Студът удължи ваканцията, утре ще е неучебен ден

Във Великотърновския университет също няма да се учи
Обновена: 8 яну 2017 16:27 | 8 яну 2017 16:07, Анисия Иванова
5
Студът удължи ваканцията, утре ще е неучебен ден
Архив: Булфото

Заради рекордно ниските температури през изминалите дни, усложнената зимна обстановка, грипа и студените класни стаи в много градове на страната ученическата ваканция бе удължена.

На 9 януари няма да се учи в цялата страна, съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/.
Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни - до 10 или до 11 януари.

В МОН е постъпила допълнителна информация за неучебните дни в училищата. Пълната информация по области за ситуацията към 16.00 ч. днес е публикувана на сайта на МОН.

Във всички общини от област Кърджали се удължава ваканцията на учениците, а причината е усложнената зимна обстановка, каза за БТА Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образование в Кърджали.

Той обясни, че със заповеди на кметовете на пет от общините - Ардино, Кирково, Крумовград, Момчилград и Черноочене, за неучебни са обявени три дни - от 9 до 11 януари включително. Само в общините Кърджали и Джебел ваканцията е удължена с два дни и неучебни ще бъдат 9 и 10 януари.

Още по темата

Удължиха ваканцията на учениците и в Пловдив до сряда включително, съобщи заместник-кметът по образованието Стефан Стоянов. Решението е взето на заседание за кризисния щаб, оглавен от кмета Иван Тотев. Причина за удължаването на ученическата ваканция са ниските температури и обледяването в града. От утре приоритетно ще се чистят дворовете на училищата и детските градини, поясни Стоянов.

Дните 9,10 и 11 януари ще са неучебни за всички училища на територията на Бургаска община. Това реши Регионалния инспекторат по образованието в Бургас, след получени днес данни от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/за заболеваемостта грип в общината.

Продължителният престой на ниска температура е сериозна предпоставка за развитието на остри респираторни заболявания, се казва в становището на РЗИ. Учениците трябва да бъдат на училище на 12 януари.
Детските градини ще продължат да работят със сборни групи. Те са отоплени и подсигурени с хранителни продукти.

Кметът на Плевен Георг Спартански удължи ваканцията на учениците в общината с два дни, съобщи общинският пресцентър. Той е използвал правомощията си и със заповед е обявил дните 9 и 10 януари - понеделник и вторник, за неучебни за училищата заради ниските температури.

По разпореждане на кмета "синята" зона в областния център преустановява дейност за предстоящата седмица.
Градският транспорт в областния град днес се движи нормално. По някои от сградите в Плевен вече се появиха опасни за минувачите големи ледени висулки.

Ваканцията на учениците в област Сливен също ще бъде удължена, съобщават от Регионалното управление на образованието-Сливен. В общините Сливен, Нова Загора и Твърдица понеделник, 9 януари, е обявен за неучебен ден. Учениците в община Котел ще имат ваканция и на 9 и 10 януари. Допълнителните почивни дни са разпоредени със заповед на кметовете на общините, заради влошената метеорологична обстановка в областта.

За да се предотвратят аварии в отоплителните инсталации, директорите на всички училища трябва да осигурят задължително дежурство на екипите, поддържащи инсталациите, и в неучебните дни отоплението в училищата да бъде осигурено.

Великотърновският университет обяви следващите три дни за неучебни, съобщиха от висшето училище.  Съгласно заповедта на ректора проф. Христо Бонджолов дните 9, 10 и 11 януари се обявяват за неучебни и неработни поради усложнената зимна обстановка в страната и района. Пропуснатите занятия ще се вземат до края на зимния семестър в удобно за студентите и преподавателите време.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато управляват безхаберни некадърници,може да не се учи до април.
1
0
 
17
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Пак ше е задръстване в София д*а