България е мястото: Образование, цел, труд – пътят към успеха

"Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR... Говори опитът
Обновена: 10 май 2017 19:19 | 10 май 2017 19:16, Анисия Иванова
38

Образование, цел, труд и никога да не се отказваш. Това са част от основните стъпки по пътя към успеха. Около тази теза се обединиха участниците в шестата Международна конференция "Образование и бизнес", организирана от Bulgaria ON AIR, с подкрепата на Bloomberg TV Bulgaria.

В нея взеха участие представители на бизнеса, преподаватели, изтъкнати спортисти, артисти. Всички те споделиха знания и опит по пътя към успеха и топ постиженията в своята област.

Конференцията бе насочена към младите хора, представителите на образователния сектор, бизнеса, неправителствени организации и всички, които искат да бъдат "отличници" - най-добрите в сферата, в която са избрали да се развиват.

Събитието започна там, където завърши петата образователна конференция на Bulgaria ON AIR. Художникът Димитър Хинков показа арт инсталацията, направена от рисунките на участниците в миналото събитие. Изкуството създаде една общност от тези 200 души, които присъстваха тогава. Всеки от тях вложи своята емоция, вътрешното си усещане и заедно направихме една модерна картина, обясни творецът.

Големият ни гимнастик Йордан Йовчев поздрави във видеопослание участниците и им даде своята рецепта за успеха: "Да имаш ясна цел, да си постоянен и да не се отчайваш!".

Мила Зашева, заместник-директор на Darbi College разкри пред участниците на конференцията защо английската образователна система създава лидери и отличници. Едно от нейните основни предимства е, че тя е децентрализирана, за разлика от българската.

"Наученото знание от учебника дава малка част от тежестта в поставената обща оценка. Важен момент е практическото приложение на наученото. В английската система външното оценяване е 100%, у нас е застъпено, но в много по-малка степен", обясни Зашева.

Основна разлика е и хорариумът от часове, който са зависим от кариерното развитие на ученика и интересите му.

В 11 кл. за учениците, избрали медицина, в английската образователна система са заложени 240 часа по химия и толкова по биология, у нас те са 72. Същото е положението и с часовете по математика - в българското образование са 72 часа, в английската – 240 часа, за ученици, които искат да продължат да се развиват в точните науки, даде пример Зашева.

Конкуренцията в английските училища не е на входното ниво на училището, както при нас. Там тя е на изходното ниво – при излизане от гимназията. Тоест дава се шанс на всеки да влезе и да учи, обясни експертът.

А Грета Петрова от първия випуск на училището посъветва младите хора да заложат първо на академичното образование, защото това е активът, който води напред.

По време на конференцията място беше отделено и за децата със специални образователни потребности. За тях логопедът Милена Паунова разказа, че са деца с различни преживявания и нагласи, много чувствителни, различни от нас.

"Тези хора не са така невидими и нагласата на обществото към тях активно се променя", убедена е Паунова.

Артистът и преводач Анджела Родел разказа своята невероятна история и защо е избрала България за свой дом. През 90-те години тя учи в Йейлския университет, където чува магията на българския фолклор, влюбва се в него и си дава дума да живее в България, да се научи да пее като Валя Балканска.

"Когато учих тук беше Жанвиденовото време и тогава разбрах, че в България има и други гласове, не по-малко интересни от фолклорните. Чух гласове на интелектуалци, бизнесмени, писатели, активисти, които се бореха за гражданското общество в България. Като американка съм израснала в среда, където стабилността, демокрацията, високият жизнен стандарт са факт и съм ги приемала като даденост. Тук в България осъзнах, че тези ценности за толкова крехки и трябва да ги пазим", каза тя.

"Тук е моето място, в тази динамично развиващата се страна и не искам детето ми живее никъде другаде, освен в България", завърши Родел, за което бе бурно аплодирана от залата.

Нейният съвет към участниците в конференцията беше, че в една малка държава като България, която в момента развива потенциала си, човек има по-голяма възможност да въздейства, да участва активно в изграждането й.

Като благодарност за това, което Родел получава от страната ни, тя решава да превежда книги на съвременни български писатели, така че техните гласове да бъдат чути в чужбина. В момента има преведени 7 български романа на английски в САЩ и Англия – на писателите Георги Господинов, Милен Русков, Захари Карабашлиев.

За финал Анджела поздрави участниците в събитието с невероятното си изпълнение на българската народна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си".

Първият заместник-ректор на Американския университет у нас Емилия Занкина посочи, че глобализацията, дигитализацията в съвременното общество ни изправя пред революционни промени, сравними с индустриализацията през 18 и 19  век.

"В съвременния бизнес все повече се търсят с хора с аналитични умения, креативност, емоционална интелигентност, с умения за разрешаване на проблеми, а не хора с рутинни умения. Но основният акцент в образованието трябва да остане върху ценностите и етиката", допълни тя.

В подкрепа на това Радка Карагьозова, директор на училище "Рьорих", сподели, че нейните ученици основно се вълнуват от това как светът може да се промени към по-добро и къде е тяхното място.

Фокусът на цялата конференция беше да търси отличниците, иноваторите, хората, които знаят как да постигнат успех и за какво да го използват.

Като гласове в събитието участваха и посланикът на Индонезия Н.Пр. Сри Астари Рашид, артистът Стефан Вълдобрев,  Еви Шилер от Виенския музей, дизайнерът Антоанета Балабанова и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
БизнесменБеБрат преди 6 години
Малко ми прилича на пропаганда тази статия. Дано така да стане де, но реалността ми се струва малко по-различна. Плащат добре в "западните" фирми в България, а в българските заплатите ги бавят с месец, два, три, докато шефа ти го гледаш как си купува "нова" кола, хвали се с новия си телефон за 1500 лева и ти разправя как бизнеса е тежък и нямало сега пари за заплати... И така отиваш в "аутсорсинг" западна фирма, където плащат на време, понеже сметките не чакат, трявва да се плащат навреме...
27
0
 
8
 
! Отговори
а стига , бе преди 6 години
Чета заглавието и се чудя дали не сме 2050 година
26
0
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Къв оптимизъм само...... много труд и постоянство и така докато станеш на 50 и установиш че си един от малкото г л у п а ц и които са загубили 25 години от живота си в страната на чудесата ... и нямам предвид вликата житейска цел - апартамент в Обеля примерно....
25
0
 
2
 
! Отговори
eucel преди 6 години
Koran i efendi Erdogan. Bisnes plan.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма учители за тези планове .. 240 часа математика в 11-12клас.. В България има не повече от 80човека завършващи математика на година.. Английската програма излизат с линейна алгебра на ниво БГ технически университет и и захапват част основи на анализа..
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 ЕмигрантЗащо трябва да да пишеш "необразовани" ?. Това са обикновенни хора които се борят за хляба. Те не са дошли в Германия от добро и ако имаш възможност помогни на такива а не се прави на голяма работа.
22
1
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Не беше това цензурирано, но добре, браво! :)
21
4
 
5
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Всички искат да напуснат, ама като видят колко трябва да работят, бързо се отказват.
20
0
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Моята мизерия? Аз не се снимам в *** за спомен, човек.До 26 - евала. ;)
19
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Защото сме все пак българи,и се прибрахме.Но ако решиме пак ще заминем.
18
5
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
А защо не купихте апартаменти в Германия? хмммм....
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работник навсякъде по света но не и в БГ.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз бях чистач с жена ми в Германия.За 7 години си изплатихме всички заеми и си купихме два апартамента в Б-я.
15
0
 
7
 
! Отговори
men преди 6 години
който оцелэ до 18 и стане човек сред чалга мутри и поутици мислещи му доброто наистина няма спиране след това.
14
5
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
В чужбина съм и виждам повечето българи, които идват, какви са - необразовани, не знаят език, и пишат по групите във фейса: "търся всякаква работа, някой предлага ли?". Живеят в пълна мизерия и се снимат до колите на богатите. Хората не са слепи, могат да ви видят нищетата, било то и в чужбина.
13
3
 
6
 
! Отговори
Светкачо преди 6 години
Кой святкаш? По-качествени хора, а с най-големи нива на смъртност при децата - да, за Англия говорим, защото наеха хиляди доктори мюсюлмани. Или пък как 1400 пакистанци им изнасилваха децата и полицията ги прикриваше.Като ви взривяват там, се отбелязвайте във Фейсбук, че сте спасени - па да знаем!
12
8
 
3
 
! Отговори
Няма да се оправим? преди 6 години
На Запад правели повече в МакДоналдс - а виждали ли сте колко струва един бургер? Колко струва една пица? В България е хиляди пъти по-евтино.(и да, купувал съм си пица в Англия за 7 паунда = 16 лева)
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия прилича малко на такава от вестник "Работническо дело". Няма лошо де.
10
2
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Хвърлям ви златен прашец а вие си мислите че сте хванали Г.. за ...Учител с 600лв, полицай с 500, граничар с 600лв, депутат 3000лв.Никога няма да се оправите, на Запад студент в МакДоналдс прави повече пари.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** не разбра ,че докато не се опълчи на тая власт за която гласува няма да е по-добре ,но то няма и как да стане при 800 хил на телк, 800 хил. чавета, 1. 2 млн. пенсионери, 600 хил. безработни и 1.0 млн. държавни чиновници , 800 хил. на частна работа които лъжат с осигуровки и т.н. та който и да обещава големи заплати лаже едиствената свежа пара кооято пристига е по европрограмите,която се ограбва брутално и от българите в чужбина.