България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456

Синдикат: Нужна е нова национална стратегия в образованието!
Обновена: 9 яну 2017 18:31 | 9 яну 2017 17:15, Анисия Иванова
75
България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456
Изоставеното училище в с. Голема Раковица. Архив: Булфото

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456. За 14 години са закрити близо 1000 училища, а само за 2016 г. са закрити 27, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за проверките на институциите в училищата, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

След Освобождението на България и особено след 1880 г. е имало национална кампания за възраждане на българското образование и училище, като са били построени и открити училища с работещи и активни настоятелства в почти всяко българско село.

Може би времето на просветителството вече е свършило и сега е наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование, посочват от синдиката. И заявяват, "че ако тя кореспондира със закриване на училища и организиране на училищната дейност само в "мега" училища от 700 до 2500 ученици, то сме на правилния път и можем да продължим да закриваме училища".

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият порок е по-стар и по-страшен - това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Истината е, че и старият, и новият образователен закон с хилядите страници нормативна база не дават отговор на този важен проблем - как да задържим учениците-роми в училище, без учители и директори, да нарушават правилата, се посочва в съобщението.

Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици.

Според синдиката на родителите трябва да се наложи ефективна финансова и административна отговорност, за да осигуряват присъствието на децата в училище.

Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците-роми и с тяхното задържане в училище. "При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас", заявяват от образователния синдикат.

Според него детските надбавки за деца трябва да бъдат в училищните бюджети и МОН, а не в МТСП. От синдиката настояват също 16-те вида социални помощи за ромските семейства също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
37
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Стига си дрънкал *** глупости! По времето на народната власт се изкорени неграмотността, възроди се изкуството и културата. Бяха построени хиляди училища, театри, читалища. За да дойде тази гнусна ***, че да ни върне в каменния век. Бъдете проклети, смотани демократи!
10
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото спасени е заселване на бежанци и тяхната интеграция в българското общество.Друг начин няма.
9
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
А и също към "новите" територии са инвестирани космически суми за развитието им. Четете малко история , стига с негативизъм
8
9
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Нормално е тогава да са били повече училищата, тъй като територията на България е включвала Вардарска Македония,Западните покрайнини и Беломорска Тракия
7
0
 
36
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Не става. Сега системата е такава, че завършва 8-ми клас, без да знае да чете и пише.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са ни училища , нали си имаме БТВ , Нова телевизия , Планета , Биг брадър , Шоуто на Слави и безброй още образователни телевизии и предавания !
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ромчетата като не искат да ходят на училище, спират им се детските, като няма 8 клас, няма книжка и готово! То и досега ако не ходят на училище, би трябвало да им се спрат детските, но не се спазва!
4
4
 
27
 
! Отговори
д преди 7 години
а що не пишем колко са били 1989 ? щот ни е срам?
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами то лесно може да са напарвят и 100 000 даже без учители и да се изучим както *** . За всяко училище фалит.
2
1
 
36
 
! Отговори
До Путкунева преди 7 години
Проявата на 'милост' към неграмотни ученици създава неграмотни безработни с диплома,които смучат детски и майчинство без реално да полагат никакви усилия да се 'интегрират'.Друг е въпросът че ако някой дръзне да не допусне неграмотен 15 годишен да премине от 3ти във 4ти клас цялата махала барбар с БХК ще му цъфне на вартата да иска сметка.Кунева,моля те, спри да оправяш образованието,просто спри!
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чрез ликвидиране на училищата, България върви към светлото капиталистическо бъдеще.Кой не скача е ....