Частните училища с резерви за субсидията от държавата

Директор: 20% от нея е за надарени деца, приемани без такса
1 дек 2016 11:07, Анисия Иванова
8
Частните училища с резерви за субсидията от държавата
Снимка: Reuters, архив

Частните училища предпочитат да не приемат субсидията, която държавата ще им дава, каза Прокоп Павлов, директор на столично частно училище "Ерих Кестнер". Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че почти всичките му колеги от частния сектор имат неясноти, които се пораждат от наложените 20 процента в новия закон.

Според него субсидията ще се предлага в частните школа при условие, че 20% от децата ще бъдат приемани без такса.

"Те са с едно условие - да бъдат за деца с особени дарби. Това го разбирам, но нека да погледнем как бихме коментирали тези дарби - в областта на спорта, на изкуствата, в математическа посока. Всичко това остава на решението на собствениците на ръководствата на управата", коментира Павлов.

Той поясни, че наскоро Асоциацията на частните училища е направила конференция, на която са присъствали ресорният зам.-министър на Министерството на образованието, директори на дирекции. Разбрали са се с тях да им представят всички проблеми, които ги притесняват, за да може и правният отдел на МОН да види за какво става въпрос.

"Нашият срок е до 6 декември и по-нататък ще чакаме евентуално решение", посочи още Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз там- - По същия начин и децата, чиито родители надвишават доходите нямат право да получават детски надбавки и не им се полага нищо, въпреки че родителите им ги облагат с максимален доход или поне на максималното възнаграждение, което получават. Това се нарича солидарна система - едни солидарно цял живот внасят, други солидарно изнасят.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз тамЩях да сложа на коментара ти хиляда плюса, ако можех.
6
5
 
7
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Някак индиректно държавата признава, че не може да образова способните деца и ще се занимава само с нечленоразделено говорящите...След като родителят е решил да си надплати това което държавата дава защо трябва да бъде глобяван със спиране на държавната субсидия. И от кога като си способен и имаш добър доход това те прави втора категория /да де знам - от 09.09.1944/. Парите нали следваха ученика или това е само за шведчета.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директор: 20% от нея е за надарени деца, приемани без такса, а 80% са ромчетата!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MenТова е много разумно предложение.По-рано тук някой предлагаше и друго - детските надбавки да не се изплащат всеки месец на ръка, а да се приспадат от данъците. Така онези, които никога не са работили и нямат намерение да работят, ще престанат да правят деца като на конвейр и да паразитират на гърба ни!Облекчения и бонуси трябва да има за онези, които работят и пълнят хазната, а не за търтеите, които цял живот лежат и реват "Дай!" и като плевели задушават градивната част от нацията!
3
2
 
13
 
! Отговори
Не само богаташчета преди 7 години
учат в тези училища.Там са и децата на хора средна ръка.Някои пък са принудени да си дадат детето в такова училище и отгладуват таксата, защото не могат да си позволят друго жилище, освен наследената панелка, а тя е в близост познай до чия махала и детето ти трябва да учи с онези, които идват само за да си вземат безплатната храна.Родителите на децата от частните училища плащат данъци. Част от данъците отиват за образование, тоест те плащат образованието на децата на онези, които не работят!
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И частите училища няма да ви спасят богаташчета новоизлюпени,неграмотността вече е тотална!
1
5
 
12
 
! Отговори
Men преди 7 години
Пълни глупости е тая субсидия. Ако наистина искат да е справедливо да връщат парите на родителите с деца в частни училища под формата на данъчни облекчения. Сумате е ясна до стотинка. Просто всяка година се намалят данъците при подаване на документ от училището и всико ще е справедливо. Сега хем плащаме за децата в държавните, хем за нашите деца в частните.

Спонсорирани публикации