за паркиране, щото кола до колата? Всеки ден четем новини, как валят хилядарки от балконите. Безпаричие викате?Народа пари има, мрънкането е в повече!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей каква жажда за четмо и писмо. Това да твглиш кредит за раница и пособия разни е пълно безумие. Ако са толкова закъсали родителите и с найлонов плик, вместо раница да го пратят никой няма да го върне. Мерак да има. А пендари и любов към злато, и неговото залагане знаем кои имат
4
7
 
12
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Пропаганда от всякъде. Преди години с една раничка ,самоделно ушита в часа по трудово изкарах 5-6-7клас , а един приятел караше цял срок с една найлонова торбичка и 5-ти клас му подариха един химикал и 8-ми клас още караше със същия.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да не говорим за родителските срещи. Скъпи родители на първокласници, когато отивате на родителска среща натъпчете дебело портфейлите си, защото първи въпрос от дневния ред е колко и докога трябва да се съберат.
2
2
 
39
 
! Отговори
Че преди 7 години
Това е катастрофа - за да нямаш 400- 500 лв "свободна пара" , значи положението в страната е отчайващо!
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скапаната седесарска антибългарска демокрация до това докара хората от народа. Няма държава, няма безплатни учебници за децата, образованието се унищожи демократично. Хората са принудени да продават семейните си ценности за да подготвят децата за учолище.