България е мястото: Образование, цел, труд – пътят към успеха

"Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR... Говори опитът
Обновена: 10 май 2017 19:19 | 10 май 2017 19:16, Анисия Иванова
38

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Образование, цел, труд и никога да не се отказваш. Това са част от основните стъпки по пътя към успеха. Около тази теза се обединиха участниците в шестата Международна конференция "Образование и бизнес", организирана от Bulgaria ON AIR, с подкрепата на Bloomberg TV Bulgaria.

В нея взеха участие представители на бизнеса, преподаватели, изтъкнати спортисти, артисти. Всички те споделиха знания и опит по пътя към успеха и топ постиженията в своята област.

Конференцията бе насочена към младите хора, представителите на образователния сектор, бизнеса, неправителствени организации и всички, които искат да бъдат "отличници" - най-добрите в сферата, в която са избрали да се развиват.

Събитието започна там, където завърши петата образователна конференция на Bulgaria ON AIR. Художникът Димитър Хинков показа арт инсталацията, направена от рисунките на участниците в миналото събитие. Изкуството създаде една общност от тези 200 души, които присъстваха тогава. Всеки от тях вложи своята емоция, вътрешното си усещане и заедно направихме една модерна картина, обясни творецът.

Големият ни гимнастик Йордан Йовчев поздрави във видеопослание участниците и им даде своята рецепта за успеха: "Да имаш ясна цел, да си постоянен и да не се отчайваш!".

Мила Зашева, заместник-директор на Darbi College разкри пред участниците на конференцията защо английската образователна система създава лидери и отличници. Едно от нейните основни предимства е, че тя е децентрализирана, за разлика от българската.

"Наученото знание от учебника дава малка част от тежестта в поставената обща оценка. Важен момент е практическото приложение на наученото. В английската система външното оценяване е 100%, у нас е застъпено, но в много по-малка степен", обясни Зашева.

Основна разлика е и хорариумът от часове, който са зависим от кариерното развитие на ученика и интересите му.

В 11 кл. за учениците, избрали медицина, в английската образователна система са заложени 240 часа по химия и толкова по биология, у нас те са 72. Същото е положението и с часовете по математика - в българското образование са 72 часа, в английската – 240 часа, за ученици, които искат да продължат да се развиват в точните науки, даде пример Зашева.

Конкуренцията в английските училища не е на входното ниво на училището, както при нас. Там тя е на изходното ниво – при излизане от гимназията. Тоест дава се шанс на всеки да влезе и да учи, обясни експертът.

А Грета Петрова от първия випуск на училището посъветва младите хора да заложат първо на академичното образование, защото това е активът, който води напред.

По време на конференцията място беше отделено и за децата със специални образователни потребности. За тях логопедът Милена Паунова разказа, че са деца с различни преживявания и нагласи, много чувствителни, различни от нас.

"Тези хора не са така невидими и нагласата на обществото към тях активно се променя", убедена е Паунова.

Артистът и преводач Анджела Родел разказа своята невероятна история и защо е избрала България за свой дом. През 90-те години тя учи в Йейлския университет, където чува магията на българския фолклор, влюбва се в него и си дава дума да живее в България, да се научи да пее като Валя Балканска.

"Когато учих тук беше Жанвиденовото време и тогава разбрах, че в България има и други гласове, не по-малко интересни от фолклорните. Чух гласове на интелектуалци, бизнесмени, писатели, активисти, които се бореха за гражданското общество в България. Като американка съм израснала в среда, където стабилността, демокрацията, високият жизнен стандарт са факт и съм ги приемала като даденост. Тук в България осъзнах, че тези ценности за толкова крехки и трябва да ги пазим", каза тя.

"Тук е моето място, в тази динамично развиващата се страна и не искам детето ми живее никъде другаде, освен в България", завърши Родел, за което бе бурно аплодирана от залата.

Нейният съвет към участниците в конференцията беше, че в една малка държава като България, която в момента развива потенциала си, човек има по-голяма възможност да въздейства, да участва активно в изграждането й.

Като благодарност за това, което Родел получава от страната ни, тя решава да превежда книги на съвременни български писатели, така че техните гласове да бъдат чути в чужбина. В момента има преведени 7 български романа на английски в САЩ и Англия – на писателите Георги Господинов, Милен Русков, Захари Карабашлиев.

За финал Анджела поздрави участниците в събитието с невероятното си изпълнение на българската народна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си".

Първият заместник-ректор на Американския университет у нас Емилия Занкина посочи, че глобализацията, дигитализацията в съвременното общество ни изправя пред революционни промени, сравними с индустриализацията през 18 и 19  век.

"В съвременния бизнес все повече се търсят с хора с аналитични умения, креативност, емоционална интелигентност, с умения за разрешаване на проблеми, а не хора с рутинни умения. Но основният акцент в образованието трябва да остане върху ценностите и етиката", допълни тя.

В подкрепа на това Радка Карагьозова, директор на училище "Рьорих", сподели, че нейните ученици основно се вълнуват от това как светът може да се промени към по-добро и къде е тяхното място.

Фокусът на цялата конференция беше да търси отличниците, иноваторите, хората, които знаят как да постигнат успех и за какво да го използват.

Като гласове в събитието участваха и посланикът на Индонезия Н.Пр. Сри Астари Рашид, артистът Стефан Вълдобрев,  Еви Шилер от Виенския музей, дизайнерът Антоанета Балабанова и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 6 години
E ... bravo za ovaa statija.......ami jas ne znaev deka tolku bilo dobro vo BG ZA UCENITE...ami i jas sum inzener , inovator, programator........ vednas idam vo Bolgaija.....
7
0
 
14
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
ПРОПАГАНДАПознавам АМЕРИКАНЕЦ който живее в София, съседния тогава квартал. Още от преди да се преместя в Ав$тралияИ КАКВО ОТ ТОВА? По никакъв начин не промени виждането ми за нещата, не ги променя и сега, и времето доказа че колкото по далеч от този балканския к'нет толкова по хубав става живота. Не знам що ама ФАКТ. Когато и да се махне човек от там се ще е късноА американеца сигурно още живее в София. Беше един пропаднал избушляк винаги пиян.Как пък някой физик или хирург не дойде в БГ а?
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абд не знам. Американските протекторати добре плащат на работниците си. По ми прилича на ''Българо~Съветска дружба''
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън, дрън, ярина!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая да не е спонсорирана от " америка за бг" или от " отворено общество" ?
3
0
 
30
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
България е мястото: Образование, цел, труд пътят към успеха и 500 ЛЕВА ЗАПЛАТА, 0 Работодатели вкарани в затвора поради неплащани на заплати, 0 работодотели вкарани в затвора поради неплащане на данъци.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозно да не е като един де баба му се го хвали колко работел атои наблега на материяла на салатата аз така работя дълги години
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето др.Гьобелс ряпа да яде пред евро-либерастката пропагандна машина!