Наесен... първолакът с песен и 350 лева по-малко?

Най-голямото перо в бюджета се оказва раницата
8 сеп 2016 19:45,
11
Наесен... първолакът с песен и 350 лева по-малко?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първият звънец с нетърпение чакат не само първокласниците, но и техните родители.

"Това е вълнение и преживяване за цялото семейство. Със съпруга ми за първи път сме родители на първокласник", сподели пред Bulgaria ON AIR Диана Христова, която изпраща своето дете Георги в първи клас.

За родителите обаче освен с емоции, подготовката е свързана и с разходи. Учебниците за първи клас са безплатни, но учебните помагала – не. Освен тях родителите трябва да изберат и раница, тетрадки, спортен екип, както и ученически пособия: несесер, моливи, химикалки...

Още по темата

До момента подготовката на Георги струва 300 лева.

"Раница сме купили, учебните помагала, екипът остана единствено", каза още Диана.

Най-голямото перо в бюджета се оказва раницата – в зависимост от качеството и предпочитанията. Майката на Георги е отделила за нея 80 лева.

"Варират между 30 и 150 лева, има и раници по 300 лева. Предпочетохме да инвестираме повече за удобството на детето", сподели Диана.

На 80% с подготовката за първия учебен ден е готова и майката на Цвети – Юлия. Сметката до момента е 160 лева.

"Всички учебни материали по списък сме ги купили - раница, маратонки и спортния екип. Предполагам, че още 100-150 лева ще отидат за дрехи", каза Юлия.

За да не натоварят семейния бюджет разходите около ученика, финансистите съветват да планираме добре харчовете около него и при възможност да отделяме малки суми предварително.

250 лева е еднократната помощ, която държавата отпуска за първокласник. За да я получат обаче, родителите трябва да отговорят на критериите.

"Право на еднократна помощ имат семействата с брутен доход от предходните 12 месеца до 400 лева", обясни Зоя Попова от Агенция социално подпомагане.

Близо 34 000 семейства до момента са поискали помощ за първокласници. Крайният срок за подаване на заявления се подават до 15 октомври.

Вижте още в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Българина повече он минималната заплата за страната -420 лв на месец не трябва да взема.Пречината българина да не вземе да стане мързелив.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са ви надути сметките. В малките населени места, където нямат голям избор, може и да е по-скъпо, но аз се побрах за сега в 100 лв, като повечето отидоха за анцуг, маратонки и раница. За първия учебен ден ще трябва да купя някакви обувки, пола и чорапогащник, плюс букета и вероятно ще надхвърля сумата от 150 лв. Купих на детето ми страхотна раница за 14 лв (не е с дъждобран като от рекламата), анцуг за 19 лв, маратонки за 17 лв и гуменки за 7,50 лв.
7
3
 
7
 
! Отговори
Вещо лице преди 7 години
Около 75% от татковците на малчуганите харчат поне по 300-400 лв. месечно за шантонерки. Става въпрос за тези със заплати до 1000 лв. По- заможните харчат в пъти повече. Когато става въпрос извънбрачни връзки, българина е много щедър. А когато трябва да отпусне някой лев я за жена си, я за детето си, реве че няма пари.
6
1
 
5
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А бе тия са луди. Да не говорим за всякакви помощни тетрадки и какви ли не глупости. Вместо да направят основното - да научат децата да четат, пишат и мислят. И уважаеми учители. Това няма да стане с лъскавите учебници и безброй ненужни помагала.
5
6
 
3
 
! Отговори
Стоев преди 7 години
Такова стригане за овчия бг народ
4
0
 
12
 
! Отговори
дипломирани преди 7 години
И една чаша да строшите за късмет,да знаят всичко за света и да не бъдат вещомани
3
4
 
15
 
! Отговори
шмоко преди 7 години
Е 400-500 лева много ли ви се виждат за детето............ама смартфаони от по 1000-1500 лева не са много така ли ?
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това са парите само за първият учебен ден. После идва 2рият и 3тият, пари и още пари. Ако училищата бяха на село, щеше да е по-евтино и по-добре за децата...
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, че много ли е скъпо да го подготвиш за училището?Много повече харчим за цигарини пиене.Що за идиотска статия?!