На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София

Безплатни автобуси ще ги превозват до учебните заведения
110
На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София
Снимка: Булфото, архив

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, се очаква да тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), пише "Сега". Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза".

От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към други европейски държави броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни.

По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: училищедеца бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
11
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Пази боже да са родители на внуците ми ... Кой ги пише такива коментари ??? Някой с развинтена фантазия ?
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но има и българчета, които вземат пеша този километър-километър и половина път. Но за тях няма автобус....Какво им пречи да хванат същият автобус?
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искаш да приобщиш някого трябва да започнеш от децата. Браво за инициативата!След време тези деца може да са родители на внуците ви. Не плюйте, може после да лижжете плютото.
14
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано и повече да последват примера им, само така ще се възроди тази мртва държава.Дано и приоритетно ги насочват и заселват към обезлюдените народи.
13
13
 
6
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Браво! Нека учат децата.
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко автобуси ще извозват безплатно български деца ?...Доста са. При топящата се нация и намаляващите български деца много училища за да привличат ученици си имат училищни автобусчета.
11
0
 
23
 
! Отговори
Гери преди 6 години
@Неа, защото лапаме европейски парици за интеграцията им, докато за българчетата Европа нищо не дава...
10
4
 
25
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Много ми е трудно да разбера смисъла на това да даваш на шведчетата безплатен обяд за да ги привличаш , на другите безплатен превоз ....А на българчетата Нищо ! Не разбирам . Искам някой да ми обясни !!!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Каракачанов искаше да въвежда военно обучение в клас? Ето ти 210 завършени инструктори, които знаят повече от военен с 20 годишен стаж. Защото тези деца се радват на калашник за рождения си ден
8
3
 
19
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Изберете пак Тиква, за сиг анета и бежанчета тврористчета той душа дава, ама душата на народа. Не искам да плащам данъци на гнусни предатели и престъпници!
7
2
 
17
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Защо?!
6
1
 
23
 
! Отговори
666 преди 6 години
A халал храната готова ли е? Че разбрахме, че от опаковки с кръстове не ядат?!?!!
5
3
 
33
 
! Отговори
криста преди 6 години
А колко автобуси ще извозват безплатно български деца ?
4
4
 
6
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Имаше проект за тях на МОН . Казах ви го отдавна , още миналото лято . Прочете на сайта им . Няма да си ходят никъде , даже ще останат . Забелязах те ли думата Интегриран в статията ?
3
5
 
32
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Някой идва ли да вози вашите деца от дома ви до училището безплатно ???
2
3
 
7
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Знаех си че Екипа по обхват е за тях .... Е честито ...
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На малките терористи да бъде показана типична българска гостоприемност в случай на нужда! Първолачета, атакааааа!