На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София

Безплатни автобуси ще ги превозват до учебните заведения
110
На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София
Снимка: Булфото, архив

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, се очаква да тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), пише "Сега". Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза".

От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към други европейски държави броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни.

По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: училищедеца бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кафява, зелена, пембена... но жива.Българите не сме бели така или иначе.
56
6
 
2
 
! Отговори
Извънземно преди 6 години
Изоставате с графика, ей!!!! Аз какво ви казах? До 2100-*** г. да сте станали цялата планета кафяви, че лошо ви се пише!!
55
0
 
8
 
! Отговори
Неа до 64 преди 6 години
Ами да пази ги косъм да не падне от главата им и после чакай интеграция . А когато свършат парите които ти дават да ги сееш тези бисери тогава ще те питам и какви са внуците ти ...
54
0
 
8
 
! Отговори
Неа до 60 преди 6 години
Добре , че каза думата Далавера ... Разбрах , че цялата работа е заради далавери . Мерси че ме просветли ...
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам да съм бежанец в сащ,ама нещо не ме искат-визи,мизи,доларес..А ми нареждат да взема у нас "бежанци" от хаоса,който те създават и да ги храня,нищо че съм по-беден от тях.Природата им го връща.
52
13
 
4
 
! Отговори
безмислен труд кипи преди 6 години
До АнонименКойто не иска да създава и храни свои деца,ще храни чужди.Пак ще работи да храни,ама чуждо.
51
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам защо за едните има за другите няма . Слушам отговора !-------- Защото са бежанци и живеят в центрове, далече от училищата. Защото е рисково да ги пуснат сами по автобусите точно заради идьоти като тебе.
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще станат наши... като нямаме свои.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеално! Младите учителки ще са задължени да обслужват "децата" на но 18-20 години, горкичките.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осигурили сме нашите деца,та да гледаме чужди.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Те дори не искат да научат български.На работа да ги назначат?Генерални директори и Президенти с по 20к евро заплата?Жените са толко грозни че и за *** не стават.Дебели пингвини.Мъжете мързеливи талибани.Та каква работа викаш и на колко пари?
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да помага,да дава средства в страните,откъдето идват мигрантите,за да развиват икономика.Но не това е целта на заниманието,а превземане на чужди територии чрез създаване хаос.Защо американците не махат визи и строят стени.Защо ингилизите до 2 г.гонят чуждите работнци.Защото са патриоти,а не послушни мунчовци като нас.
45
0
 
8
 
! Отговори
Цун Кай Хой преди 6 години
Време е да бъдат поканени 3-4 милиона китайци.
44
0
 
12
 
! Отговори
до Анонимен 51 преди 6 години
"Ами когато и техните мама и татко започнат да закъсняват за работа сигурно и тези деца ще имат средствата за обществен транспорт.Мислете малко бре!!!"Това е стимулиране по български - то, както се вижда и от мисленето на такива като тебе държавата ни играе на син кит.
43
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О аз работя на 2 места тъй че коментара ти директо отива във Въздух под налягане ха ха...Говоря ти за родителите на бежанчета които такива като тебе не искат да ги взимат на работа.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ако искат да стигат до училище .То няма смисъл.След 6 години момичетата ще са издули тумбаци бременни с фереджетата,момчетата ще крещят "алах акбар".Както винаги както навсякъде.Арабските дечица са си еднакви навсякъде..Или точно тия ще станат,пилоти,химици и хирурзи?Възможно е.Най-вече пилоти и хирурзи.
41
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Нямам за цел да те обиждам , просто Аз мога да си водя детето на училище всяка сутрин , а някой не може ... Защото го интегрират ... Ами как ще се интегрира а ? То от возенето започни ? Колко деца ги возят ? Само по селата каза . Ама там какви са ? Мммм ? И те за интегриране ? Цялата ви система е сбъркана . Че и на нас я налагате .
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по твоите личи пълно информационно затъмнение .... Малък опит - личен и професионален .... И въобще .......Мен не ме мисли. Аз не съм изявил претенции за дълбока компетентност и познаване на проблема както теб.
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и със закъсненията на мама и татко за работа...Ами когато и техните мама и татко започнат да закъсняват за работа сигурно и тези деца ще имат средствата за обществен транспорт.Мислете малко бре!!!
38
1
 
7
 
! Отговори
план преди 6 години
1 % усвоени еврофондове,94 % одобрени молби на мигранти.