ВУЗ-овете ще приемат 1135 българчета от чужбина

Най-много места са отделени за студенти по икономика – 124
29 май 2017 19:24, Анисия Иванова
1
ВУЗ-овете ще приемат 1135 българчета от чужбина
Архив: Булфото

Министерският съвет утвърди 1135 места в българските висши училища за студенти – българи, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други.

Те се обучават по две различни постановления – 103-то ПМС от  1993 година и 228-мо ПМС от 1997 година, като по второто ще се приемат граждани на Македония.

66 млади хора ще учат в направленията "Педагогика" и "Педагогика на обучението по…".

Най-много места са отделени за студенти по икономика – 124. Те ще учат основно в УНСС, Икономическия университет във Варна, Пловдивския и Югозападния университети.

68 места са предвидени във висшите училища в професионално направление "Информатика и компютърни науки". 67 са бройките в "Комуникационна и компютърна техника".

81 са местата за българи, живеещи извън страната, в професионално направление "Медицина", а по 28 са в "Стоматология" и "Фармация". 69 младежи ще учат "Филология", като най-много са местата за "Английска филология".

47 студенти ще учат в професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия“. Предвижда се и прием на 20 докторанти, както и на специализанти в размер на 120 месеца.

Изпитите започват на 16 юни, като първият от тях ще бъде в Казахстан. Последният изпит ще се проведе на 31 юли в Румъния. Изключение правят изпитите за висшите училища по спорт и изкуства, които ще бъдат в края на август и началото на септември.  Кандидатите държат тест по български език и литература и история на България.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна няма ВУЗ! Има само ВУ - висши училища!