Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери

Най-търсени ще са кадрите със средно професионално образование
83
Криза за работна ръка до 10 години, във всички сфери
Снимка: Булфото, архив

В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това каза в Бургас просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него малко родители насърчават децата си да се включат в паралелки с професионално образование.

Близо 3 милиона лева допълнително финансиране са заложени в бюджета за следващата година на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда, информира министърът.

Той заяви, че настоява за увеличаване часовете по български език и литература в училищата и детските градини, и да се наблегне на грамотността.

Красимир Вълчев съобщи още, че лично е разпоредил проверка по сигнал, че в основни и средни училища в Шумен се разпространяват учебни помагала на турски език.

Те се раздавали на деца от 1 до 8 клас. Министърът е поискал обяснение на директорите на въпросните училища.

По думите му притеснителното е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, а това било недопустимо. Ясни са и издателите на учебните помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
47
 
! Отговори
Идводи. 2. преди 6 години
Добро беше направеното тук предложение, ако дете, навършило 12 г. не ходи на училище, да работи принудително поне по няколко часа от понеделник до петък.На 14 г. времето да се увеличи с още 2 часа дневно, на 16 г. - с още 2 часа., за да свикне с неквалифицирания труди да си изкарва прехраната.Който се омъжва или жени на 12-14 г., вече не е дете.
9
4
 
57
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Днешния българин тук не става за капиталист.Затова българския капитализъм е изроден.Човек за човека е вълк, вече !
8
1
 
38
 
! Отговори
Изводи. 1. преди 6 години
Деца на 8-10 г., които не посещават училище или са записани там само формално, са излишен товар за България от близкото бъдеще.Народът ни казва: "Всяко чудо до три пъти!"С родителите на такива деца да се говори най-много три пъти, а училищни психолози да се опитат да повлияят на тези деца. Ако няма ефект след тези трикратни усилия, осъществени в рамките на не повече от три учебни срока, спиране на всякакви помощи и надбавки за семейството, налагане на тежки глоби или принудителен труд.
7
0
 
45
 
! Отговори
Логично преди 6 години
Американците казват: "pay peanuts, get monkeys". Българското съответствие горе-долу е: "да ловиш мaймyни с трици".
6
3
 
82
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Спомням си като завърших НЕИто през 202ра тръгнах да си търся работа. намерих в бирена фабрика "Шопско пиво". Питах шефа колко ще получвам. Лаза ми: 160 лева, какво, малко ли ти са? А работата беше на смени, като оператор на машина набор на баща ми. Сега вземам над хиляда и когато кажа, че ще напускам шефа ми увеличава заплатата. НА ВРАТАТА МИ ЩЕ МИ СЕ МОЛИТЕ БИЗНЕСМЕНИ КИРЛИВИ.
5
13
 
38
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Видели се бай Тошо и цар Борис III в царството небесно.Бай Тошо:Виж колко много построих !Царя:Да, ама го построиха работливите, останали от царско време !
4
0
 
66
 
! Отговори
Pen преди 6 години
10 години са много.По-скоро 6-7 години и "бизнесмените" ще трябва да търсят "кадри" от Зимбабве."Инвеститорите" и те там ще търсят.
3
2
 
40
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Абе що не питате онези дето закриха техникумите, като как са си представяли да им заварят оградата или отпушат тоалетната с малко английски и чат пат компютър?За борвергист не питам. То е нещо малко над трите висши на Гани.
2
1
 
82
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Няма и да има. За 510 лева минимална заплата босовете ореваха света. А в Англия ги изкарваш за 5 дни. Кой младеж ще стои тук?
1
0
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С други думи няма кой да ви работи ли ха ха егати бизнесмените ами запретвайте ръкави барабар с домочадието и любовниците и започвайте да творите блага.