Абдикирали родители? Учителите от 52-ро искат промени

Според преподавателите момчето, ритнало съученичка, нямало проблеми
4 мар 2017 09:47,
60
Абдикирали родители? Учителите от 52-ро искат промени

"Родителите са абдикирали от задължението си на родители". Това заявиха учители от столичното 52-ро столично училище "Цанко Церковски" в "Бояна", където 12-годишно момиченце почина, след като беше ритнато в корема от свой съученик.

Още по темата

Преподавателите уточниха, че момчето не е имало системни прояви.

"Педагогическият съветник миналата година е работил с детето. Тази година не се е работило, защото не се е налагало", заяви логопедът Лилия Стойкова пред Нова тв.

Възпитателите от училището изпратиха отворено писмо до президента, премиера, образователния министър и медиите, в което призовават за промени.

"Искаме да светне една червена лампа пред МОН. Има родители, които последни искат да разберат, че детето им има нужда от помощ", посочиха учителите, като уточниха, че наредбите не позволяват за учениците от 1 до 4 клас да се налагат други санкции, освен преместване на агресивното дете в друг клас, и то с изричното съгласие на родителите.

Предстои съдебномедицинската експертиза да изясни дали ритникът в корема или ударът при падането е причина за смъртта на момиченцето.

Учителите изразиха вяра в обективността на разследващите и признаха, че случилото се е дало голямо отражение върху тях и учениците от училището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
14
 
! Отговори
До 27-Наистина родит преди 7 години
Дечко аз не само съм родител но и дядо.Имами вече пораснали и реализирали се деца.Мога ,а и всеки може да прецени едно действително разлигавено,глезено и невъзпитано дете.Няма злоба,има житейски опит.Пред очите ми израстнаха деца приятели на моите за които от малки си личеше че нещо с възпитанието не е в ред.И живота го показа.Огледай се около себе си и виж твойте приятели и познати.След години като порастнеш ще видиш тези които са проблем сега,какво са,,постигнали"
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСтига да им се работи
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите и училищните психолози трябва да селектират децата още от първи клас.Възпитаните и спокойни деца в едни паралелки, невъзпитаните и агресивните в други.При първите трябва да се доразвият добрите им човешки качества, а към другите трябва да се прилага широк арсенал от средства за да влезнат в правия път, да изоставят агресията и да се държат възпитано. Има начини добрите да станот още по-добри, а лошите да станат добри!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25ти, да научиш 100 малки деца да се ритат като магарета в междучасията преди да са осъзнали що е толерантност, подкрепа, разбиране, градивност - това не е спорт. Това е типичен изблик на обезумялата ни нация. "Вие там" - това е цяла България.
18
1
 
10
 
! Отговори
Друг преди 7 години
Възпитанието или го имаш или го нямаш.Не учител ,ГОСПОД да слезе няма как да те превъзпита. А КОЙ възпитава,издърпаното ухо и повишеният тон от родител не са проблем.Същото нещо от учител-веднага агенцията за защита на детето.Ако /хипотетично//,премахнем училището ще станете по -умни и по-добри? Както виждате ,,братовчедите "от Столипиново и Факултето потвърждават обратното.И от тях на 50,000 един е амбициозен ,учи и постига нещо останалите остават,мислят и ИСКАТ като доста от вас.Вижте импоста
17
10
 
2
 
! Отговори
Найстина Родител преди 7 години
До РодителПо скоро ми приличаш на учител или някой възпитател с мнооооого голям стаж. Не се представяй за родител- личи тивижда се злобата към децата която бълваш, децата са нашето бъдеще другарко учителке не са "разлигавена дечурлига"
16
11
 
6
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Проблема е в родителите защото когато едно дете се връща насинено от училище си мълчим и не си търсим правата до дупка.... Истината е че на учителите не им се занимава с децата, незнам поради какви причини.... Агресивните деца се наричат палави, живи и тем подобни епитети от учителите, но никога не се говори за агресия и когато стана най лошото айде родителите виновни "СРАМ" и "Безочие"
15
0
 
15
 
! Отговори
21ви продължение преди 7 години
Говорих с баща германец и баща англичанин. И двамата употребиха израза "Нулева Толерантност". Т.е. там в детска градина и в училище е абсолютно недопостимо каквото и да е насилие. За едно ухапване или шамар - веднага се намесва я директора, я психолога. Родителя се вика и сериозно му се говори да си обърне внимание на детето. Тук в детската градина останах с впечатление, че съм в боксова школа. И като говорих с възпитателите и други родители - за тях това беше нормално. Промени трябват!
14
1
 
17
 
! Отговори
Родител преди 7 години
В училище се учат математика,история ,география, български и други предмети.В къщи още от първите седем години се възпитават на ,,Добър ден, Заповядайте,Извинявайте ,Моля,Благодаря ,Ако обичате и т. н.Ако смятате че в училище трябва да се учат тези неща,а родителите да ви глезят и боготворят и да се държите така както,,вилнеете" в този сайт ,значи нямате ЕЛЕМЕНТАРНО ДОМАШНО ВЪЗПИТАНИЕ.Такива като КАРЛА и даскал Пандо /по долу/ са идеален пример за това.Разлигавени и безотговорни дечурлига.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би, трябва внимателно да се изгледат няколко "затворнически" филма! Навсякъде има охрана- в столовата, на двора, по коридорите...В училищата, това трябва да са учителите! При децата, не в интернет!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детето ми е в 52ро и ви казвам: убиеца Светлин има проблеми с психиката. Не знам защо учителите лъжат така в отвореното си писмо! Нямат интерес да лъжат, но го правят. Отделно във въпросното училище има школа по таекуондо. Заради нея има много контузени и наритани деца. В обезумялото ни и агресивно общество няма място за такава школа в училището. Просто пренася агресията на децата на ново ниво. Отделно децата стоят в училището по 8 астрономически часа. Естествено е нервите да се опънат.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Биещи се деца винаги е имало в училищата, включително преди промяната. В България насилието е много силно концентрирано сред обществото и доста добре прикривано в миналото, сега има повече огласяване на отделни случаи, но все още сме далеч от цивилизованите общества. Децата копират несъзнателно модела на поведение на възрастните. Ако не са възпитани от семейството си в ценности към живота, няма как да се предотвратят подобни инциденти. И в нашия клас имаше ученици които се биеха и такива, които за нищо на света не биха го направили
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало проблеми. А представяте ли си ако имаше?
9
0
 
12
 
! Отговори
Карла преди 7 години
Това, че държавното ни образование е много развалено не е новина за мен, но вече деца умират докато са на училище! Това е повече от тревожно. Изглежда някои моменти в системата са крайно прецакани. Не разбирам кому е изгодно бъдещото българско поколение да е необразовано и ... малцинство?!
8
8
 
14
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
За безопасността на децата в училище се грижат УЧИТЕЛИТЕ !!! И нека не прехвърлят вината на друго място ! Децата не трябва да са без надзор по никое време ! В коридора трябва да има дежурен учите, на двора, в столовата,навсякъде ,където има деца ! Ако учителят трябва да остсъства за кратко по някаква причина,вика лице от персонала на училището ! В случая това изискване не е спасено и това е голямата вина на училището...
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не беше така ,защото ридители,училище цялото общество ни възпитаваха в една Човешка ценност-Лична отгиворност.
6
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи сте,,съдници", става дума за сбиване между две 11 годишни, като момиченцето (съболезнования на родителите) първо е ударило...какво искате, да линчуваме момчето ли ? Нима не сте се сбивали на тази възраст ? Интернет ви даде свобода да словоблудствате и куткудякате, но затова са законите, уреждат недееспособния статут на малолетните лица...
5
1
 
31
 
! Отговори
Жана преди 7 години
Не беше така някога - страх имаха децата и от родители и от учители е сега като няма деца за да се попълнят бройките за редовен клас учителите си затварят очите пред всичко само и само да са на работа - родителското възпитание е под всякаква критика - ей на мама и тати детенцето я как хубаво работи на компютър и пише даже като машинопистка от народното събрание значи е добре с материала
4
2
 
20
 
! Отговори
slavi преди 7 години
Какво журналисти сте вие?! Как не написахте кой е момчето-побойник, за родителите му... Всичко се покрива
3
1
 
36
 
! Отговори
Венета преди 7 години
С болка го пиша...Цялото общество е абдикирало от образованието! Родители,министри,политици...! Още от времето на учителската стачка се видя, обществото не е с учителите на децата им! Никаква подкрепа тогава, затова стаката беше провал, а Даниел Вълчев въведе делегираните бюджети,за наказание на същите! Които вдигнаха глава и искаха същите тези права ... скоро и учители няма да има, тогава ще е късно!