Децата на училище само в една смяна, но... друг път

Най-трудно ще стане това в София, Варна, Бургас, Пловдив
8
Децата на училище само в една смяна, но... друг път
Снимка: Булфото, архив

Сега в 298 училища се учи на двусменен режим, една част от тях са в самостоятелни сгради, има и по две училища в една сграда. Трябва обаче да следваме политиката за преминаване към едноносменен режим в училищата, защото той има редица предимства, но това може да стане в по-продължителен период, заяви просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

По думите му, някои училища до година-две с намаляване на приема и където има недостиг на няколко класни стаи, ще преминат на едносменен режим на обучение.

В най-големите градове е най-голямата концентрация на двусменен режим в училищата, но се прави анализ на цялостната образователна инфраструктура в София, Варна и Пловдив, каза Вълчев.

Той коментира, че ако в последните години имаше недостиг на места в детските градини и се строяха нови сгради, то през следващите години повече от инвестициите в материалната база в образованието ще са насочени за изграждане на училища.

Във Варна ще бъде изградена изцяло нова сграда на Математическата гимназия, в Бургас бяха открити две училища, а МОН е подпомагало довършването на училища, но те не са в най-големите градове, отбеляза Вълчев.

Той каза, че в София има няколко квартала - поне четири, в които няма училища и няма никаква образователна инфраструктура.

Други квартали са строени за два-три пъти по-малко население и деца, като Лозенец, отбеляза образователният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
тапанар преди 6 години
Раждаемостта расте, доходите също. Жизненият стандарт удари висините. Построиха се толкова много училища, че можем да си позволимедносменен режим. Сега сериозно... В училището на детето са се нанесли цяло друго училище. От ***. И така цяла година. Тяхното го ремонтират. Аз се чудя защо не го ремонтираха лятото, а започнаха средата на септември. Скоро имаше родителска среща. Ама само за родитрлите на белите. Предуоредиха ни да кажем на децата си да се пазат от провокации...
6
2
 
4
 
! Отговори
вятър работа преди 6 години
Ми МОН да си наеме една офис сграда небостъргач и да прати новите гимназисти да учат в офис зали с компютри клас ААА както и скай бар.......ААА
5
3
 
2
 
! Отговори
вятър работа преди 6 години
Да ве урбанизация от гр Плевен та в гр. София но може и гр. Чикаго ...... да та вее вятъра .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами берем резултатите от т.нар. урбанизация. М/у другото не е български "патент". Навсякъде има празни села, а вече има мегаполиси по 20-30, че и май повече млн. души. Великият план ще остане на хартия
3
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Образование.. В България е равносилно на садо-мазохизъм.
2
2
 
3
 
! Отговори
анNOиме преди 6 години
Учене на две смени в бг, а как в Корея и Япония учат от сутрин до вечер в едно училище едни и същи ученици или вземат по два часа по един и същи предмет .......
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно че има предимства, но първо да намерят сгради, във варна всички училища където съм учил бяха на две смени, защото бяха основно и гимназия.Затвярят училища по малките градове и строят нови в големите- преливаме от пусто в празно .