Август е септември! Цветното е черно-бяло! Просвета, МОН, или пък не

Образованието е сферата, резултатите в която идват най-бавно
31 авг 2017 17:00,
26
Август е септември! Цветното е черно-бяло! Просвета, МОН, или пък не
Снимка: "Просвета"

Август е септември тази година и дежурната тема за образованието се завърна с гръм и трясък. Защо точно сега е друга тема.

Механизмът за изфабрикувaне на дебат с потенциал за масови караници по социални мрежи и медии сработи и при темата с цветните/черно-белите учебници. Поздравления на мозъка зад деянието! Ще минат няколко дни и никой няма да помни за нея. Всъщност и ден, те от МОН дадоха на заден ход.

Още по темата

Въпреки всичко темата е вечно актуална. Важно е да се повтаря, че образованието е продукт и всички негови производни са също такива. Всеки един продукт има произвоствени разходи. В един случай те са X лева, в друг Х + Y лева. Разликата в общия случай е производствените разходи. Предоставяйки възможност да получиш продукта и за Х, и за Х + Y лева, ти разширяваш портфолиото си и даваш избор на потребителя.

Ако някой смята за сегрегация това, че човек има възможност да избира, сериозно е сбъркал дефиницията относно свободата на правото на избор. Разбира се, не това е най-важната тема във връзка с образованието.

Някой коментира ли, че за поредна година учебниците отново ще са хартиени, а не електронни такива? Кой спира този процес и по каква причина?

Някой коментира ли защо има монопол при избора на това с какви учебници и учебни помагала да се обучават учениците?

Напишете учебник по произволна дисциплина и опитайте да попаднете в разрешенителния списък на МОН. Ще се изненадате от условията. Или пък не.

Някой коментира ли, че за поредна година най-популярните ни държавни университети не просто не запълниха местата си, а започнаха отново да приемат студенти на килограм с... касова бележка? Субсидия да има, да оцелеем и, не дай си Боже, да закрием някоя перспективна специалност от сорта на Културология или Педагогика на масовата и художествена комуникация.

Някой коментира ли, че почти 40% от българските младежи са функционално неграмотни? Част от тези хора ще влязат на пазара на труда след някоя друга година. Ще дойдат при нас на интервю за работа. Някои ще се излъжат да ги назначат.

Някой коментира ли, че ако изберем да учим в частно училище или университет, всичките данъци на нашите родителите нямат значение. Част от таксата не може да бъде поета от държавата, защото се наливат за Културология и Педагогика на масовата и художествена комуникация. Имаш пари, щом си решил да си пратиш детето там. Сори, пак се прецака.

Някой ще коментира ли най-после малко по-важните въпроси, а не да се занимаваме с глупости?

Образованието е сферата, резултатите в която идват най-бавно. Който е на власт рядко има стимул да реформира в детайли, защото от една страна ще си навлече гнева на паразитиращите на гърба на системата и, а от друга – тези, които биха аплодирали промените няма да усетят ефектите веднага. С други думи, въртим се в омагьосан кръг. Същият, какъвто наблюдаваме и в здравеопазването.

За добро или лошо, топката продължава да е в полето на МОН. Държавата и в тази сфера държи и ножа, и кокала.

Всичко в социалните мрежи и медиите са сензации с потенциал за заплаха по-малък от този на русенски халосни патрони.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието е сферата, резултатите в която идват най-бавноАбсолютно важи за написалия материалчето.Загадка остава как го е разбрал,а е написал такъв бълвоч.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е сигурно.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мен ми е адски чудно,какво толкова се променя в науките всяка година ,за да се правят нови учебници.Има два логични варианта,или не са добре написани,или някой трябва всяка година да *** пари,за съжаление май и двата са верни
19
0
 
9
 
! Отговори
Nick преди 5 години
Заглавието ви е безумно! Преди бяхте нормален сайт, сега лека-полека се превръщате в Блиц!
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо някой трябва да ви учи и лекува копелтиите и дъртаците безплатно?????
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия да не е поръчана от ИПИ? Да направят учебниците безплатни в рамките на определен пакет и се приключва темата. Защо децата трябва да страдат заради възможностите на родителите си, при положение че образованието ни е безплатно няма обяснение. Всъщност дебата трябва да е именно там - защо образованието ни не е безплатно, защо родителите се товарят с тежестта да плащат за /калпави/учебници, а учителите - да избират между калпави учебници.Защо децата (а и възрастните) са масово неграмотни?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече учебници по предмет, толкова по неграмотни ученици!Всеки гледа да докопа обществени пари. Сега се уредиха и частните училища. Били дискриминирани учещите там..., т.е. направилите доброволен избор, та държавата трябвало да плаща заплатите на учителите в тези училища. Та да паднели таксите, за да могат да учат там и тези, на които сега предлагат черно-бели учебници...
15
1
 
5
 
! Отговори
Neymar преди 5 години
До GaskoingДа само неудачници са в правителството, които много удачно крадат... от нас и от когото им падне.
14
0
 
19
 
! Отговори
Министър на мон преди 5 години
Отговарям: цената на учебниците е висока заради 20% ддс. Нали освободеният от ддс хазарт трябва да се компенсира от някъде.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното ........ ране на гербавите.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност някой ще коментира ли защо е такава висока цената на учебниците?
11
1
 
9
 
! Отговори
баси преди 5 години
Кипи безмислен труд.Направо да връщаме калема и плочата.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Някой коментира ли, че за поредна година учебниците отново ще са хартиени, а не електронни такива? Кой спира този процес и по каква причина?"Че какво ви пречат хартиените учебници?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е пък голям праз, като има черно-бели ученици. Лично аз не виждам къде е проблема Относно "електронните учебници" съм абсолютно против- взирането в монитор единствено може да увреди очите на подрастващите.
8
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тея в МОН нямат грам мозък! И искат всички да са като тях! Първо да оправят глупостите дето са написали в учебниците! А черно белите учебници да си ги сложат на едно място!
7
3
 
22
 
! Отговори
Gaskoing преди 5 години
Нито е Август нито е Септември! Нито е цветно нито черно-бяло! Само неудачници в правителството на Бойко, няма едно нещо да е като хората!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотиите на Герб минаха всички граници. Дано Бойко се намеси и да разчисти тоя ***
5
0
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 5 години
Като знам как станах инджинир и не ми се ходи на лекар.Ха, инджинири ,инджинири и пак инджинири.
4
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ради Бога, кой е редактор в този нужник ? Какви са тези заглавия, какво е това слодуумие всеки път. Балшая посредственост...
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дето е писал таз обърквация от пладне ли пие тайно в кеnеfa