СУ не откри студенти за набедените за приоритетни специалности

След извънредната кампания останаха незаети места и в правото
Обновена: 22 сеп 2016 09:14 | 22 сеп 2016 09:13,
63
СУ не откри студенти за набедените за приоритетни специалности
Снимка: Facebook

Около 10% от отредените за Софийския университет места за студенти са останали свободни и след допълнителния прием. В извънредната кампания са се включили 460 кандидати, от които приети са 425. Свободни след трето класиране обаче бяха 1076 места в 84 специалности. Това е 20% от приема за първокурсници. За сравнение - преди година незаети бяха 675 места в 60 специалности, пише в. "Сега".

Най-силно впечатление правят празните места за бъдещи юристи, тъй като правото винаги е било сред най-желаните специалности в СУ. След третото класиране там останаха незаети 84 места - 47 за редовно и 37 за задочно обучение. При допълнителния прием са попълнени 44 места в редовно и двама в задочно.

43 остават свободните места по история, където допълнителният прием е уредил само девет нови студенти. Направлението "Българска филология" е успяло почти да попълни незаетите си места, но при други филологии интересът е бил доста слаб - славянска, руска, испанска, френска и др.

Празни места останаха и в педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно са се оказали и кандидатите да учат математика, също приоритетно направление. При приложната математика са попълнени 3 от 30-те свободни бройки, няма интерес и за математика и информатика.

За да повиши интереса към математическите и компютърните специалности, преди време кабинетът реши да дава по 2000 лв. допълнително на вузовете за всеки студент от професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", приет над миналогодишната бройка. От СУ коментираха, че са успели да привлекат повече студенти от м.г. в последните две направления, т.е. им се полага финансиране, без обаче да дадат конкретни данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
14
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Пропусна нещо.Преди да запише да следва история, умният млад човек си задава въпроси:За 27 години написа ли се учебник по история, който адекватно да отразява и обяснява историческото развитие поне на България? Дори само да беше за средния курс. Но все още такъв няма!Какво става в средите на археолозите? Кого допускат там и защо е така?Защо етнолозите ни разработват само фрагментарни теми, копирайки няколко чуждестранни разработки /само толкова знаят/ и не прогнозират етническите процеси?
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До завършил СУ /6/Точно такива са една значителна част от преподавателите, но това не им пречи да преподават не само в СУ, но и да обикалят страната под формата на така наречените хвърковати чети или преподаватели-номади. Същите са и една значителна част от великите учени в БАН - много от тях нямат дори основни знания в областта на специалностите, които са завършили, но затова пък имат близки роднински връзки с академици, професори, а също и помежду си.Българийо, душа да ти е яка!
29
0
 
15
 
! Отговори
До Milena преди 7 години
Защо не са повече младите хора като теб!Относно адекватната реализация на младия висшист - за нея мислят много малко от овластените. Още по-малко пък подобни мисли вълнуват ръководствата на отделните висши училища. Юрнал се да печелят пари! Повече студенти - повече парички.Да не говорим пък за следващият етап на реализация, след дипломирането. В капка вода биха удавили всеки, който не им е близък, но претендира да получи научна степен - така е донякъде и във ВУЗ-овете, но в БАН е нещо страшно.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е ПРОБЛЕМА ВЪВ СТУДЕНТИТЕ!!!СУ СИ ЗАВИШИ ЯКО ЦЕНИТЕ!!!!!!!! САМО ПАРАТА ИМ Е У ГЛАВАТА! А СА ДЪРЖАВНО УЧРЕЖДЕНИЕ!
27
1
 
23
 
! Отговори
milena преди 7 години
До BahuraПределно ми е ясно, че всяко нещо изиска жертви, разбрах го по трудния начин. Може би моя коментар се е разбрал като оплакване и в действителност може да е така. Но за мен това е болката, че не мога да остана в родината си, че трябва да се разделя със семейството и приятелите си.Истината е , че негодувам срещу системата и държавата. Ако не можеш да предложиш адекватна реализация на студентите си, тогава просто не предлагай конкретната специалност.
26
0
 
6
 
! Отговори
Bahura преди 7 години
Миленче, след като искаш нещо и си направила съзнателен избор, тогава какво се оплакваш? Това е - искаш да правиш нещо, което не може да се прави на територията на РБ - следователно отиваш там, където може. Всяко нещо изисква жертви :)
25
4
 
6
 
! Отговори
bahura - 4 преди 7 години
И че с увеличаващата се автоматизация една камара професии ще изчезнат. И да, познайте кои точно. И да- краткосрочно си решаваш проблема, като станеш мияч на чинии, чистач на *** и *** в западна европа, но утре ще изхвръкнеш и от там...
24
3
 
16
 
! Отговори
milena преди 7 години
До BahuraКогато кандидатствах молекулярна биология, много добре знаех какво е положението в България. Още в 10 клас разбрах, че това е специалността за мен. Наука, която със страст и жар учих, която със същата страст ще продължавам да уча и ще работя, за съжаление в чужбина. Така, че моля да не поставяте по един знаменател всички студенти. Някои просто знаем какво искаме, а не записваме за да сме студенти или да отложим започването на работа.
23
6
 
7
 
! Отговори
Bahura - 3 преди 7 години
Отделно - явно тук е голяма гордост да бъдеш мияч на чинии в Германия...Това са хора, които не разбират едно елементарно нещо - западните държави осигуряват добър живот и на посредствените хора. Проблема не е, че тук тия хора не са с добро соц условия, а че са ПОСРЕДСТВЕНИ НАВСЯКЪДЕ. По това трябва да се стремят да работят. Това което не им идва на акъла е, че голямата жътва е точно зад ъгъла...
22
3
 
14
 
! Отговори
Bahura - продължение преди 7 години
Като кандидатствате не се ли замислихте, че с това което искате да учите, може и да не си намерите работа в държавата. То хубаво, аз искам и космонавт да бъда, ама като се замисля, малко ще ми е зор да си намеря работа по специалността.
21
4
 
5
 
! Отговори
До учещ във ВУЗ преди 7 години
Точно тези, дето отиват в чужбина да работят и карат коли за по 15 К не са разбрали и няма да разберат, че развиват чужда икономика, че са десетки милиони от бившия соц. лагер и ако европейските държави останат бедни и богати, икономическите сътресения ще разсипят цяла Европа един ден. И че наистина сме в една лодка и ако потънем ние, потъват и те. Заедно с колите си от 15-20к. Ако не сме единни, африканците ще ни залеят без съпротива. Това и ти за 3 г. Не си го разбрал.
20
2
 
16
 
! Отговори
Bahura преди 7 години
1. Частните академии (специално ИТ) се пръскат по шевовете, понеже келешата си помислиха, че за половин / една година ще станат програмисти и искат да жънат големите кинЧи... Лоша новина - от там излизат само скрипт мънкита с липса на основни разбирания...2. Една камара хора се бутат в специалности в които просто няма реализация в страната. Ей на - УНСС сигурно се пръска по шевовете... По-долу има съобщение от завършила молекулярна биология... Еми... Като кандидатства не се ли замисли, че с тов
19
0
 
8
 
! Отговори
пример от ВТУ преди 7 години
Специалност Х - приемат 20 човека , за втората година се закрива ,и ТРИМАТА ОСТАНАЛИ студенти губят годината защото взетите 8 изпита не са достатъчни за да ги прехвърлят в друга . Успяваш с големи молби да те вкарат в подобна специалност , но на сесията имаш 10 изпита , за да догониш колегите.
18
2
 
10
 
! Отговори
До Бг Щастливец преди 7 години
Аз работя в един ресторант в Германия като охрана, взимам 1500 евро заплата + неограничено ядене и пиене от ресторанта + осигурен наем...
17
6
 
1
 
! Отговори
Вес преди 7 години
До Бг щастливецЕЕ ти си един ПРОЗЗЗЗЗ влвмвнтарен , да по добре ж Ежропа да си горд миач на чинии а не наведен с Фазелин !!!!
16
2
 
17
 
! Отговори
До номер 17 преди 7 години
И какво от това, че имаме академични знания като не може нормално да се реализираме в България. Завършила съм молекулярна биология, но нито държавата, ното университетът предлагат адекватна реализация, съответстваща на академичното ниво. За информация колегите в БАН получават 450 лв месечна заплата,а условията за работа са потресаващи.В чужбина съществува тясна връзка между университетите и бизнеса, а тук единствената цел на СУ, е да получи парите от държавната поръчка.
15
15
 
11
 
! Отговори
Бг щастливец преди 7 години
Абе стойте си по чужбината, мийте си чиниите и тоалетните и бъдете 5та ръка хора ако искате и до девето коляно, нас истинските българи, които останахме в БГ не ни мислете. Пишете си по английски,немски и испански форуми, никой не ви иска мнението тук. Заради такива предатели ни изостана държавата, но вече се оправяме и без вас. Приятно навеждане:)
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, разберете... университетът не е за да ви научи как да програмирате и да щракате бутони. Това трябва сами да го правите или да са ви научили в средното образование. Университетът е за да ви даде академични знания. И ще е тъпо да се смятате за умни и заслужаващи, ако ще ми задавате въпроса "къде да ги ползвам тези академични знания и за какво са ми?"
13
2
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Боко е виновен.Да открие още 100 хиляди щата в държавната...администрация и всички специалности в СУ ще се...попълнят.Освен туй ще се...попълни и електората му;чиновниците са най...верните кучета.(безплатен...съвет)
12
3
 
26
 
! Отговори
проста равносметка преди 7 години
За да има свободни места в "Математика и информатика", а частни организации да се пръскат по шевовете от желаещи да учат ИТ означава само едно - Софийският съвсем се е сринал като имидж. Пари да им дават на студентите, не искат да учат при тези меко казано откачал.ки

Спонсорирани публикации