Хем МОН сгафи със сметките, хем няма да компенсира VІІ клас

Грешката в условието на задачата по математика била формална
13
Хем МОН сгафи със сметките, хем няма да компенсира VІІ клас
Снимка: Булфото, архив

На изпита по математика от Националното външно оценяване седмокласниците са решавали задача с грешно условие. Тя е в геометричната задача номер 24, която носи 10 точки.

Още по темата

В условието ѝ е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие "б" обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен.

Експертът по математика Маня Манева от МОН отсече пред БНР, че седмокласниците, сгрешили в решението на грешно поставеното условие на 24-та задача на Националното външно оценяване по математика, няма да бъдат компенсирани в оценката.

Според нея грешката е формална и от нея не зависи решаването на задачата.

"За работата на учениците не е от значение видът на триъгълника, нито големината – градусната. Никъде в задачата не се изисква да се определя вида на триъгълника", настоя тя.

"Всяка стъпка от задачата, напревена от учениците ще бъде оценена", допълни експертът.

На 5-и юни се очаква да бъдат обявени резултатите от изпита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
gadev преди 6 години
децата получиха един от най важните си уроци - Държавата винаги е права, дори когато греши !
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неграмотни експерти, неграмотни учители, неграмотни ученици?!?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В условието ѝ е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие "б" обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен.-------------Олеле майкоууу, всичкото специалист се опита да обясни...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До родител изпит госпожо,,грамотна
9
0
 
3
 
! Отговори
а, те там са луди преди 6 години
В МОН е пълно с луди. Не го казвам ядосано, а от професионален опит с тях знам, че много от служителите там имат психически отклонения и са на силни хапчета, но защото за такива ниски заплати няма желаещи и това кандидатства, това назначават. После най-упоритите (по принципа ***, но упорит) след десетина години се издигат до шефове на отдели / РИО
8
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
експерта дали е математик? след министъра -счетоводител??
7
1
 
10
 
! Отговори
родител преди 6 години
и как тази партия герб най-добрата всички са експерти от селския наместник до бб а вече трети път пробва да искара цял мандат.наистина е за закриване държавата.до 5-10години в чужбина ще се раждат повече българчета от колкото в БГ.лошо ШЕФЕ.
6
4
 
2
 
! Отговори
родител преди 6 години
направете испити на учителите по места,а родители да бъдат квестори и според резултатите заплатите.много богоизбрани тези учители всяко правителство им вдига заплатите.стига с тоз лош материал после децата не учат.ми те децата кат учителите.
5
4
 
4
 
! Отговори
родител преди 6 години
всички са неграмотници и службари виште по места и си правете изводи.добрите и много добрите станаха межд.шофьори и сезонни работници.тези задачи 70%от учителите преподаващи до 8 клас немогат да решат теста.пробвайте със скрита камера и тогава коментирайте.то лесно заплати нагоре....
4
1
 
10
 
! Отговори
кръстоносец преди 6 години
????После децата били неграмотни.
3
0
 
12
 
! Отговори
темида преди 6 години
На държавния ми изпит по Навигация след като всички решаваха час и половина задачата накрая разбрахме, че в средата на задачата има объркано условие което правеше задачата нерешима.......кой да си направи труда реално да реши каквото дава на изпит :) Aint nobody got time for that.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експерти от Герб! Ко да прайш?!
1
1
 
35
 
! Отговори
дедо Йов преди 6 години
"Експертът" по математика Маня Манева"Напълнихме се с "експерти", не остана кой да си върши работата!