Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание

Комисия от УНСС реши, че Соня Докова не е провела добре изпита си
14 юни 2017 08:52,
175
Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание
Снимка: Кезим Медев, Facebook

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове на второкурсници в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая.

Още по темата

"Бяхме решили да наложим наказанието "забележка" и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра "Регионално развитие", но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто", коментира за "24 часа" доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Името на проф. Соня Докова стана известно след като студент от УНСС разказа във Facebook за изпит, който протекъл по доста абсурден начин. Тя закъсняла, а след като най-накрая задала темите, обявила на студентите, че ако сега предадат празни листове и излязат ще получат тройки. Малко по-късно отправила същото предложение и за 4-ки.

След двете оферти в изпитната зала останали едва четирима. Двама от тях се заговорили, проф. Докова сметнала, че това е опит за преписване. Казала им, че ако искат тройка, могат да напуснат. Останалите двама, решили да пишат, са получили двойка.

"Реших да напиша това, което мисля. Нямам проблем с оценката, имам проблем с отношението на преподавателката", коментира Кезим Медев. Младежът, който е част от Студентския съвет, решил да се оплаче на шефа на катедрата, но разбрал, че това е именно проф. Соня Докова.

"Обиди ме, абсурдно е просто. За мен беше шок, толкова много хора получиха тройки и четворки за празен лист, а ние, които останахме и писахме, бяхме скъсани", допълни Ангелина Георгиева. Затова се обърнали към комисия.

"Комисията реши, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях", каза още доц. Миланка Славова.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността.

"Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка Добър (4) от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол", коментира заместник-ректорът.

Според комисията нарушение е, че преподавателката не е оставила студентите да работят и да им постави съответните оценки.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

"Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи", коментира доц. Славова.

Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Sez преди 6 години
Ah, kakvi ogromni trudnosti e imala turskata imperia s takiva bulgari...danaci ne iskali da plastat, krajbi, otvlichania, ubiistva, barut, pushki, napadenia, paleji, terorizam... samo besilkite sa bili spasenieto na turskata imperia...
150
0
 
7
 
! Отговори
Ал Пачино преди 6 години
Прословутата професорка ми е преподавала преди около 8-10 години. С една дума - ***, ИЗНУДВАЧКА СЪС НЯКАКВО САМОЧУВСТВИЕ, КОЕТО НЕ ЗНАЙНО ОТ КЪДЕ ИДВА!!!! Асистентите и бяха едно към едно...Някакъв нейн прототип. Те бяха посредници между мързеливиците, които си плащаха за изпити и тази дебела и противна "дама". Между другото още ли мелодия на телефона й е саундтрака от "Кръстникът"?!?
149
2
 
4
 
! Отговори
Тина преди 6 години
Всеки студент знае че щом изкараш добра оценка на предварителните изпити,ако се явиш на обявената дата се отказваш от първата оценка и ти се зачита настоящата.Подкрепям колегата от УНСС,и останалите потърпевши
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нее виновен виновна е цялостната ни система навремето като късаха по 25 човека що се принуждаваха хората да им дават кинти зарад мамините докато не игнорираме мамините във всяка една свера ще ни се качат на главата що щото пари щеш това е и за образование и за книжки и за каквото и да било богатите плащат другите гледат стига сме си чесали езиците
147
0
 
1
 
! Отговори
John Smith преди 6 години
Костов е виновен!
146
2
 
4
 
! Отговори
ОбОчител преди 6 години
До АнонименВиждам, че сте възпитан, човече, който изпитва уважение към професорите! Падам от възхита от любезностите Ви към проф. Докова като: обучителка, с кирливи ризи, гол з..., кифлладжийка. Всичко това казано за български професор. Ти човече, да не си харвардски обОчител? Ти, човече, сте ***. ***, който си позволява да прави другите хора нещастни, защото няма гол з... кирливи ризи, кифли и няма никакво уважение към придобити с труд и почтеност научни и преподавателски звания.
145
5
 
8
 
! Отговори
Майко мила преди 6 години
Този пък Кезим резания за какъв се има ми е много интересно. Някво разглезено детенце с неопределен пол, та фаже и с костюми се мандахерца наляво-надясно. Кво да не е някой високопоставен пък ние да не знаем? 96 набор с претенции за голямата работа. Даже кандидат за обладтен е бил :д. Няма да стигне далече с това мрън-мрън навсякъде и евтно пиарче.
144
0
 
10
 
! Отговори
льо гранд ташак преди 6 години
Пълен буламач са ни ВУЗ-овете!
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, гледам следобед някакъв УНСС-ский *** се задействал да пише коментари в защита на изцепилата се обучителка, като се опитва по най-смехотворен начин да пръска кал по този, дето и разкри кирливите ризи.Ми не става, човече!тая се е изложила като кифладжийка и няма кой да й закрива голия з.... ад.... ик.
142
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тина,Ми почти всеки българин е бил или е студент.Образованието толкова девалвира, че такива стават и онези, дето не могат дори да се подпишат.Причините са, че преподаватели, като тази, са мнозинство и това съсипа окончателно цялото образование.
141
1
 
1
 
! Отговори
Тина преди 6 години
Колко от вас са били студенти?
140
0
 
7
 
! Отговори
лумпен преди 6 години
Това партийно чедо, трябва да е освободен от Студентски съвет, защото е уронил престижа на УНСС, а и щом УНСС е толкова зле, значи това момче заслужава нещо по-добро. Хайде дано, ректора на УНСС да му направи услуга и да го прати да учи в по-елитен университет...
139
8
 
8
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
Ако Кезимчо беше изкарал 5 или 6 дали щеше да се оплаче? Хайде на евтината слава... Да си ходи при другите роми в Гърмен
138
3
 
7
 
! Отговори
? 140 преди 6 години
До АнонименНе е на празен лист, не разбрахте ли? Оценките са от текущ контрол, проведен през семестъра.
137
11
 
6
 
! Отговори
Jack Bauer преди 6 години
На мен също ми е преподавала и изпитвала преди 3,4 години, и е нямало такива предложения по време на изпита. Сега, че е виновна няма спор, но това да го раздухваш така е некоректно и търсене на слава. Когато имаш някакъв проблем първо трябва да кажеш на отговорните хора в университета. Като въпросният човек от когото искаш да се оплачеш е шеф на катедрата отиваш при декана или омбудсмана какъвто има в УНСС, а сигурно и в другите университети. Не пишеш веднага у фейса.
136
2
 
6
 
! Отговори
стоянка преди 6 години
има един варненски вуз в който се влиза с диплома 3, а оценките от изпитите са отличен6 и слаб 5.
135
9
 
6
 
! Отговори
Т2 преди 6 години
До extremistТова е чиста доза PR/популярност на въпросния студент!!!Дано го нашляпкат всички, на които ще им махнат 3-ките !
134
1
 
26
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове - АМИ ЧЕ ТОВА В ПЪЛЕН УНИСОН СЪС СЪСТОЯНИЕТО НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ - КВО МИ СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ
133
4
 
20
 
! Отговори
asd преди 6 години
При Докова лекциите са някакъв абсурд и нищо не можеш да научиш и да напишеш на изпит. Никакви критерии не можеш да си изградиш по тази дисциплина и да си изкараш изпита. Съответно предложението тройка срещу празен лист е сламка, за която се хващаш, защото алтернативате е да пишеш глупости, които на своенравната и заядлива Докова да не се харесат и да получиш двойка. После *** се оправяй с тая...
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам в коя част на частния сектор работиш, но диплома винаги са ми искали при постъпване.Сега съм в ИТ сектора, а съм завършил нещо тотално друго, но пак ми искаха копие.