Промяна: По 300 лв. ще плащат мераклиите за ограмотяване

Образователното министерство с 8 нови такси за образование
20 апр 2017 17:15, Анисия Иванова
7
Промяна: По 300 лв. ще плащат мераклиите за ограмотяване
Архив: Булфото

Министерство на образованието и науката ще въведе 8 нови такси за образование. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на Тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане.

30 лева ще струва провеждането на изпит по един предмет за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение (извън системата на професионалните обучения) и информално (самостоятелно) учене. Самият документ за валидиране ще се издава срещу 10 лева.

10 лева ще е също таксата за разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Самата оценка на програмата за обучение ще струва 300 лева. 50 лева ще е тарифата при промяна на обучители в програмите.

Нова е и таксата за обучение по ограмотяване – 300 лева на човек за 600 учебни часа в курс за 15 души. 540 лева ще се събират за 1080 учебни часа за придобиване на компетентности за завършен прогимназиален етап (в курс до 15 човека). За придобиване на компетентност само за завършен клас от прогимназиален етап ще се плащат 180 лева на човек за 360 учебни часа в курс до 15 души.

Проектът предвижда също промяна в някои такси, събирани досега. Разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище се увеличава от 100 на 150 лева. Тази такса не е променяна 14 години, откакто е прието предишното постановление, а разходите са се увеличили.

За оценка дали документите съответстват на нормативните изисквания, експертна оценка и издаване на всички становища, разрешения и решение за вписване в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лева.

Разкриването на частни професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата ще струва 375 лева.

Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект. То ще продължи да струва 10 лева. Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала остава 600 лева. 975 лева е таксата за оценка на учебен комплект за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

В проекта на постановление са посочени и размерите на 16 такси, които ще се събират за обучение на граждани на трети държави, навършили 16 години. Те са съществували и досега, но са събирани по друг ред и във валута.

Вечерната форма на дуално обучение за тези граждани ще се провежда срещу 1377 лева на човек, а задочната и дистанционна форма ще струва 924 лева. 3070 лева е таксата за индивидуално обучение на граждани на трети държави на възраст над 16 години.

Таксите са актуализирани и определени по методика, съобразена с разходите за съответните дейности - необходимото време, преподаватели и ресурси.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде пак далавери с парите за ограмотяване-тези 300 лв. ще ги плаща този,дето иска да се ограмоти или ще ги плаща държавата,за да го ограмоти??!!че след толкоз години проекти "втори шанс" в тая държава неграмотни останаха ли???
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така за разглеждане на заявление на документи за детска градина. Това трябва да е безплатно, по всякакъв начин хората да са мотивирани. Една държавна детска градина струва милион и половина на данъкоплатеца, с такса от 150 лв. ли ще забогатите.
3
0
 
8
 
! Отговори
Мургавия професор преди 1 година
Кога се дават тия 300 лв. преди ограмотяването или след ? Че ако е преди, като не познавам числата не знам как ще стане ?
2
1
 
10
 
! Отговори
Бай Осман преди 1 година
Айде нови такси за всичко повишение, а уж правителството щеше да вдигне само пенсии и заплати пък то с изключение на тези две неща всичко друго се вдига. Предизборни обещания все пак браво че си "държите на думата" евалла. Санирането и то се оказа, че вече ще се плаща тази година 10% догодина може и 50% , ама нищо простия народ пак ще гласува за вас бъдете спокойни
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така де, само така - пазарна икономика му е майката... помните ли през 90- години мантрите - държавата е лош стопанин, ликвидирайте и приватизирайте. Е? Дойде ред и на образованието, след здравеопазването - принципа е " бедните да го @ухат". А такива са вече 80 % от българските граждани. Напред и не забравяйте да скачате.