Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
58
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Работя си по специалността доста години, но чат-пат ходя на някое друго интервю, да си поговоря с някоя красива 25 годишна HR-ка.Когато при споменаване на заплата, кажа 2000лв (минимално начало) - общо взето интервюто приключва. Това за София.Българските "Бизнесмени", за съжаление убиха бизнеса и все още се опитват да внушават на Инвеститорите, че на тази територия квалифицирани кадри могат да работят за 7-800лв.Пълна трагедия сме! Но това ще се върне тъпкано на бизнеса и то всеки момент.
27
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми внесете си китайци бе! Само после да не мърморите, че няма достатъчно преводачи :)
26
0
 
50
 
! Отговори
от ЕС преди 7 години
"Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та" - има, има. Ама не им се работи в България за по 7-800лв.
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са толкова способни тия робовладелци защо не си работят сами ами търсят някой друг и само критикуват.
24
0
 
47
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Я стига глупости, със заплатите и условията на труд, които предлагат няма и да има !
23
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палатае така ще е - работодатели с 2 пръста челце си търсят млади инженери за 600лв :)После образованието им било криво.
22
0
 
39
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Има, бе! Не плащате просто достатъчно! За това си внасяйте отвън!
21
0
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Младите и можещите предпочетоха терминал-2 ,а тук останахме дъртаците и "спецовете" от вузовете във Факултето ,Филиповци ,Столипиново и т.н. ,ама нещо и те не кълват за жълти стотинки и предпочитат детеродния бизнес.
20
0
 
61
 
! Отговори
Машинен инженер преди 7 години
Набедените за работодатели, ще трябва да се бръкнат мнооого дълбоко, ако искат да си наемат кадърни специалисти. В продължение на над 20 години полагаха сериозни усилия да изгонят в чужбина огромен брой квалифициран персонал. Сега, ако искат кадри, трябва да се конкурират със европейските фирми по отношение на заплати и условия на труд. А това, за всеки е ясно, че е невъзможно. Затова нямат кадри, няма и да имат. Защото избраха луксозните автомобили и къщи пред квалифицирания персонал.
19
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадри има, ама никой няма да ви бачка за по 1000 лева. Може да си го ... балкански робовладелци.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има,има,ама не ги взимате без стаж
17
2
 
41
 
! Отговори
работника преди 7 години
Аз изкарвам около 1800 евро на месец в България което е добре засега.Ако не искат да ми плащат заминавам веднага навън даже няма и да се върна.Да започнат да плащат високи заплати и то веднага иначе да си работят сами .Поне 2000 лева минимум да започнат да дават ако искат някой да им работи.Света е голям и за всички има възможности вече
16
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-таИма, има, ама не щат за жълти стотинки, а вие да имате яхти.Така не стаа!!!Успех в търсенето!
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един приятел се яви за работа и издържа какви ли не изпити и какви ли не интервюта и го резнаха. Никой не ти казва кой проверява изпитите, законно ли е и т.н. За властта няма никакви конкурсни анонимни изпити и заплатите им са гарантирани даже със закон.
14
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите да идат в Софийския университет,да си изберат хора и да им плащат обучението и издръжката срещу 2-3год договор като им трябват кадри .А не на готово да търсят балами.Няма IT-та балами..На мен сина ми излизаше средно 900лв на месец с квартирата (софтуерно инжинерство)48месеца×900=43 000 лв +магистратура в Нов Български 3×1200 .Инвестирали сме 50 бона в него .Да си търсят ***
13
0
 
42
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Не си мислете че са открили топлата вода. Има недостиг на такива кадри навсякъде в Европа. Понеже сме капиталисти, трябва работодателите да разберат принципа на търсенето и предлагането. Аз имам продукт - квалифициран труд и ще го предоставя на този който ми предложи най-добри условия. Компаниите които предлагат това са и тези 5% които нямат проблеми с наемането. Другите са тези които си обучават кадрите. Не може да наемеш служител и да не инжестираш в него. Не става така...
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 милиона избягаха в чужбина от бг робовладелците.
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсят роботи за левче, но няма.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та"Има. Ама знаете ли кога ще им работя за 2000 лева стартова? При положение, че като безработен мога да си ги изкарам за около две седмици и после две седмици да лежа(да ме хване съклета)...
9
1
 
52
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Има но не искат да работят за жълти стотинки. Бягат жалост вън. Пък и за шеф вид бг ***'ймуна не им се работи. Те така те предизвикват, правят да ги смачкаш от бой. Да го духат няма да работя за българска ***'ймуна наречена шеф.

Спонсорирани публикации