Габи, която почина от ритник, имала тумор! Но... въпросите остават

МОН разпространи позиция на родителите и на директора на училището
10 апр 2017 14:30,
74
Габи, която почина от ритник, имала тумор! Но... въпросите остават
Снимка: архив Булфото

Габи, 11-годишното момиче, което почина след ритник от съученик в корема, е имала тумор в левия си бъбрек.

Това става ясно от писмо на родителите на момичето до просветния министър Николай Денков, в който се цитира съдебно-медицинската експертиза.

Трагедията с Габриела стана на 25 февруари в столичното 25 ОУ. Детето почина в "Пирогов" няколко часа след ритника, получен в междучасието.

Родителите обвиняват учителите и директора за трагедията, защото казали със закъснение на лекарите за инцидента.

Още по темата

Днес от МОН дадоха гласност на писмото на родителите, както и друга позиция – тази на директора Данко Калапиш.

Ето писмото на майката и бащата на Габи: "На нас ние известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, НО всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет".

В писмото на директора има задочен отговор към бащата на детето, който в тв интервю обяви, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

"В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите", пише директорът.

От думите му се остава с впечатление, че той смята, че инцидентът в училище няма общо със смъртта на Габи.

Калапиш отрича той и колегите му да са имали каквато и да е вина за случилото се.

В позицията си директорът разказва, че след разговор на Габриела с учителката - госпожа Блъскова "момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал".

"Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете", казва Калапиш.

Той отхвърля твърденията, че е искал да прикрие случая както и това, че сам е организирал подписка в своя защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директора е "мека китка", били сме в една компания покрай бившата ми и го знам много добре. Беше се кандидатирал за кмет на Лозенец по едно време.
41
0
 
31
 
! Отговори
Петър преди 7 години
СРАМ, СРАМ, СРАМ.АКО ДИРЕКТОРЪТ ИМА КАРИЕС И АЗ МУ СМАЧКАМ ГЛАВАТА НАЙ - ДЕМОКТАТИЧНО ЩЕ ОБЯВА, ЧЕ ТОЙ Е ВИНОВЕН.ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ОПОМНЕТЕ СЕ , КАКВО ВИ СТАВА?
40
0
 
33
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Въпросният директор веселко се е тагнал във Фейсбук в някакъв СПА хотел. През протестърския кеф му е за детето и за родителите му. Ако родителите са изпратили писмо на министъра, много ясно че вътре ще дадат цялото заключение на патоанатома. И в него е споменат тумор. А не, че са написали, че това е причина за каквото и да било. Но този е толкова нагъл, НАГЪЛ, че цял ферман за невиността си е изписал на гърба на това.
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи представете си същият директор и учителка, ако се случи земетресение и има много ранени деца, с различни травми и те трябва да се погрижат за леко ранените, да насочат лекарите към тежко ранените, да обяснят за всяко дете дали е просто уплашено или е ранено, да кажат дали има болести или алергии. Това няма как да стане! Те са неподготвени психически, не са получили необходимото образование за първа помощ и не ги е грижа достатъчно, за да помнят на кое дете какво му е. И това са учители!
38
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако причината за смърта е травмата нанесена от ритника на онзи гамен ,тумора няма нищо общо.Вместо да разкарват нещастните родители на починалото дете по телевизиите, да покажат родителите на убиеца и да ги питат как са го възпитавали.Да питат и учителката как е осъществявала контрол над децата , след като е знаела , че убиеца е проблемно и агресивно дете.Жалко , че не носи наказателна отговорност , тъй като е мололетен.
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките тия локуми са с цел да се отклони вниманието от основните проблеми - агресията УБИВА (никога не знаеш кога ще ритнеш хронично или тежко болен и той ще умре само защото не можеш да си контролираш нервите), българските училища са с организация от късния соц и изобщо не са подготвени да реагират при тежки ситуации (какво щеше да стане ако имаше бедствие с много ранени деца???), бг институциите не могат да потърсят отговорност , а само си прехвърлят топката. От това всички губим.
36
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбъркана държава!Как може наличието на тумор да оправдава смърт след удар? Хората живеят десетилетия с тумори, с тежки хроничи болести, с аневризми в сърцето, в главата. Има толкова много болести, които днешната медицина контролира и човек може да си живее нормален живот стига да се пази и ако трябва да си пие лекарствата. Нищо не може да оправдае престъпната небрежност на учителка и директор. Нямали практика да уведомяват родителите при инциденти. А за какво изобщо имат практика?
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво общо има тумора с факта, че малък психично болен *** бие деца докато са на занималня ДЕМЕК ДОКАТО СТАРШАТА УЧИТЕЛКА ЙОЛАНТА ОТГОВАРЯ ЗА ТЯХ.Ама тя била да пика и да пие кафе.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв сблъсък е имало, еднократен или многократен. Ако беше ритнато в главата, може би диагнозата щеше да е аневризъм. Дали някой няма скоро да получи такъв срещу заплащане за епикриза
33
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ама вие все едно директора го е ритнал бе! Какви правомощия имат? Никакви. Дечищата са се разхайтили за световно и нямат озаптяване, а и нищо не може да им направиш. После не ке.лешчето виновно, а някой по веригата, щото е удобно да бъде плют. Всички криви, само гаменчето с ритника и родителите му - не.Айде аман.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво като е имала тумор? Как са познали, че е щяла да почине точно в деня на ритника, дори и без ритник?! Айде, моля ви се! Да им се изсипят дано същите беди и на малкия *** и на родителите му!
31
0
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
Колко удобно. Малко дете болно от рак, и не щеш ли горкото момче да вземе точно него да ритне в корема тъкмо докато скришно е беряло душа.
30
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Насилието в училище е резултат от тоталното насилие в обществото ни. От липсата на уважение към другия. Всички сме виновни, защото сме съучастници в разрушаването на човещината.Жалки сме! 30 години тъпчем на едно място, прилагаме едни и същи мерки, които не работят. Всичките реформи в образованието не са качество, а за прибирането на едни пари. Отмъщението на необразованото и невъзпитано бъдеще ще усетят най-добре днешните стратези.
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ЕДНА ДУМА-ВИНОВНА Е ГАБИ.О,БОГ НЕ ВИДИ ЛИ,О,БОГ НЕ ЧУЕ ЛИ?
28
5
 
43
 
! Отговори
Survivor преди 7 години
Едно време бягах от училище (и то основно у-ще в центъра на София) бягах за да не ме пречукат... *** които тормозеха цялото училище и до ден днешен са си същите и се разхождат свободно сред нормалните хора...
27
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно медиите считат хората за ***, какво като е имала тумор? Убита е от побой и това е практика в българските училища и детски градини. Да не са забравили лелките дето бият децата и им лепят скоч на устите? Или директора педофил дето си размахва оная работа пред децата и заметоха всичко вместо да лежи доживот. Ето ги резултатите
26
5
 
45
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Естествено виновни са както учителката, така и директорът, така и цялото образование. Истината, че насилието в БГ училището е ежедневие. Как очакват едно малко дете само да реагира? (нищо ти няма не се глези и ...)Болката остава само за родителите на детенцето. А директорът след като преспи още 10тина нощи, пие две ракии.... и ще забрави и всичко е наред.Слушах за мерките НЕ на агресията. Ми едно време ТВУ-тата бяха доста успешни.
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навъдили са се много идиотчета и хулиганчета в днешно време. Навремето за такива имаше детска педагогическа стая, сега съществуват ли такива? Изтървеш ли го от ранна възраст, утре ще направи по-голяма беля. Жалко, Господ да се погрижи за момиченцето.
24
1
 
25
 
! Отговори
До TheProducer преди 7 години
Какъв тон за комуникация? От кого да го имат? От онзи дето каза на родителите да дадат малко пържоли за кучето дето намери убитото им дете? Или когато каза "Цветанов с багера вади трупове"! Когато начело на държавата ти е такъв, назначените от неговите хора какви да са?
23
6
 
44
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
Няма тумор ! в тая скапана кучина всичко се купува с пари ! и нищо не може да се докаже !тук живота е руска рулетка .Почивай в Мир Дете , и дано другия път се преродиш в нормална държава !