След резултатите от матурите - тъга и усмивки сред учениците

Най-много ги е затруднил преразказът на "Войната на таралежите"
6 юни 2017 21:15,
8
След резултатите от матурите - тъга и усмивки сред учениците
Снимка: bgonair.bg

Тъга и усмивки в първия ден, в който седмокласниците могат да видят резултатите от проверените си матури. Изпитните работи по литература учениците от София могат да видят в 22-о училище, а тези по математика - в 18-о. Задължително обаче е децата да бъдат придружени от родител.

Цветелина споделя, че е изненадана от по-слабия от очаквания резултат на матурата по български език и литература. А причината – грешките при втория модул от изпита - преразказ на част от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

"Не съм много доволна за преразказа. Доста са смъкнали оценката. Не знам защо толкова ниски резултати са дали", коментира Цветелина пред Bulgaria ON AIR.

Според бащата на Цветелина Станислав Георгиев проблемът е в субективното оценяване.

"Където може да се спори, е преразказът и там са субективните оценявания. Две учителки дават повече точки. Но явно проверяващите са дали по-малко. И да подадеш контестации, никой няма да ти отговори. И си загубен", каза бащата.

Винаги има недоволни от оценките. Но преразказът не е труден, ако си добре подготвен, обясниха от комисията по проверка на изпитните работи.

"Единственото, което може да ги затрудни, е полупряката реч в първия абзац, оттам нататък няма движения във времето. Текстът върви логично", обясни Николай Иванов, учител по БЕЛ и член на комисията.

До 8 юни включително учениците могат да разгледат писмените си работи. Проверката обаче не може да повлияе на оценката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: матуриоценкирезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Пенчо, дребнаво човече си. Човек като пише бързо, така става.Ти като кълвеш с един пръст на клавиатурата, може да го напишеш по-вярно, но да няма смисъл.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗСМИСЛЕНО Е ТВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ.
6
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 6 години
Едва сега ли уважаеми родители разбрахте каква недомислица е новия образователен закон.Честно казано ,нищо образователно няма в него ,дори узаконява липсата на образование в училищата, но Вие обикновено обвинявате за това учителите.За съжаление Вашата реакция трябваше да подкрепи учителското съсловие,когато се бунтуваше срещу проектите на закона и свързаните с него наредби.Сега въпросите Ви са след дъжд качулка.И децата Ви и учителите сме обречени....
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, който отне на децата 8-и клас - да го е... куче в у...та, нег...ата м.... Защо беше това нещо, вашта .... Това са западни модели, неотносими към нашите условия на насилие в училищата, издевателства на големи над малки, продажба на наркотици пред входа на училищата под покровителството на патрулката; как, кащ ще си изпратош умното дете-отличник да учи в областната гимназия още на 13 г.?! С какво ще пътува, с мотриса без парно през зимата; какво ще яде на обяд-*** от фирмите на ваште х
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ЩОТО ФИЛМА Е БЕЗМИСЛЕН КАТО ВСИЧКО ОТ ТЪПИЯ СОЦ
3
1
 
6
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 6 години
Ало, ало номер две! Оправи си буквореда, а и запетайките не забравяй и тогава залягай над клавиатурата!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВУЗ не е задължителен. Който има поправиртелен, логично и не кандидатсвта.Училището не е така. Как така има класирания веднага след 15 юни?Как учител да напише двойка на седмокласник за срока, като така го лишава от възможност да учи след 7 клас.А на поправката на която има право може да изкара не непременно 3 и е редно с нея да кандидатсва за 8 клас, след като принуждават всички да го правят. Така са нарушени правата на немалка група деца (20-30%)
1
1
 
13
 
! Отговори
Един запознат преди 6 години
След 7-ми клас няма матури. Матурата е зрелостен изпит и в България е след 12-ти клас.