МОН прави регистър на защитените професии

80% от седмокласниците искали в професионална гимназия
30 окт 2017 19:08, Анисия Иванова
8
МОН прави регистър на защитените професии
Архив: Булфото

Работи се по създаването на регистър на защитените професии, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя отбеляза, че механизмът и критериите ще бъдат съобразени с потребностите на регионите, както и с реализацията на кадрите на национално и международно равнище. Според нея в секторите енергетика и машиностроене има най-голяма липса на квалифицирани кадри.

Тя посочи, че развитието на професионалното образование е един от приоритетите във формирането на бюджета за 2018 година. От анализ на министерството за приема след седми клас, около 80% от кандидатстващите са посочили като първо желание паралелка в професионална гимназия, което е важна тенденция, посочи още тя, пише БТА.

Михайлова припомни, че са организирани шест регионални срещи с работодателите и местната власт, на които са коментирани потребностите на пазара на труда.

Представители на Министерството на образованието участват в изнесеното заседание на Постоянната комисия по наука и образование към Народното събрание във Велико Търново.

Участниците бяха приветствани от кмета инж. Даниел Панов. Той каза, че в общината преди две години и половина е направено проучване за необходимостта от квалифицирана работна ръка в работещите заводи и предприятия.
На базата на данните е започнал процес по разкриване на паралелки в професионалните гимназии, които да отговорят на нуждите.

Месопреработвателните предприятия, хлебозаводите и сладкарските цехове са предоставили производствените си бази за стажове и практически обучения, а едно от висшите училища на територията на областта е разработило профилирана специалност, с която завършилите средния курс на обучение могат да продължат своето образование.

Подобни примери за взаимодействие на регионално ниво има в сферата на електрониката, високите технологии, работи се и за обезпечаване на нуждите в промишлеността от стругари, шлосери и фрезисти, отбеляза Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Млад динамичен екип преди 6 години
Защитници на статуквото - партиец, мутра, полковник, чиновник, роднина, сикаджия, ***.....
7
0
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
И да придобият тези знания, няма да са толкова глупави останат и да ги практикуват в България със сигурност. Тук тия професии са дъното на заплащането, особено в провинцията. А в чужбина се плаща добре за тях. Така че, докато в България работодателите не се научат да плащат добре, държавата ще произвежда кадри за чужди държави.
6
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Много "млади хора" едвам ги задържат в училище до седми клас. Заради тях направиха така, че основното образование да приключва след 7-и, а не след 8-и клас.Сега вече задачата е да ги накараме да придобият и някаква професия. Нито знанията, нито прилежанието им е подходящо за някакви други професии, освен за онези, които се дават в изброените от теб техникуми.Останалите подрастващи се стараят да вземат дипломи и без да се налага МОН да предприема специални мерки.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ Норвегия ли?
4
1
 
8
 
! Отговори
екранопланер преди 6 години
Инженер корабостроител, на никой не му трябва. За това и не живея вече в България. Но благодаря на Родината ми, че ми даде безплатно образование. Сега си търся прехраната другаде. Но ако има работа в Бг , паля на секундата и се прибирам.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месопреработвателни предприятия, хлебозаводи, сладкарските цехове, стругари, шлосери и фрезисти... Нима някой здравомислещ човек вярва, че младото поколение иска да работи това?!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пръво място - ало апашите оти са наши!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитени професии:-лидер на партия-министър-зам.министър-депутатин-началник отдел в министерство-партиен кмет..СИНГАНОРИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Останалите,на инсталацията за духане!