Как се минава във втори клас без изобщо да си бил в първи?

Анна-Мария не посещава училище, но успешно преминава!
14 дек 2016 11:30,
14
Как се минава във втори клас без изобщо да си бил в първи?
Снимка: Reuters, архив

Възможно ли е без да си бил в първи клас, да се окажеш във втори? През 2015 година, когато Анна-Мария няма навършени шест години, майка й Румяна Кинчева иска тя да получи образование в столичното 162-ро училище "Отец Паисий".

"Отидохме и пуснахме заявлението за постъпване в предучилищна. На родителската среща разбрах, че няма да има предучилищна, понеже не е имало преподавателка и ми предложиха да я запиша първи клас", разказа майката на детето пред Нова тв.

Румяна записва дъщеря си в първи клас. Месец след началото на учебната година обаче отива да я отпише. Детето е малко, не се справя, а им предстои и пътуване до Испания. Заминават, но няколко месеца по-късно се връщат и решават да запишат детето в първи клас, заедно с неговите връстници. Оказва се обаче, че според училищните власти Анна-Мария вече е второкласничка.

По документи, детето е преминало, а в образователната ни система класовете от първи до четвърти клас не могат да се повтарят, независимо дали учениците се справят с материала или не. И единственият изход за детето е да навакса пропуснатото.

Директорът на училището Румен Андреев твърди, че няма причина детето да бъде първи клас.

"Аз съм направил лично проверка, цялата документация показва, че детето не е отсъствало в такъв период от време. То има 132 извинени отсъствия и 10 неизвинени", съобщи той.

Майката на Анна-Мария обаче обясни, че след като семейството се е върнало от Испания, детето не е посещавало училището. Оказва се, че в дневника в класа на Анна са записани и други деца, които изобщо не посещават училище. От повече от година те са в Германия заедно с родителите си.

Училището получава обаче държавно финансиране. И за един ученик взима около 1350 лева годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
До Казах и аз мисля така
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия ни народ е скаппан, навсякъде само кражжби, тарикатлъци и измами.Няма свестни хора в тази държава."*** народ - слаба държава"
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не образование, а помия
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе остави Анна - Мария. Какво стана с Версачито? Роди се някъде у варненско и татко му искаше да получи "туй-онуй" от Версаче.
8
0
 
33
 
! Отговори
Valeri преди 7 години
Така е с този закон. От 1 до 4 клас не може да се повтаря класа- ходил си , не си - минаваш. Това е резултата и от делегираните бюджети.
7
1
 
22
 
! Отговори
Казах преди 7 години
От всички коментари, които прочетох- първият е най-точен. Не трябва да се обвиняват директор и учители, защото такива примери има много. Хрумва на родителите/в повечето случаи роми/ да ходят в чужбина- взимат децата си без да се интересуват от образованието им, след това разбират, че законите в другата държава не са като при нас разтегливи и се връщат обратно. Не си мислете , че им е много зор дали детето е учило или не. Тук има нещо друго. А че не може да се повтаря клас-виждате резултата.
6
2
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До nacoТи прочете ли статията или просто си тролиш?
5
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе от училището, че са измамили е ясно. Обачеее тия родители къртят! Как така си записваш и отписваш детето по свое усмотрение не ми е ясно. Ходила, после не ходила, после заминала за Испания, после като се върнала решила да не ходи. Струва ми се, че майката има нужда от сериозен разговор със Закрила на детето. Училището е нещо сериозно и не може да се отнасят така с него.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уволнение на директори ,замесници и учители
3
4
 
34
 
! Отговори
Демек преди 7 години
Ние с децата в частни училища плащаме и за тия деот не ходят на училище и после минават автоматично напред. Благодаря.
2
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива са и победите на изборите на ГРОБ!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анна-Мария продължава напред.