Бежански неволи: Децата тръгват на училище, после заминават

А българчетата ги събират от домовете им, върнаха 12 хил. в класните стаи
23
Бежански неволи: Децата тръгват на училище, после заминават
Снимка: Булфото, архив

В страната има 359 деца на имигранти, като около една трета от тях са записани на училище, съобщи в предаването зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

Малчуганите са записани в общо 20 училища, и във всички учебният процес върви нормално.

Още по темата

"Усилията, които бяха положени за тези 102 деца, бяха много сериозни. Акцент беше комуникацията, намаляването на страховете и предразсъдъците, даване на информация какво се очаква, какво предстои", допълни тя.

Сачева обясни, че за първи път има толкова много деца на бежанци, записани в училище, но броят им все пак е твърде малък, за да има конкретни универсални решения.

Според нея един от най-сериозните проблеми идва от динамиката на имигрантския поток, защото за голяма част от тези деца последната спирка не е България, те о искат да заминат за друга страна.

"В началото на учебната година бяха записани 112 деца, но 10 вече напуснаха страната, така че това създава също много сериозни предизвикателства и пред самата образователна система", призна зам.-министърът.

Работата е била насочена към обучение и на учителите, а социалните работници имат задача да обикалят всеки ден различни училища, за да работят и като медиатори и да следят учебния процес да тече гладко. Езиковата бариера също е фактор и се полагат усилия и в допълнителните часове по български език, отбеляза Деница Сачева.

Тя коментира и резултатите от програмата за връщане в класните стаи на учениците, отпаднали от образователната система като се похвали, че към 1 октомври 12 хиляди деца отново са в училище.

Заместник-министърът на образованието уточни, че данните колко точно са децата, които са върнати в образователната система, ще бъдат оповестени в края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Днес на пазара на труда липсват не само програмисти, но работодателите се оплакват, че липсват хора и за обикновени дейности. Селско стопанство, производство. За това започват и европейците да си внасят работна ръка за ПРОИЗВОДСТВАТА. Кой нормален човек, след като е стоял на чин от 6 годишна възраст, до 26, решавал е задачи и е учил формули, ще иска ръчен труд? С идеята, че всички сме равни, но ние не сме, нито умствено, нито финансово, се приучават децата само към безперспективна научна дейност
20
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Обществото е разслоено и класово разделено много повече от преди, когато някои деца са се обучавали на занаяти, някои на наука, а някои за ратаи. Но всички са работели нещо, защото семействата са ориентирани към практичното и са намирали нишата. МОН не може до безкрайност да заблуждава, че всички деца ще работят на бюро или в офис, като ги привикват към живот на чин. Петнайсе години за обща култура, за да станеш кравар или да работиш селскостопански труд, не са нужни. Защото после няма да искаш.
19
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
До 5, Веско. Държавата не може да санкционира нито едно семейство, което не ползва образователния продукт на МОН, докато не направи разделение между семействата, които обучават децата си по други продукти и семействата, които не обучават децата си. Няма универсално обучение, обучението трябва да води до реализация. Целта е да работиш и да се издържаш и семействата имат право да насочат децата си към такова образование, което да им гарантира, че няма да увиснат безпомощни на социалната система.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - На крива ракета и космоса и пречиТака си е! На крив комунист религията му пречила!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15 На крива ракета и космоса и пречи!
16
0
 
8
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Никакви бежанци не са. Достатъчно!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MenАтеизмът на българите е съществена причина за настоящото състояние на страната. Атеизмът убива стремежа към знание, защото казва, че няма какво да се научи, убива стремежа към справедливост, защото казва, че на никого няма да се потърси сметка, убива и трудолюбието, защото казва, че благата са заслужени от всеки, без значение как са придобити. А бе, атеизмът е убил всичко ценно в хората атеисти и съответно в обществото, където е заседнал!
14
6
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименВсички регилиозни простотии трябва да получат мощен шут в задните части и да бъдат заличени от учебната програма. Части от религията само в часовете по история. Твърдо съм против някой да учи децата ми, че някакъв въображаем приятел им определя съдбата.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бежанците" у нас са само транзит към Германия.Там Меркел ги чака с нетърпение да им даде жилища и да образова децата им.Да побързат да се изнасят,а други да не се хабят изобщо да минават през България защото политиканите ни насила ги държат тук пречейки им да заминат при хубавия живот в западноевропейските халифати.
12
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА УСПЕШНО ЗАВЪРШИЛИТЕ българско ГРАЖДАНСТВО И ЖИЛИЩЕ
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То заради такива и ромите МОН принизи средното ни образования като за ***. После агресия и своеволия на децата в училищата.Лошият пример е заразен.А мънкитата искат само гюбеци и закуски в училищата не да се образоват,защото тяхното намерение да работят само "у социала".
10
0
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Дано Аллах се смели над малките скакалци и ги приюти във втората им родина край Рейн!
9
0
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Усвояват се едни пари бе, пич.Друг е въпросът колко от тях отиват за обучението на такива деца, които наистина и не мислят да остават в България, и колко от парите потъват в нечии джобове.Французите имат пословичен израз, използван в случаите, при които възниква някакъв проблем - "Търси жената".У нас, в днешно време, е актуално друго - търси парата. Имали възможност за "усвояване" на пари по някакви програми - каквито и да са те, веднага се намират ентусиасти да се заемат със задачата.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да бъде въведено задължителен час по християнство в учебната програма, специално заради тези индивиди.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво сте се притеснили толкова за тях, щом не искат да живеят в България? За какво изобщо им се осигурява достъп до училище, и какъв е предметът на статията? Напротив, трябва да се възпира интеграцията им, за да имат стимул да се изнесат още по-бързо от страната. Никой не ги е канил тук, да се махат.
6
0
 
42
 
! Отговори
Не прочетохме какво преди 6 години
е коствало на българчетата това записване в паралелките им на деца, които не знаят български и на ромчета, които не искат да учат, а са докарани в училището насила?В такива паралелки средният успех пада и почти винаги етническите българчета се оказват обект на тормоз, защото са възпитавани да контактуват не по начина, по който се респектират ромите. Не е без значение и това, че ромите в повечето случаи са с по 1, 2 или 3 години по-големи от останалите деца, защото са пропуснали учебни години.
5
1
 
22
 
! Отговори
Веско преди 6 години
12 хиляди !!! Само върнатите! И нещо санкции и за родителите и за допусналите своеволието има ли? После що биели горските и полицията.
4
0
 
24
 
! Отговори
аут преди 6 години
вън терористите от България
3
0
 
39
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Обгрижвайте шебеците ... българите не са важни!
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ресурси хвърлени на вятъра.А българчетата не ги събират от домовете им за да ги вкарат в училищата а ромчетата-също пари на вятъра.С тези "усилия"МОН само сваля нивото на българското образование.