За първия учебен ден: Колко струва един първокласник?

Цените на учебните пособия варират между 90 и 114 лв.
7 сеп 2017 19:00,
15
За първия учебен ден: Колко струва един първокласник?
Снимка: visualhunt.com

Между 89,90 и 113,90 лева струва подготовката на един първолак за новата учебна година. Това показа бърз преглед в столичните книжарници на цените на учебните пособия от задължителния списък, одобрен от МОН за тази година.

Очаквано най-скъпа е раницата. Експертите препоръчват тя да е "хубава и мека". Раница с ортопедичен гръб и дишаща материя започва от 60-70 лв., но може да достигне и до 300, ако е маркова. Повечето са с 2 г. гаранция. Продавачи споделят, че родителите масово купуват по-евтини раници, които не само се късат бързо, но са и неудобни.

За първи клас са нужни по 5 броя тетрадки с тесни и широки редове и с големи квадратчета. В различните книжарници цените варират, но най-често комплект от 10 броя излиза около 3 лв. Най-скъпи са тетрадките с десени на обичани герои от анимационните филми - тази година на мода са Елза, принцеса Ваяна и Спайдърмен. Комплект с такива стига до 6,50 лв.

Цветните моливи за рисуване могат да се намерят на цена от 3 до 6 лв., в зависимост от марката. Обикновените черни моливи пък са от 0,40 до 0,60 ст. за брой, като най-скъпите са с гумичка. Отделно хубава голяма гума струва между 0,40 и 0,60 ст. Нужна е линия за чертане, която е между 0,30 и 0,80 ст.

За часовете по рисуване е нужен блок №4, който е на цена 0,70 ст. Към него трябва да се купят водни бои и кръгла четка. В комплект са между 3 и 4 лв. Отделно кръгла четка от естествен косъм излиза около 1 лв.

Трябва да се купи и гланцово блокче, което струва 0,50 ст., заедно с ножица с тъп връх. Тя е на цена между 1 и 2 лв. За творческите часове ще са нужни пластилин с дъска за моделиране и ножче. Общо трите продукта са от 3 до 4 лв.

Голямо е разнообразието при несесерите. На пазара се предлагат няколко вида - от твърди до меки. Най-добрият вариант, който учителите често изискват, е с 3 ципа. В зависимост от марката и десените по него той струва между 12 и 20 лв.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят помагала по отделните предмети. Цената им варира между 20 и 50 лв., но обикновено се купуват организирано в училище.

Индивидуални са разходите за облекло. В списъка на учениците задължително се включва екип за физическо възпитание - анцуг, гуменки и бяла тениска. За ежедневието много училища са въвели униформи. Всяко решава каква да е цената им.

Собственици на книжарници споделят, че до края на август търсенето на учебни пособия е било слабо. От една страна, родителите още не са се върнали от лятната си почивка. От друга, повечето предпочитат да изчакат задължителната за първи клас родителска среща преди 15 септември, когато ще получат официално списъка с нужните пособия.

Търговците уверяват, че тази година не се очаква закъснение в доставките на подвързии и бележници. При някои дори има останали от миналата година, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Не де преди 6 години
До Да деИ после защо нямало раждаемост, като само да ги стегнеш за училище, са две средни заплатиСредната заплата е над 1000лв !520 беше преди 8 години.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123321А така!И как става това като българина умирал от глад и нямал пари?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече готови първокласници ли можем да купим? Супер,направо готови за училище.
11
1
 
8
 
! Отговори
123321 преди 6 години
Парвенющината и показността почва още от първи клас. Щото някои бг мамми умрят да си изтупат децата като за "Оскар"-и, после кое с най-скъп телефон, пък кое какво има, пък кое откъде е купено. На мои познати пет-шест годишни деца знаят марки и ги изреждат все едно ако не си с тия марки, не си човек. И понеже това е масово разпространено и сред възрастните, нормални деца почти няма. Глезльовци, простачета или надувковци. Но така е: от *** - маймунки, от кратуна - кратунки.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко струва първият учебен ден за новата учебна година на един втрокласник, третокласник....дванадесетокласник???Или те ония вече са смляни в мелницата на образователната система и са готови за гастарбайтари?*** народ- слаба държава!
9
1
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Тази приказка-за увеличение на раждаемостта ми звучи като "загрижил се вълк за агне". Мъката на политиците не е, че сме седем милиона, а че населението намалява драстично и от там и работната ръка. Знаете, че повече работници означава и повече приходи, но и повече лапачка за тях. Защото на обикновения българин му е писнало да живее без пари и му е все тая дали ще работи в Италия, Германия, Испания или Англия.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да, ама не са включени разходите за дрехи ..." Това не са "екстра" разходи. Преди да тръгнат на училище, голи и боси ли си държа децата ?
7
1
 
10
 
! Отговори
Да де преди 6 години
Да, ама не са включени разходите за дрехи, поне 300 лв. зависи от дрехите, и ако имаш още едно дете, на което учебниците са му около 300-400 лв след 8-ми клас, и се закръгля една хубава хилядарка, че и повече. И после защо нямало раждаемост, като само да ги стегнеш за училище, са две средни заплати
6
1
 
8
 
! Отговори
родител преди 6 години
За правителството ние сме касички!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
със сигурност писалият статията не е влизал в книжарница и не е говорил с търговци. Подвързиите се предлагат целогодишно и не разбирам за какво закъснение би могло да става дума. Все едно да кажеш, че химикалките няма да закъснеят, дори имало и химикалки от миналата година. А пък бележниците закъсняха, факт! С 10 дни и всички търговци го знаеха и го обясняваха. Появиха се чак днес следобед.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2отказах цигарите и пак не стигат..но пък вече не са първи клас , а осми и единадесети и правителството реши, че евтините учебници ме обиждат, но за сметка на това ме задължава да ги купувам.
3
1
 
12
 
! Отговори
k преди 6 години
"Трябва да се купи и гланцово блокче, което струва 0,50 ст."Значи:2 гланцови блокчета за една стотинка-скъпо ли е?Нататък публикацията продължава с цени-части от стотинката.Рядко неграмотна статия по тема за първокласници!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първокласниците са безценни, както каза 1, а нужните разходи по първокласника струват далеч по малко от 1 кутия цигари на ден в продължение на месец.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първокласниците са безценни.