Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в VI клас

Тези уроци да се преподават само от подготвени хора, казват от мюфтийството
Обновена: 3 ное 2017 08:35 | 3 ное 2017 08:29, Петя Славова
264
Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в  VI клас
Снимка: Facebook

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира пред bTV един от съавторите на учебника доц. Александър Николов.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът  за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

По думите му, хората, които преподават тези уроци е добре да са много подготвени.

"При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
а случайно някой да е чел, че тия сдухани безмислени книжки са писани от древни мистици и всички истории вътре са нещо наречено "алегория"... и мъжкото всъщност означава това що е родено от земята или физическото, а женското е висшия т. нар. дух. и от нас се очаква да слеем първото което ни е дадено физическото с духa и тяхното дете е това което наричате джизъс:))) а тези които четат и вярват, не знаят и ще въртят колелото защото, които управляват света сега знаят истинската истина.
121
0
 
0
 
! Отговори
добре сме преди 6 години
основата на науката е ,,гръцка,, християнска основа за науката не комунистическа не митове легенди изперкали религиозни секти ислям масонство многоженци кръвосмешенци
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Библията 3:16 На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите на Бог от Божието Слово са дух и живот а думите от корана не означават нищо зъл дух разврат бой неправилно отношение къмжената на ,,пиедестал мъжа,, ,,гръцка история,, ,,хомосексуалност,, култ към мъжа ,,статуи,, ,,гол мъж,, не
118
5
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 6 години
Докато има юдаизъм и ислям, ще има и християнство, което да ни пази от тия мракобесни религии.
117
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е православна страна. За разлика от исляма, православието е миролюбива и толерантна религия, която учи на морал и патриархални ценности, които днес ни липсват изключително много. Погледнете на Запад и вижте до какво води атеизма - ислямизация и арабизация. Християнството винаги е било щит за Европа срещу исляма и юдаизма.
116
1
 
2
 
! Отговори
ало преди 6 години
Господарят на жетвата е Исус Христос плевели и жито вие сте плевели секти станете жито не плевели в жетвата на Господа
115
1
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 6 години
Глава на мъжа е Христос грешите лъжци дявола е лъжец лъже лъже лъжец
114
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коран - 4:3 ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една5:8 Бъдетесправедливи, то е най-близо до богобоязливостта2:228 И жените имат същите права, каквито изадължения съгласно обичая (мъжете са едно стъпало над тях в отговорностите)колкото до удрянето- не става въпрос да пребиеш някоя жена с несправедливост, доста жени имат нужда от малко по- здрава ръка за озаптяване..(Тук говорим за отношения мъж и жена не трансджендъри)..
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До в Новият Заветмъжът се обявен буквално за "глава" тоест господар на жената, и на жената се заповядва да са подчинява във всичко на мъжа.
112
0
 
2
 
! Отговори
пророк Агей преди 6 години
затова суша в ислям държави от ,,добро поведение,,
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Доналд Тръмп, президентът на най-демократичната и най-технологичната страна в света на крака ходи да се кланя на краля на Саудитска Арабия.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми какво търсите тогава в техните страни като живеят в средните веркове, защо не се махнете от страните им и не ги оставите да живеят както си искат?
109
1
 
0
 
! Отговори
в Новият Завет преди 6 години
в заветни взаимоотношения мъжът и жената в Библията както Исус Христос с Невестата Си Църквата не многоженство не кръвосмешение не в потока на разврат в потока на Живият Бог
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да съм християнин, но мисълта за 4ри послушни жени, които ти слугуват послушно, и с които може да се забавляваш когато искаш или да си правиш оргии много ме надървя. :)
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 113Всичките религии за пълна пародия и се отнасят за хора мъртви от хиляди години. Това, че арабите живеят в средните векове не е наш проблем.
106
1
 
0
 
! Отговори
не разврат преди 6 години
Добродетелната жена е венец красота за мъжа си
105
1
 
1
 
! Отговори
венец на творението преди 6 години
Бог Създателят е направил жената от реброто на адам а адам от пръст тогава
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да си вярва в приказки да си го прави вкъщи тиху и кротко.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената е стояла над мъжа в едно отдавна отминало праисторическо минало наречено матриархат. Сега и то има течение от последователи, нарича се феминистко движение.